Zonlicht

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D.  Ons lichaam kan het zelf aanmaken. Om vitamine D in je huid te kunnen aanmaken, moet de zonkracht echter wel een bepaalde sterkte hebben: in Nederland is gedurende de herfst en de winter (van oktober tot eind april) de zonnekracht helaas te laag om voor voldoende vitamine D te zorgen.

Vitamine D is een oeroude vitamine én een hormoon

Vitamine D een vitamine die je  niet makkelijk voldoende binnenkrijgt via je voeding. Eigenlijk alleen vette vissoorten en de olie daaruit (vooral levertraan) bevatten veel vitamine D. Van andere producten zoals eieren moet je er erg veel eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Vitamine D heeft heel veel belangrijke functies in je lichaam gekregen. Vitamine D is niet alleen een vitamine maar ook een hormoon in je lichaam (een tekort aan vit D betekent dus een negatieve invloed op veel functies in je lichaam). Een laag niveau vitamine D heeft ook te maken met veel degeneratieve ziektes (geleidelijk minder worden van een of meer lichaamsfuncties, m.n. het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel).

Vitamine D functies in ons lichaam:

 • Voor vrouwen is de allerbelangrijkste: het vertragen van botontkalking. Eén op de vier vrouwen 55+ krijgt te maken met botontkalking. De menopauze versnelt het proces van botontkalking omdat onze oestrogeenproductie daalt.
 • Er zijn vele onderzoeken waaruit blijkt dat vitamine D een beschermende rol speelt bij allerlei vormen van kanker waaronder borstkanker. Vrouwen lijken na de menopauze een aanzienlijk lagere kans hebben om kanker te krijgen door suppletie van vitamine D. Vooral borstkanker maar ook long- en darmkanker komen veel minder voor.
 • Vitamine D heeft ook een positieve invloed op je spierkracht, iets wat ook steeds belangrijker wordt naarmate je ouder wordt.
 • Veel vrouwen boven de 40 krijgen last van artrose, artritis of reumatische artritis ofwel: pijn in de gewrichten. Hoe vit D, hoe kleiner de kans op reumatisch artritis. Voldoende vitamine D zelfs de pijn kan verlichten!
 • Vrouwen worden vaker getroffen door MS. Er blijkt een verband tussen lage vitamine D in het lichaam en MS.
 • Er zijn relaties aangetoond tussen hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk en te lage niveaus van vitamine D.
 • Ook lijkt gebrek aan vitamine D ook een rol te spelen bij de vorming van diabetes type 2!

Er zijn veel degeneratieve, chronische ziektes die een relatie lijken te hebben met een tekort een vitamine D. En aangezien alle ziektes slopend zijn voor je lichaam, is zonlicht dus heel erg nodig is om aan voldoende energie te komen om je leven ten volle gezond te kunnen leven.

Zorg voor voldoende zon- en daglicht

 • Ga minstens 1 keer per dag even naar buiten. Het liefst midden op de dag en zónder dag- (zonnebrand-) crème. Een kwartiertje is al voldoende om een voorraadje vitamine D aan te maken.
 • Zodra het blad valt, blijven mensen in Nederland méér en méér binnen zitten. Het is te koud of te nat…..  Onthoud dat zonlicht voeding is en dat er ook zonlicht is als het bewolkt is buiten, zelfs als het regent!
 • Veel (oudere) mensen komen in een winterdip onder invloed van een tekort aan zonlicht. Ouderen met een lager vitamine D-gehalte lopen tot maar liefst 11x meer risico  depressief te worden dan mensen met een gezond vitamine D-gehalte. (Vitamine D is een hormoon en hormonen bepalen of je je opgewekt en blij of zwaarmoedig en depressief voelt!).
 • Hetzelfde hormoon bepaalt je gevoeligheid voor stress. Sta je onder druk door welke oorzaak dan ook, zorg dan vooral voor voldoende ontspanning en zonlicht. Voed jezelf goed en ga wandelen of fietsen!

Suppletie van vitamine D

Omdat je vitamine D niet volop kunt eten én we in een klimaat wonen waarin we te weinig vitamine D kunnen aanmaken in onze huid is suppletie van vitamine D een must voor iedereen (40+) die in Nederland woont.

Suppletie met vitamine D3 ofwel cholecalciferol: minimaal 2000 IE (dit is 50 microgram). Vrouwen 40+ bij voorkeur nog méér, evenals personen met een donkere huidskleur of met overgewicht.

Uit onderzoek blijkt dat je zonder problemen dagelijks zelfs wel 10.000 IE zou kunnen opnemen. De 2000 IE is veel méér dan de Nederlandse Gezondheidsraad je adviseert, maar de ADH, Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid die zij adviseren, is bedoeld om gebreksziekten te voorkomen. Dat is een minimale hoeveelheid waar we echt niet genoeg aan hebben.

Kies een goede orthomoleculaire vitamine, van bv OAV (druppels) of Plantina (pil). Orthomoleculaire supplementen bevatten lichaamseigen stoffen, die het lichaam “ondersteunen” en het lichaamseigen natuurlijke genezingsproces stimuleren.