Een heerlijke combinatie van zoet én hartig: zoete aardappel met geitenroomkaas!
Wist je dat de zoete aardappel helemaal geen familie van de aardappel is maar een groente…? De zoete aardappel staat steeds meer bekend als een gezond alternatief voor de gewone aardappel, lees hieronder waarom:
Zoete aardappel met geitenroomkaas:
- Zoete aardappel bevat veel vitamine C ( goed voor je huid en algehele weerstand)
- Zoete aardappel bevat vitamine B6 (houdt je bloedvaten soepel)
- Zoete aardappel bevat ook kalium (vitamine B6 en kalium helpen om je bloeddruk te verlagen)
- Zoete aardappel zit bomvol bètacaroteen (dit zet je lichaam heel gemakkelijk om naar vitamine A. Vit A is heel erg goed voor al je lichaamscellen, vooral voor je ogen. Vitamine A draagt bij aan groei en herstel en verhoogt bovendien je weerstand). Zoete aardappel bevat zo veel bètacaroteen dat je met slechts 100 gram je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A binnen krijgt!
- Zoete aardappel bevat veel antioxidanten (dat helpt op de lange termijn om hart- en vaatziektes en kanker te voorkomen)
- Zoete aardappel bevat complexe koolhydraten (onze spijsvertering verwerkt ze langzaam, zodat de energie uit koolhydraten (glucose) langzaam in ons bloed komt en je bloedsuikerspiegel constant blijft). De ‘gewone’ aardappel bevat vooral snelle koolhydraten, die zorgen voor een enorme piek in je bloedsuikerspiegel!
- Zoete aardappel bevat bijna 2x zoveel voedingsvezel (oplosbare en onoplosbare vezels: de oplosbare vezels zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt waardoor je minder eet en bovendien zorgen ze voor een vertraagde opname van de koolhydraten zodat je bloedsuiker niet piekt. De onoplosbare vezels zorgen voor verminderd risico op diabetes en een verbeterde darmgezondheid)
Ingrediënten voor zoete aardappel met geitenroomkaas:
Eiwit: geitenroomkaas
Groenten: zoete aardappel en voor de vulling naar keuze
Ik heb voor de zoete aardappel met geitenroomkaas prei, champignons en een teentje knoflook gebruikt, maar varieer gerust vanuit je eigen groentelijst in je persoonlijk voedingsplan
Verder: olie, zout&peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Was de zoete aardappel grondig en stoom ze gaar in een stoompan.
In de oven garen kan ook, dit kost meer tijd én er gaat veel vocht verloren uit de zoete aardappel, waardoor deze minder verzadigt;-) - Laat ze gaar zijn laat je ze eerst wat afkoelen. Snijd de zoete aardappel dan in de lengte door en hol de beide delen grotendeels uit
- Ondertussen bak je je groenten in een beetje olie met een teentje knoflook erin, voeg kruiden naar smaak toe
- Vul de uitgeholde zoete aardappel met het groentemengsel
- Brokkel de geitenroomkaas over de zoete aardappel
- Zet de zoete aardappel met geitenroomkaas tot slot nog even onder de gril om de kaas wat te laten smelten! Overigens smaakt deze zoete aardappel met geitenroomkaas ook heerlijk als het afgekoeld is: dus makkelijk om mee te nemen!
Wil je het hele artikel lezen van Jasper Alblas over de gezonde, zoete aardappel? Klik op deze link!
Dit recept van zoete aardappel met geitenroomkaas is super lekker én helpt je gezond afvallen!
Zoek jij hulp bij afvallen? Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!
Let’s get social…