Als ik wortels rauw gebruik, zoals in deze wortelspread met cottage cheese, geef ik de voorkeur aan winterwortels. Deze zijn wat zachter en zoeter van smaak dan ‘gewone’ worteltjes.

Wortels zijn magere groenten, ze zijn lekker en reuze gezond.Verse wortels zijn feloranje. Als de wortels aan de bovenkant wat groen zijn, zijn ze nog niet helemaal rijp.
Wortels zijn heel goed voor je ogen door de bèta-caroteen, wat omgezet wordt in vitamine A. Nachtblindheid kan het gevolg zijn van vitamine A tekort.
Je darmen krijgen een boost van wortels door de grote hoeveelheid vezels in wortels én wortels werken cholesterolverlagend.
Wortels bevatten veel vitaminen: A, C, B1, B2, B3, B5, B6 en E plus goede mineralen. Wortels werken vaatverwijdend, ze hebben een positieve werking op je hart en ze stimuleren de productie van rode bloedlichaampjes.
Wortels eet je het beste rauw, met koken en persen gaan er wat voedingsstoffen verloren.

Ingrediënten:

 • cottage cheese (= hüttenkäse)
 • winterwortel, rucola
 • 1 tl mosterd
 • citroensap
 • gember, basilicum
hüttenkäse

 Bereidingswijze:

 1. wrijf de hüttenkäse een beetje glad
 2. rasp de wortel heel fijn
 3. roer de hüttenkäse met de wortel door elkaar
 4. maak op smaak met mosterd, citroensap en wat gember
 5. smeer de wortelspread op een rogge cracker
 6. versier de spread met wat verse kruiden, zoals basilicum en een handje rucola

Ook lekker met andere kaas: bijv. geitenkaas, mozzarella

Dit recept voor wortelspread met cottage cheese helpt je gezond afvallen.
Zoek jij hulp bij afvallen? Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!