Water drinken 

Het menselijk lichaam bestaat voornamelijk uit water, ongeveer 60 tot 70 procent van ons lichaam is water en de rest is vaste stof.

Je lichaam heeft absoluut water nodig voor een optimale gezondheid:

 • Water drinken is belangrijk voor de absorptie van voedingsstoffen
 • Water is nodig voor het verwerken van afval
 • Water is nodig voor alle celactiviteiten
 • Water is alles wat nodig is om in leven te blijven!
 • Water drinken is ook essentieel om ziektes te voorkomen en jezelf goed te voelen!
water

water voor je optimale gezondheid!

Onvoldoende water

Als we onvoldoende water drinken is ons lichaam niet in staat om alle giftige stoffen waaraan we dagelijks worden blootgesteld te verwijderen. Wanneer het menselijk lichaam uitdroogt, schakelt het lichaam over naar een soort overlevingsmechanisme dat als doel heeft water te conserveren om de meest vitale delen van het lichaam van water te voorzien (je lichaam houdt vocht vast > opgezette voeten en handen…)

Voldoende water voorkomt ziektes

De symptomen die verraden dat je lichaam is omgeschakeld naar dit overlevingsmechanisme worden vaak toegeschreven aan ziektes en vervolgens met medicijnen behandeld.
Echter, in het algemeen kan worden gesteld dat mensen die lijden aan chronische ziektes serieus uitgedroogd zijn: hartziektes, obesitas, diabetes, chronische pijn, hoofdpijnen, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, kanker, Alzheimer en vele andere ziektes worden meestal voorafgegaan door jaren van niet genoeg water drinken!
Veel van deze ziektes zouden kunnen worden bestreden door simpelweg het lichaam voldoende hoeveelheden water te geven zodat giftige stoffen en afval uit het lichaam kunnen worden verwijderd.

Zonder water raakt ons lichaam in een crisis

Wanneer het lichaam uitgedroogd raakt, is het lichaam écht gestrest: er komen stresschemicaliën vrij om met de situatie te kunnen omgaan. Als deze chemicaliën over een lange periode vrijkomen is een chronische ziekte onvermijdelijk. Een gebrek aan voldoende vers, schoon water leidt niet alleen tot een lange lijst van symptomen, het kan zelfs op den duur fataal zijn.

Chronische uitdroging

Je lichaam lijdt aan chronische uitdroging als je niet voldoende water drinkt of veel dehydraterende drankjes drinkt zoals koffie, bier of suikerhoudende dranken. Je lichaam probeert het vochtverlies dat ontstaat bij een normale ademhaling te beperken door histamines te produceren die de haarvaten van je longen sluiten. De vochtuitstoot neemt daardoor af, maar uiteraard wordt de ademhaling daardoor wel bemoeilijkt.
Je lichaam doet dit met opzet! Het is een overlevingsstrategie van het lichaam om je vitale delen zoals de hersenen te beschermen tegen uitdroging, het is geen ziekte. Mensen met astma zijn daarom vaak heel erg gebaat bij het regelmatig drinken van veel water en medicijnen zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt ook voor patiënten die aan hoge bloeddruk en artritis lijden

De symptomen van watertekort

* Als je geen dorst hebt, wil dat nog niet zeggen dat je lichaam geen behoefte aan water heeft.
Zodra je lichaam namelijk gelooft dat er niet voldoende water is, wordt het dorstmechanisme ‘uitgezet’. Maar laat jezelf niet voor de gek houden: als je lichaam het dorstmechanisme heeft uitgezet, wordt het eerdergenoemde overlevingsmechanisme ingeschakeld!
Je lichaam gaat water vasthouden in je benen, voeten, armen en gezicht en mogelijk moet je minder plassen. Met als gevolg dat je lichaam geen schadelijke afvalstoffen kwijt kan. Je zult zien als je een aantal weken lang heel veel water drinkt je dorstmechanisme ook terug komt en weer signalen geeft dat je lichaam dit vitale voedingsmiddel nodig heeft

* Andere factoren die een aanwijzing zijn voor uitdroging zijn een droge mond, honger, vermoeidheid, spierpijn, duizeligheid, depressie, angsten, te snelle hartslag, misselijkheid, overgeven of pijn. Voel je je moe, heb je honger, spierkrampen, of voel je hoofdpijn of brandend maagzuur opkomen, drink dan een glas water en wacht tien minuten. Vaak zul je zien dat je je dan al een stuk beter voelt!

Water als geneesmiddel

* Door je lichaam de belangrijkste voedingsstof WATER te geven, kun je op een heel eenvoudige manier en met heel weinig inspanning ziektes voorkomen. Vergeet niet dat je lichaam afhankelijk is van water. Zonder voldoende water loop je een gezondheidsrisico

Je lichaam heeft dagelijks minimaal 2 liter water nodig om voldoende gehydrateerd te zijn. Wanneer je alcohol, cafeïne en frisdranken drinkt en je je daarnaast blootstelt aan niet-organische voedingsmiddelen, drugs, sigaretten, omgevingsvergiften (milieutoxines) en emotionele stress, heb je meer dan 2 liter water per dag nodig om je lichaam in balans te houden.
*Een veel voorkomend excuus om niet meer water te drinken is dat mensen te bang zijn dat ze teveel naar de wc moeten. Als het lichaam gedurende lange tijd uitgedroogd is geweest, kan het water niet meer efficiënt tot zich nemen. Als je dus opeens veel water gaat drinken, zal je lichaam het eenvoudigweg uitstoten omdat het niet weet waar het voor nodig is. Echter, na een tijdje raakt het lichaam aan je nieuwe hoeveelheid waterinname gewend en zal de aandrang om veelvuldig te plassen verdwijnen!

* Een ander excuus om je waterinname niet te verhogen is dat je er zwaarder van wordt. Dit heeft echter een tegengesteld effect! Bij een tekort aan water is het lichaam niet in staat vet te verbranden. Dus val je minder snel af.
Goede hydratatie is een voorwaarde voor gewichtsverlies, dus geef je lichaam voldoende water als je wil afvallen. En vergeet niet dat water geen calorieën bevat, een laag koolhydratengehalte heeft en 0 gram vet bevat!

koffie

koffie

Andere drankjes drinken in plaats van water?

Dranken zoals thee, koffie, frisdrank, voorbewerkte sappen, energiedrankjes en alcohol zijn geen alternatief voor water.
Deze drankjes onttrekken vocht aan je lichaam en zorgen dus alleen maar voor verdere uitdroging waardoor het lichaam nóg meer water nodig heeft….

Dranken die je lichaam uitdrogen hebben bovendien een sterk diuretisch effect: je nieren raken overbelast.
Ondanks dat deze dranken op de korte termijn energie geven, zorgen ze voor een onbalans in de bloedsuikerspiegel. Dit leidt tot vermoeidheid en diabetes. De in deze drankjes aanwezige chemicaliën en suikers kunnen zelfs leiden tot ADHD, duizeligheid en verwardheid

Een gezond voedingspatroon helpt bij een goede vochtbalans

Behalve minder koffie, thee en frisdranken drinken kun je je voedingspatroon ook nog op andere manieren aanpassen om je vochtniveau in balans te houden:

 • vermijd bewerkte voedingsmiddelen om zo de inname van zout (natriumchloride) te verminderen
 • als je zout wil gebruiken kies je voor ongeraffineerd zout; gewoon tafelzout zit vol met schadelijke dehydraterende stoffen
 • een direct gevolg van een te hoge natriumchloride consumptie is onder andere het ontstaan van nier- en galstenen, een opgeblazen gevoel door het vasthouden van vocht en pijnlijke gewrichten

De hydratatie van je lichaam verhogen

De hydratatie in je lichaam kun je verhogen door vochtrijke groenten en fruit te eten en vers geperste groente- en fruitsappen te drinken, bijv in een smoothie.
Als je af een toe een pilsje of een glaasje wijn niet kan weerstaan, drink dan na elk glas wijn of na elke twee glazen bier een halve liter water. Niet alleen is het drinken van voldoende water goed voor een optimale gezondheid, door de verzadiging die door al dit extra water ontstaat zul je minder alcohol drinken en bovendien vermindert het de kans op een kater

Puur water

Raak je een beetje uitgekeken op puur water dan kun je ook een smaakje aan het water toevoegen. Probeer eens stukjes watermeloen, een schijfje citroen of limoen of een paar plakjes komkommer in je glas en je zult merken hoe verfrissend, lekker en bovenal gezond gewoon water kan zijn!

Water bij dorst of lekkere trek

 • Probeer dit eens: als je (lekkere) trek krijgt, drink dan eerst een glas water. Check na een minuut of tien of je nog trek hebt…. Waarschijnlijk niet, je lichaam had gewoon dorst!
 • Neem voor én na je maaltijd een groot glas water. Het stilt je hongergevoel en het bevordert de spijsvertering

De kleur van je urine

Check de kleur van je urine: de kleur van je urine is een indicatie of je voldoende water drinkt.

 • Is je urine kleurloos tot heel lichtgeel: je drinkt nu voldoende water
 • Is je urine lichtgeel tot citroengeel: je drinkt matig, pak wat vaker een glas
 • Is je urine citroengeel tot oranje bruin: je drinkt VEEL te weinig!

Zoek jij hulp bij gezond leven en gezond afvallen?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!