Vezels verbeteren je gezondheid

Met vezels kun je eenvoudig je gezondheid verbeteren! Uit onderzoek blijkt dat hoe meer vezels men eet, hoe kleiner de kans is op overgewicht en het metabool syndroom (een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, (pre)diabetes en overgewicht). Het metabool syndroom is vaak met gezonde voeding en een gezonde leefstijl prima bij te sturen, ook zonder medicatie!

Gezonde voeding en gezond leven is een gewoonte, geen verplicht dieet! 

Vezels beschermen tegen allerlei ziekten

  • Vezels zorgen voor een snelle stoelgang. De lever is een ontgiftingsorgaan en loost ook gifstoffen in de darmen. Hoe eerder deze gifstoffen eruit zijn hoe beter!  Als je gezonde darmen hebt, dan blijven gifstoffen buiten en worden de goede stoffen opgenomen.
  • Vezels vertragen de opname van suikers, waardoor de suikerpiek in je bloed minder hoog wordt en dus minder schade aan de wanden van de aderen als gevolg.
  • Vezels geven je langer een vol gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.
vezelrijke voeding

Oplosbare en onoplosbare vezels

Er zijn twee soorten vezels: de oplosbare en de onoplosbare. De oplosbare vezels vinden we vooral in komkommers, bessen, bonen en noten. Deze vezels maken van de ontlasting een soort gel, waardoor de spijsvertering trager, maar wel makkelijker verloopt.

De onoplosbare vezels vinden we onder andere in bladgroenten, selderij en worteltjes. Deze vezels zorgen juist voor volume van de ontlasting, waardoor de darmen druk voelen en beginnen met kneedbewegingen.

Vezels kunnen niet in de dunne darm verteerd worden, maar wel deels in de dikke darm. De dikke darm bacteriën zijn dol op vezels en maken er gezonde vitamines en vetzuren van.

30 tot 50 gram vezels per dag

Per dag zou je tussen de 30 en 50 gram vezels moeten eten om gezond te blijven. Het best kun je je vezels uit groenten en fruit halen. Deze zijn zeer rijk aan vitamine A, vitamine E, vitamine K, bètacaroteen en lycopeen én aan vezels. De meeste mensen krijgen veel te weinig vezels binnen. Pas op: denk niet dat je voldoende vezels uit brood haalt! Brood bevat zelfs erg weinig vezels in vergelijking met groenten! Vervang tarweproducten door groenten en je gezondheid krijgt absoluut een gigantische boost!

Smoothy

Je kunt je groenten en fruit ook als smoothy drinken! Liefst een groente-smoothy. Een mix van bijvoorbeeld komkommer, selderij en kiemen is ideaal. Het voedt wel, zonder dat het een bron is van snelle suikers. Neem niet te veel fruit in je smoothy, het zorgt ongemerkt voor extra veel suiker!

BRON: Juglen Zwaan | aHealthylife.nl

Vezels verbeteren je gezondheid en helpen je gezond afvallen.
Zoek jij hulp bij afvallen? Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplanvan Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!