Bang voor vet

In de afgelopen 50 jaar zijn we allemaal bang gemaakt voor vet: 

Vet zou ons dik maken, vet zou zijn slecht voor je hart- en bloedvaten… We zijn steeds minder vet gaan eten met als resultaat dat we steeds dikker worden en dat er per dag 58 vrouwen en 51 mannen sterven aan hart- en vaatziekten…. NIET VET MAAR SUIKER  is de veroorzaker van obesitas, hart- en vaat-ziekten, diabetes type 2 en andere welvaartsziekten

Vet- of cholesterolvrij dieet is een aanslag op je lijf!

We worden vet van suiker, niet van vet!

Dat lijkt tegenstrijdig. Je lichaam is echter een fabriekje waarin allerlei ingewikkelde processen plaats vinden. Roomboter of een ander gezond vet wordt niet rechtstreeks onder je huid geplakt als extra vet. Er is  geen rechtstreekse verbinding van roomboter in je mond naar de vetcellen op je …….

Maar let op:…..er zijn gezonde en ongezonde vetten.

Welke zijn gezonde vetten en welke kun je beter vermijden?

1.super gezonde onverzadigde vetten: omega 3 en 9

* Omega 3 vetten zijn belangrijk voor je gezondheid: ze helpen het voorkomen van hart- en vaatziekten, van gewrichtsklachten,  ontstekingen en depressies. Omega 3 wordt ook wel ons hersenvoedsel genoemd: je hebt het nodig om je hersenen actief te houden. Vaak eten we omega 3 te weinig.

Goede bronnen van omega 3 zijn vette vis en wild, (wal)noten, lijnzaad, hennepzaad en chiazaad. Vegetariërs missen de EPA en DHA vetzuren van vis

* Omega 9 vetten  zitten in bv olijven, olijfolie en avocado: dit zijn prima vetten om regelmatig en volop te gebruiken.

2. De gezonde verzadigde vetten

Verzadigde vetten zitten met name in dierlijke producten:  in vlees, roomboter en bijvoorbeeld kaas. Maar ook palmolie, kokosvet en cacaoboter bevat verzadigd vet. Verzadigd vet kan niet oxideren en is daarom heel geschikt om in te bakken en braden, bijv. kokosvet, roomboter en ghee. Gebruik deze vetten met mate Verzadigd = Vast = Verwarmen

3. Minder gezonde onverzadigde vetten: omega 6  

Onverzadigd = Olie  Onverzadigde vetzuren zijn vloeibaar op kamertemperatuur.  Omega 6 vetzuren eten we meestal teveel  (zonnebloem- en maisolie). Teveel omega 6 kan leiden tot ontstekingsreacties in je lichaam. Probeer deze vetten te verminderen!

4. Super Ongezonde vetten

* Transvetten:  ze verhogen de kans op een hartaanval, ze belasten de lever en als bouwstof of energie heeft je lichaam er helemaal niks aan. Transvetten ontstaan bij het hard maken van vloeibare, plantaardige oliën, bijvoorbeeld bij het maken van margarines of vetten voor de banketindustrie, kant- en klaarpakjes voor sauzen en soepen, droge koffiemelkpoeder etc.

Alle fabrieksmatig geproduceerde zoetigheid zoals koekjes en cake, maar ook veel kant-en-klaar producten én fastfood bevatten veel transvetten.  Vaak ongemerkt krijgen we op deze manier teveel transvet binnen.

* Margarine en halvarine zijn sterk bewerkte producten op basis van meestal zonnebloemolie. Ze zijn synthetisch samengesteld en je lichaam herkent ze niet als voedsel: NIET eten dus!!

* Gefrituurde producten bevatten veel transvetten: plantaardig vast frituurvet zit er vol mee: alle chips en gefrituurde zoutjes zijn ongezond. Frituur zelf liever niet óf gebruik kokosvet/olie of palmolie.

* Geoxideerde vetten ontstaan bij te heet bakken en frituren: vermijden!