Het verouderingsproces vertragen met voeding? Is dat mogelijk? In onze huidige maatschappij gaan mensen soms tot het uiterste om eeuwig jong te blijven. Er worden miljoenen euro’s uitgegeven aan cosmetische ingrepen, aan de duurste gezichtscrèmes, aan fillers en botox. Of een totale facelift. Wie er jong(er) uit wil zien, moet (financieel) pijn lijden. Is er misschien een andere manier zijn om er for ever young uit te blijven zien?

Kris Verburgh, arts, onderzoeker en schrijver van ‘De Voedselzandloper’ schreef er een boek over: ‘Veroudering vertragen’

Wat is ouder worden?

Je wordt ouder door allerlei processen. Zoals van eiwitten in en rondom onze cellen, die cellen beschadigen. Bij het ouder worden vormen zich ook suikerverbindingen in onze weefsels de zgn ‘crosslinks’. Ook de machine in onze cellen die hun werking coördineert, begint te haperen bij het ouder worden. Al deze processen beschadigen onze cellen en zorgen ervoor dat stamcellen in de huid afsterven. Dit maakt dat onze huid brozer en dunner wordt.

Onze levensgewoonten hebben hier een belangrijke invloed op. Een cosmetische ingreep zoals een facelift waarbij je huid wordt strakgetrokken of botox die je spieren verlamt, doet je er wel jonger uitzien, maar verandert niets aan het tempo van het verouderingsproces. Als we echt invloed willen uitoefenen, kunnen we het verouderingsproces vertragen met voeding.

Wat kun je zelf doen om jong te blijven?

Vooral gezond eten! Als je gezond eet, blijft je brein langer scherp, je hart langer goed, je huid elastischer en daardoor stel je rimpelvorming uit. Oftewel: je huid straalt en rimpels kunnen zelfs verminderen. Als je niet rookt, is voeding je krachtigste instrument om je gezondheid te verbeteren en veroudering te vertragen.

Kun je jezelf weer ‘jong’ eten?

Dichtslibbende bloedvaten, hoge bloeddruk en diabetes  type 2 kun je met een goed en gezond  eetpatroon uitstellen, soms met wel 20 jaar of zelfs langer. Datzelfde geldt voor een gezonde huid en scherpe ogen. Ook hersenveroudering kun je afremmen door gezonder te eten.

Hoe voorkom je rimpels?

De huid is de spiegel van wat er in je lichaam gebeurt. Ogen, hersenen, huid, haar… alles staat in verbinding met elkaar. Als je huid gezond is, zijn je bloedvaten ook gezond. Dit komt omdat zowel de huid als de bloedvaten zijn opgebouwd uit dezelfde bouwstoffen, zoals collageen. Collageen is een eiwit en zorgt voor elasticiteit. Als je ouder wordt vermindert de collageen in je huid en in je bloedvaten, waardoor die achteruit gaan. Door tomaat, witte thee, olijfolie, blauwe bessen, granaatappel, boerenkool en spruitjes te eten, kun je dit proces vertragen en de gezondheid van de huid bevorderen. Daarnaast verminderen deze producten ook nog eens de kans op een hartaanval.

scampies

Wat moet je vooral NIET eten?

Skip ALLE snelle suikers, zoals frisdranken en koeken. Laat brood, pasta, aardappelen en rijst ook liever achterwege, want het zetmeel in deze producten wordt in het lichaam omgezet in glucose en dat zorgt weer voor vorming van suiker-crosslinks en onder andere rimpels. Gekookte aardappelen veroorzaken zelfs hogere suikerpieken in je lichaam dan tafelsuiker! Vervang deze producten meer door groente, peulvruchten, fruit, paddenstoelen.

Rood vlees is ook niet zo gezond, zeker in de bewerkte vleesproducten zoals hotdogs, gerookt spek en worst. Vlees en eieren van koeien en kippen die worden gevoederd met gemodificeerd graan in plaats van met gras uit de weide, bevatten veel meer omega 6 vetten die ontsteking bevorderen. Wil je toch vlees eten? Kies dan voor biologisch wit vlees van gras gevoederde dieren. En kies regelmatig voor vis, dat omega 3 vetten bevat, die ontstekingen verminderen.

Ook niet doen: ongezonde vetten als transvetten eten zoals in fastfood en gefrituurde gerechten. Eet meer gezonde vetten afkomstig van noten, zaden, avocado’s, kokosvet of olijfolie. Als je op deze manier eet, maak je je lichaam een stuk gezonder. Je leven wordt er ook niet minder gezellig door, omdat je heel lekkere gerechten met gezonde voeding kunt klaarmaken!

Heeft het voor mij nog wel zin?

Het is nooit te laat om te beginnen! Via gezonde voeding kun je ziektes zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en overgewicht zelfs terugdraaien. Er is dus veel winst te behalen. Binnen 100 jaar kijken we terug op de huidige medische wereld en dan zeggen we ‘hoe kán het dat we toentertijd patiënten volpropten met pillen in plaats van naar hun voeding te kijken?’

Af en toe een nachtje doorhalen……mag dat?

Je kunt zo’n nachtje doorhalen niet afkopen met blauwe bessen of walnoten. Bosbessen zijn gezond, maar de kater is natuurlijk niet oké. Tuurlijk wil je ook af en toe plezier maken. Voor een goed effect is het vooral belangrijk dat je gezonde voeding met regelmaat toepast. Als je 80-90% gezond eet kan af en toe zondigen geen kwaad.

Gezond oud worden betekent dus voor altijd een gezond voedingspatroon

In gemeenschappen waar mensen gezond en wel veel ouder wordt, blijkt het eetpatroon vooral te bestaan uit veel vis, peulvruchten, paddenstoelen, groene thee (in plaats van koffie en een overdaad aan koolhydraten). Ze eten gevarieerd met meer noten, olijfolie, groente en fruit en geen bewerkte voeding!

Wat houdt je nog meer ‘for ever young’ behalve gezonde voeding?

De krachtigste methode die we nu hebben is voeding. Verder:

  • Een goede gezichtscrème met zonneprotector: ze beschermen je huid tegen Uv-stralen en tegen verdamping zodat het vocht in je huid op peil blijft.
  • Voldoende slapen is ook erg belangrijk
  • Ontspanning: zorg dat je je hoofd op tijd lekker leeg maakt, let op minder stress
  • Lichaamsbeweging
  • Voel je gelukkig en ROOK NIET en je gaat een gezond en veel minder rimpelig leven tegemoet!

Arts en onderzoeker Dr Kris Verburgh (29) doet onderzoek naar voeding, veroudering en metabolisme. Met zijn boeken “De Voedselzandloper” en “Veroudering Vertragen” probeert hij mensen bewust te maken over welk effect voeding heeft op het lichaam. Hij schetst hoe je je veroudering kunt afremmen, zodat je zolang mogelijk gezond kunnen blijven of zelfs weer jonger kunt worden!

Zoek jij hulp bij gezond afvallen?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!