Metabolisme
Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Valt het jou ook op dat de ene persoon alles kan eten zonder een gram aan te komen en de ander komt al aan bij het eten van één taartje? Dat heeft alles te maken met je metabolisme: dat is hoe snel je lichaam voedsel afbreekt en dit omzet in energie. De snelheid van je metabolisme hangt af van factoren als geslacht, leeftijd, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke aanleg. Mannen verbranden nu eenmaal sneller en meer calorieën dan vrouwen. En hoe ouder je wordt, hoe trager je metabolisme wordt. Op dit soort zaken kun je geen invloed uitoefenen. Maar gelukkig kun je zelf ook het een en ander doen om je metabolisme in een hogere versnelling te zetten.
8 tips om je metabolisme te verhogen
Tip 1: eet meer eiwitten
Eiwiten zijn in vergelijking met koolhydraten en vetten moeilijk te verteren door het lichaam. Je lichaam heeft 2 keer zoveel energie nodig voor het verteren van eiwitten (proteïnen) dan voor het verteren van vetten of koolhydraten. Probeer om ongeveer 30% van je voeding uit eiwitten te laten bestaan. Eiwitten zitten in tofu, eieren, vis, kip, mager varkens- of rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten, havermout.
Tip 2: doe aan krachttraining
De beste manier om je metabolisme te versnellen is door je spieren aan het werk te zetten. Dit kan het beste door krachttraining. Spieren verbranden een stuk meer calorieën dan lichaamsvet: een halve kilo spieren verbruikt zo’n 35 calorieën per dag, terwijl een halve kilo vet maar 2 calorieën op een dag verbrandt! Ook in ruststand blijven je spieren energie verbruiken. Dus wil je je metabolisme voor de lange termijn opvoeren: krachttraining is dé manier. Zet m.n. de grote spieren (billen en bovenbenen) aan het werk voor veel effect. Niet zo’n zin in de sportschool: ervaar de krachtige werking van de Bodyformer!
Tip 3: sport in de ochtend
Als je in de vroege uurtjes je lichaam aan het werk zet, werkt dit de hele dag door op je stofwisseling. Neem de fiets naar je werk in plaats van de bus of auto, pak de trap i.p.v. de lift etc.
Tip 4: eet voldoende
“Eet de helft” is een vaak gehoord advies en dat is één van de belangrijkste oorzaken van een vertraagde stofwisseling. Doordat je je spiermassa (die je net hebt opgebouwd in de sportschool) geen ‘voeding’ geeft, verlies je er veel spiermassa en daarmee vertraagt ook je stofwisseling. Daarnaast gaat het lichaam elk grammetje vet dat binnenkomt vasthouden, omdat je lichaam bang is dat het straks weer in hongersnood komt. Als je ooit weer ‘normaal’ gaat eten, zul je snel weer vele kilo’s aankomen, omdat je lichaam eerst die extra vetten gaat vasthouden. Wat voor jou de geschikte hoeveelheid is, is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en gewicht. Met het Persoonlijk Voedingsplan wordt precies op je lijf geschreven!
Tip 4: drink genoeg water
De hoeveelheid water die je drinkt is sterk van invloed op je stofwisseling. Dit heeft weer te maken met de aanvoer van bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Je lichaam heeft voor dit proces genoeg water nodig om deze goed en efficiënt te laten verlopen. Krijg je te weinig water binnen? Dan zal je stofwisseling vertragen omdat dit proces niet meer goed en efficiënt verloopt. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat mensen die 8 glazen water per dag drinken, meer calorieën verbranden dan mensen die 4 glazen water per dag drinken. IJskoud water drinken helpt ook je metabolisme licht te versnellen. Voor een snellere stofwisseling is het dan ook essentieel om genoeg water te drinken. De juiste hoeveelheid is ook weer per persoon verschillend. Lees meer over het belang van water in mijn blog: water voor een optimale gezondheid!
Tip 5: geen crashdieëten
Een crashdieet is ‘killing’ voor je metabolisme. Bij een crashdieet consumeer je minder dan 1000 calorieën per dag. Het gewichtsverlies dat je in het begin hebt, gaat ten koste van je spieren en een gezond lichaam. En hoe minder spiermassa, hoe langzamer je lichaam calorieën verbrandt. Als je weer je oude voedingspatroon hervat, is je metabolisme sterk vertraagd, waardoor de kilo’s er extra hard aanvliegen. Gezonde voeding, met volop eiwitten, gezonde vetten en goede koolhydraten, ondersteunt en verbetert je lichaamsstructuur en past zeker binnen een gezonde leefstijl.
Tip 6: gebruik pittige kruiden
Chilipepers bijvoorbeeld en kurkuma verhogen de stofwisseling met wel 20% gedurende een half uur na de maaltijd. Gekruid eten zorgt dus niet voor een spectaculaire en langdurige versnelling van je stofwisseling, maar alle kleine beetjes helpen. De pittige kruiden zorgen er ook voor dat je behoefte aan suiker veel minder is. Probeer deze gezonde, pittige bonensoep eens!
Tip 7: drink zwarte koffie
Koffie heeft veel voordelen: het kan geheugenfuncties verbeteren en levert belangrijke anti-oxidanten. Én het heeft ook een licht stimulerende werking heeft op de stofwisseling. Drink de koffie wel zwart, want met melk en suiker wordt het effect van de verhoogde stofwisseling weer teniet gedaan. Geniet lekker van een heerlijke kop koffie na je maaltijd. Drink koffie niet als dorstlesser of bij hongergevoel: je lichaam vraagt dan om water!
Tip 8: drink groene thee
Groene thee is ook een middel om je stofwisseling te verhogen. Groene thee bevat plantaardige, flavine bevattende eiwitten die het proces van verbranden van vetten versnelt. Verwacht niet dat alleen door het drinken van groene thee de kilo’s er vanaf zullen vliegen, het is een steuntje in de rug voor je stofwisseling ;-))
Zoek jij hulp bij gezond afvallen?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!
Let’s get social…