Een venkel – spinazie slaatje is een niet zo vaak voorkomende combinatie; je zult een venkel-spinazie slaatje ook niet gauw op een menukaart aantreffen….jammer!
Venkel is eigenlijk ook een ‘vergeten’ groente. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen de venkel als onderdeel van gezonde voeding.

Venkel is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden.
De knolvenkel  heeft verdikte bladscheden die tezamen een bovengrondse knol vormen, die als groente wordt gebruikt. Bij bladvenkel ontbreekt de knol.

De venkelzaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking, bijvoorbeeld de venkelolie, die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van thee uit de venkelzaden.

Venkelzaad kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen en  het wordt gebruikt om borstvoeding te stimuleren.

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en het Middellandse-Zeegebied. Vooral in Zuid-Europa wordt knolvenkel veel verbouwd en is de knol een belangrijk ingrediënt van onder meer salades

Ingrediënten:

Eiwit:  vis naar keuze (vers-uit blik-gerookt…)

Groenten: venkel, spinazie, avocado

Verder: (zwarte) oliijven, olijfolie, sap van ½ citroen/limoen, peper&zout, wat vers fruit naar keuze

venkel

 Bereiding:

  1. snij of rasp 1 venkel heel fijn en besprenkel met het sap
  2. meng dit met de spinazie blaadjes
  3. snij de avocado in stukjes, besprenkel die met het sap en voeg ze toe aan de salade
  4. maak het op smaak met peper&zout en besprenkel de salade met 1 eetl olie
  5. versier je salade met in ringetjes gesneden olijven
  6. als eiwit kies je een vis naar keuze
  7. voeg nog wat stukjes vers fruit toe en je hebt een heerlijke en gezonde salade

Dit venkel- spinazie slaatje is lekkere gezonde voeding én helpt je gezond afvallen.
Zoek jij hulp bij afvallen? Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!