Superfoods of ondervoed?

Linda de Mol gaf het onlangs duidelijk aan op haar cover LINDA; ‘Rot op met je chiazaad!’ Superfoods zijn de afgelopen jaren helemaal in. Is al het eten wat we vroeger aten nu ineens kankerverwekkend of ongezond? Superfoods zijn tegenwoordig bijna overal verkrijgbaar (zelfs bij de drogisterij om de hoek!) voor een relatief hoge prijs.

Daarnaast bracht een kinderarts van het Juliana Kinderziekenhuis naar buiten dat steeds meer kinderen ondervoed raken omdat ze te weinig brood eten… Ze adviseert de Schijf van Vijf net als andere diëtisten in Nederland. De Schijf van Vijf wordt echter gepromoot door het Voedingscentrum waar de directrice eerder bij Unilever heeft gewerkt; dit heeft tot gevolg dat de producten van Unilever behoorlijk gepromoot worden. Ook RTL 4 – één van de werkgevers van Linda de Mol – wordt door Unilever gesponsord.

één op de zes kinderen is op dit moment te dik – bij volwassenen is dit bijna de helft

Toch klopt het dat Nederlandse kinderen vaak ondervoed zijn en volwassenen ook. Ze eten vaak veel brood, dit levert een behoorlijk aantal calorieën op, terwijl het weinig voedingsstoffen bevat. Gezonde voeding bevat veel voedingsstoffen: groeten en fruit  leveren veel nutriënten. Ze zitten bomvol vitamines, mineralen, vezels en maar weinig calorieën. Wanneer kinderen en volwassenen meer groeten en fruit gaat eten, raken ze vanzelf minder ondervoed. Vele duizenden jaren geleden waren groenten in overvloed beschikbaar, waardoor de mens er minder snel behoefte aan heeft. Vet en suikers waren schaars en daar moest ook echt op gejaagd worden. De mens is dus van nature geprogrammeerd om een hoop vetten en suikers te eten, omdat dit ons helpt overleven in moeilijkere tijden. Nu zijn ze makkelijk voor handen en weten mensen de controle niet meer te vinden.  Het begint al bij zuigelingenvoeding en babypapjes waar vaak veel suikers en zouten aan worden toegevoegd.

Niet alleen in superfoods zitten goede voedingsstoffen.Vooral in verse groenten, fruit, pitten en eieren zitten ontzettend veel belangrijke vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft. Deze superfoods vind je dus ook gewoon in het groentevak van je supermarkt!