Suikers

/Suikers

10 goede redenen om suikers te vermijden

1. Te veel suikers verstoren de bloedsuikerspiegel

Ons lichaam zit prachtig in elkaar. Alle radertjes zijn goed op elkaar afgesteld wat zorgt voor een goed evenwicht. Zo ook bij de suikerstofwisseling: het lichaam regelt dat de bloedsuikerspiegel binnen bepaalde grenzen blijft. Maar wat gebeurt er als je lichaam continu suikers en glucose krijgt aangeboden? Dan draaien die radertjes overuren om de bloedsuikerspiegel toch omlaag te krijgen. Met als gevolg dat de alvleesklier moeite krijgt om de juiste hoeveelheid insuline aan te maken. Gevolg: de bloedsuikerspiegel gaat sterk schommelen. Die schommelingen zijn niet gezond en veroorzaken klachten als gapen, honger, beven, hoofdpijn, bleekheid, zweten, gebrek aan energie én een slecht humeur. Je lichaam wordt insulineresistent! Dit veroorzaakt de ziekte:

Diabetes type 2

Aan diabetes type 2 gaat vaak insulineresistentie vooraf. Van insulineresistentie is sprake als je langere tijd veel suikers eet en de cellen steeds op insuline moeten reageren. Het kan zijn dat je cellen minder gevoelig worden voor insuline. Hierdoor kunnen de cellen glucose minder goed opnemen en verbranden en slaat je lichaam het op als vet! Symptonen: vermoeidheid, hongergevoel, verhoogde bloeddruk, gewichtstoename (met name rond de buik!)

Bij diabetes type 2 is er geen of onvoldoende insuline in het lichaam beschikbaar of zijn de cellen ongevoelig voor insuline. Daardoor zal de suikerspiegel hoog blijven. Diabetes type 2 is een vervelende ziekte met vaak ernstige complicaties. Hoge glucosespiegels kunnen op lange termijn leiden tot onherstelbare schade aan lichaamscellen, organen en weefsels. Er zijn in Nederland ruim één miljoen mensen met diabetes type 2 (dat is 1 op de 17 mensen!) Per jaar komen er alleen al in Nederland 50.000 mensen met diabetes type 2 bij. Het is één van de snelst groeiende welvaartsziekten. Verkeerde (koolhydraatrijke) eetgewoonten en te weinig bewegen hebben een direct verband met diabetes type 2. Helaas ligt de medische focus meer op het instellen van de juiste medicatie dan op het aanpassen van een gezonde voedings- en leefstijl. Gelukkig begint hier langzamerhand verandering in te komen. In wetenschappelijk onderzoek is namelijk vast komen te staan dat diabetes type 2 in 80% van de gevallen omkeerbaar is. Niet door minder te eten, maar door anders te eten! Met het Persoonlijk Voedingsplan werk je aan een gezond eetpatroon met vooral lekkere en gezonde voeding die op jouw lichaam is afgestemd!

2.       Overmatige suikers leiden tot overgewicht

Overgewicht kan meerdere oorzaken hebben, maar een suikerrijk voedingspatroon draagt er zeker aan bij! Wanneer je veel ‘snelle’ suikers gebruikt, zal de glucose die niet wordt verbrand of opgeslagen als reserve-energie in vet omgezet worden. Vaak neem je van suikerrijke producten te veel omdat ze geen echte verzadiging geven. Dat is zeker het gevoel bij ‘vloeibaar snoep’ zoals frisdranken ook wel worden genoemd. Door veel snelle suikers te gebruiken gaat je bloedsuikerspiegel schommelen en krijg je een suikerdip. Een suikerdip zet altijd aan tot opnieuw eten en zo beland je in een vicieuze cirkel!

3. Hoge glucosespiegels kunnen hart- en vaatziekten veroorzaken

Glucose is onze onmisbare brandstofleverancier, maar heeft helaas ook een aantal ernstige schaduwkanten. Glucose bindt zich namelijk graag aan eiwitten. Dit wordt ook wel crosslinking of glycolysering genoemd. In ons bloed zorgt glycolysering ervoor dat het sneller stolt. Hierdoor kan het gaan klonteren met als gevolg: trombose, een beroerte of een hartaanval. Door de binding aan eiwitten worden ook de wanden van de bloedvaten minder elastisch, wat een hoge bloeddruk kan veroorzaken.

4.      Suikers ondermijnen het immuunsysteem

Suiker en producten met suiker bevatten weinig of geen essentiële voedingsstoffen (vitaminen en mineralen). Wie dus veel producten met suiker gebruikt, krijgt daarom minder voedingsstoffen binnen. Deze zijn niet alleen belangrijk voor de vertering van koolhydraten, maar ook voor het immuunsysteem. Duitse onderzoekers stelden vast dat na het drinken van een halve liter frisdrank (45 gram suiker) het vermogen van onze immuuncellen om bacteriën en virussen te bestrijden ruim 5 uur lang met de helft was afgenomen. Dit komt omdat glucose de eigenschap heeft zich te binden aan eiwitten (crosslinking). Omdat immuuncellen eiwitten zijn heeft dat ook gevolgen voor het functioneren van ons immuunsysteem. Het herkennen en bestrijden van bacteriën, virussen maar ook kankercellen wordt een stuk moeilijker als glucose en immuuncellen aan elkaar plakken.

5.       Hoge glucosespiegels kunnen de groei van kankercellen bevorderen

Wanneer er veel glucose in het bloed aanwezig is, zal het immuunsysteem minder goed kankercellen kunnen herkennen en opruimen. Maar er is nog iets anders aan de hand. Kankercellen gedijen namelijk goed op een hoog glucosegehalte. Voor hun energievoorzieing zijn ze zelfs bijzonder afhankelijk van glucose. Behalve hersencellen, kunnen de meeste lichaamscellen naast glucose ook vetzuren gebruiken als energieleverancier. Kankercellen gebruiken echter alleen glucose. Ze hebben glucose dan ook nodig om te leven, te groeien en zich te vermenigvuldigen. Bij het verkleinen van de kans op kanker is een stabiele bloedsuikerspiegel dus van groot belang.

6.    Suikers versnellen het verouderingsproces

Een nadeel van crosslinking is dat de kwaliteit en functie van de betreffende eiwitten minder worden. Dat hebben we gezien bij de bloedvaten en het immuunsysteem. Maar dit proces vindt ook plaats in onze huid en gewrichten. Het bindweefsel in onze huid en gewrichten bevat namelijk veel eiwitten (collageen en elastine). Deze eiwitten zorgen voor stevigheid en elasticiteit. Door glycolysering neemt de stevigheid en elasticiteit van deze eiwitten af. Dat merk je door het snel oud worden van de huid en slijtage van gewrichten.

7.       Hoge glucosespiegels leiden tot chronische ontstekingen

De chemische verbinding van suikers en eiwitten (en suikers en vetten) wordt ook wel de ‘Maillard reactie’ genoemd. Deze reactie ontstaat tijdens het koken en bakken van voeding. Hierdoor krijgt voedsel zijn smaak, bruine kleur en lekkere geur (denk aan vers gebakken brood). Deze chemische verbindingen worden ook wel AGE’s genoemd: Advanced glycation Endproducts. Deze AGE’s krijg je niet alleen via de voeding binnen, maar ze ontstaan ook door glycolysering in het lichaam. AGE’s die in het lichaam terecht komen veroorzaken insulineresistentie en chronische ontstekingen. Bovendien dragen ze bij aan bijna alle welvaarts- en verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten, artritis en diabetes type 2.

8.      Suikers verstoren de darmflora en spijsvertering

Net als bacteriën in de mond leven bacteriën in de darmen op suikers. Door een overvloed aan suikers (ook aan vervangende suikers) ontstaat er een disbalans en wordt de darmflora verstoord. Candida albicans is een gist dat in de darmen leeft en op suiker groeit. Door suikerinname kan deze candida toenemen en allerlei klachten veroorzaken. Doordat de meeste vezels in geraffineerde suikers verloren zijn gegaan, kun je daarnaast ook nog eens last krijgen van obstipatie. Door een schommelende bloedsuikerspiegel draait de alvleesklier overuren waardoor ook de aanmaak van spijsverteringsenzymen ontregeld raakt. Hierdoor kunnen spijsverteringsklachten ontstaan zoals winderigheid, boeren en buikklachten.

9.       Suikers zijn een belasting voor je lever

Sacharose (tafelsuiker) bestaat uit glucose en fructose. Je lever is constant bezig met het verwerken van deze en andere suikers. Daardoor heeft hij minder tijd om beschermende stoffen aan te maken en lichaamsvreemde stoffen onschadelijk te maken. Vooral fructose is een belasting voor de lever. In tegenstelling tot glucose moet fructose in zijn geheel door de lever worden afgebroken. In de lever wordt fructose omgezet in vet, onder andere in triglyceriden. Dit kan leiden tot niet-alcoholische leververvetting. Ook zorgt overmatig fructosegebruik ervoor dat in de lever nieuwe cholestrol wordt gevormd. Dit staat bekend als het sucrosecholestroleffect. Wees voorzichtig met producten waarin glucose-fructosesiroop wordt gebruikt. Deze zoetmiddelen worden in koek, snoep, frisdrank, snacks en tussendoortjes verwerkt.

10.    Te veel suikers kunnen leiden tot stemmingswisselingen en angst

Om goed te kunnen functioneren is voor zowel lichaam als geest een goede suikerstofwisseling van essentieel belang. De bloedsuikerspiegel kan verstoord raken door suikerrijke voeding, maar ook door stress. Bij stress maken de bijnieren adrenaline en noradrenaline aan. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, wordt je ademhaling sneller en spannen je spieren zich aan. Duurt de stress wat langer dan wordt er ook cortisol aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt zodat de verbruikte energie kan worden aangevuld. Maar als er glucose in je bloed zit moet er ook weer insuline aangemaakt worden om ervoor te zorgen dat de glucose in de cellen kan worden opgenomen. Chronische stress kan dit fijn ingestelde mechanisme ook verstoren; je bloedsuikerspiegel zal gaan schommelen met als gevolg dat er emotionele klachten kunnen ontstaan. De een krijgt stemmingswisselingen, de ander wordt angstig en weer een ander wordt depressief of agressief. Gezonde voeding en stressreductie is dan de oplossing.

Dat overmatig suikergebruik slecht is voor meer dan alleen je tanden zal je inmiddels duidelijk zijn. Vooral een hoge glucosespiegel in het bloed heeft veel gevolgen voor je fysieke en geestelijke gezondheid. Om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft is het belangrijk om snelle suikers te vermijden, de hoeveelheid stress binnen de perken te houden en, last but not least, voldoende te bewegen. Beweging zorgt ervoor dat je meer glucose verbrandt waardoor de glucosespiegel ook zal dalen.

Behalve dat je gezondheid beter wordt, levert het vermijden van suiker je nog iets anders op: beter werkende smaakpapillen. Laat suiker maar eens een tijdje weg en je zult merken dat je weer beter gaat proeven. De behoefte aan (toegevoegde) suikers zal daardoor afnemen. Voordeel: alles smaakt veel puurder en lekkerder. Ook het zoet dat van nature in producten aanwezig is proef je weer veel sterker!

Wil jij ook minder suikers eten, wil je ook weer meer energie én wil je ook gezond afvallen?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!

  • Het persoonlijk voedingsplan helpt je gezond afvallen met natuurlijke, gezonde voeding
  • wordt afgestemd op jouw unieke bloed- en gezondheidswaarden
  • herstelt je hormoonbalans en zorgt een betere insuline afgifte
  • voorkomt op de lange duur welvaartsziekten als hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart & vaatziekten
  • is gebaseerd op het afslankprogramma van Metabolic Balance, ontwikkeld door Duitse artsen en voedingswetenschappers

Lees hier de succesverhalen behaald met dit unieke plan, geschreven op basis je persoonlijke bloedwaarden.

Succesverhaal Laura

In Succesverhaal Laura vertelt Laura haar succes: Geen overgewicht - wel ongelukkig met mezelf… In korte tijd was ik veel aangekomen… zomaar ;-(( Ik kan niet zeggen dat ik extreem dik was. Ik had eigenlijk [...]

Succesverhaal Bettine

In 'succesverhaal Bettine' vertelt Bettine over haar succes: Al heel wat jaartjes veel te zwaar Het werd tijd! Na heel wat jaartjes veel te zwaar te zijn geweest, was ik het helemaal beu. Maar… wat [...]

Succesverhaal Jeannette

In haar succesverhaal vertelt Jeannette: Ik had ‘last’ van verschillende kwaaltjes: Psoriasis darmklachten slecht slapen vaak moe paar kilootjes teveel… Psoriasis Met name voor de psoriasis heb al van alles geprobeerd: zalfjes, lichttherapie, pillen… Het [...]

Wil je ook gezond afvallen? 

Kom langs en maak kennis met het Persoonlijk Voedingsplan!
Maak een afspraak!