Op het moment dat suiker je tong raakt, zenden je smaakpapillen een berichtje naar je hersenen: lekker! Je lieve zelf beloont je vervolgens met het beloningshormoon dopamine. Ondertussen belandt de suiker in je buik, waar het wordt verdund door je spijsverteringssappen en schuift het door naar je dunne darm. Enzymen beginnen elk deeltje af te breken in twee soorten moleculen: glucose en fructose. De meeste toegevoegde suiker komt van suikerriet of suikerbieten en die zijn voor zowel glucose als fructose gelijk verdeeld. Industrieel gemaakte siroop bevat vaak veel meer fructose dan glucose.  Wanneer je dit vaak eet, kan het je lichaam een flinke klap geven. Niet doen dus.

Dit doet glucose:

  • glucose gaat door de wanden van je dunne darm, waarbij ze je alvleesklier aanzetten om de insuline af te scheiden, een hormoon dat glucose uit je bloed haalt en het omzet in energie
  • echter: veel ‘gezonde’ tussendoortjes zijn overladen met zoveel glucose, dat je lichaam het niet aankan, waardoor die energieboost slechts van korte duur is én bovendien keihard terugkaatst…de suikerdip….
  • insuline blokkeert ook de productie van leptine, het hongerhormoon dat je brein vertelt dat je verzadigd bent. Hoe hoger je insulineniveau, hoe meer trek jij hebt, zelfs wanneer je al veel hebt gegeten. En door die ‘gesimuleerde’ hongermodus start je lichaam met het opslaan van glucose als buikvet
  • insuline werkt ook negatief op je brein: als je veel en langdurig suiker gebruikt, neemt het aantal dopaminereceptoren in je brein af. Hierdoor zul je nog meer naar suiker gaan verlangen met suikerverslaving tot gevolg.
suiker

Dit doet fructose:

  • ook fructose sluipt stiekem door de wanden van je dunne darm, zo je bloedstroom in, waarna de fructose direct doorgaat naar je lever
  • je lever werkt hard om fructose te verteren en het om te zetten in iets wat je lichaam kan gebruiken. Maar de lever raakt al snel overspoeld, vooral wanneer je net een zoete bui hebt gehad. Na verloop van tijd kan de overtollige fructose zorgen dat er ongevraagd vetbolletjes gaan groeien in de lever, genaamd lipogenese, de voorloper van een leververvetting (waar géén alcohol aan te pas komt).
  • te veel fructose verlaagt ook je goede HDL cholesterol en verhoogt de productie van triglyceriden, een type vet dat zich van de lever naar de slagaders kan verplaatsen, wat je risico op een hartaanval of beroerte verhoogt
  • je lever zendt nu een SOS uit voor extra insuline, die regelt nl. ook je leverfunctie. Je alvleesklier moet alsmaar overwerken! Dit kan leiden tot ontstekingen in je lichaam en je risico op obesitas en diabetes verhogen!

Zoek jij hulp bij gezond afvallen?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!