Deze spinazie ovenschotel met ei en ui kun je altijd op tafel zetten: warm of koud, bij de brunch, lunch of het diner! De spinazie schotel met ei en ui is ook een gemakkelijk en gezond gerecht dat je van te voren klaar kunt maken

Spinazie

  • Spinazie helpt bij bloedarmoede en uitputting omdat spinazie een heel veel  ijzer bevat, dat belangrijk is voor zuurstoftransport
  • Spinazie beschermt je ogen: spinazie bevat de antioxidanten luteïne en zeaxanthine die de ogen beschermen tegen staar en andere aan leeftijd gerelateerde stoornissen
  • Spinazie verlaagt de bloeddruk
  • Spinazie bevat veel vitamine K. Vit K is essentieel voor vele lichaamsfuncties zoals het onderhouden van gezonde botten, vit K helpt ook verkalking (bijv. in je aderen) voorkomen
  • Spinazie ondersteunt een gezond immuunsysteem en centraal zenuwstelsel met een gezonde hoeveelheid vit C. Vitamine K en C werken samen om gezond functioneren binnen het immuunsysteem en centrale zenuwstelsel te stimuleren, te onderhouden en te ondersteunen
  • Spinazie werkt tegen ontstekingen: spinazie bevat twee bestanddelen die met elkaar samenwerken om zwelling en ontstekingen te verminderen en te reguleren
  • Spinazie is laag in calorieën, hoog in voedingswaarde, ideaal voor het verliezen of behouden van een gezond gewicht
  • Spinazie bevordert een gezonde huid: spinazie bevat een grote hoeveelheid vitamine A, die wordt gebruikt om een gezond uitziende, stralende huid te produceren
Bron: uzuma.nl

ei

Ingrediënten:

Eiwit: eieren (reken 2 eieren p.p.), evt. 3 á 4 eetl. culinaire room of roomkaas

Groenten: verse of diepvriesspinazie (reken 200 gr p.p.),  1 grote ui,1 grote rode ui, 3 kleine sjalotjes, 1 knoflookteen grof gehakt, 2 gepelde hele knoflooktenen

Verder: 25 gr boter/olie, 1 eetl fijngehakte peterselie,  zout & peper

Bereidingswijze:

  1. verse spinazie wassen en zeer fijn hakken, diepvriesblokjes zijn snel te bereiden, zonder te laten ontdooien
  2. de grote uien pellen en in dikke ringen snijden, ringen uit elkaar halen. De sjalotjes pellen en heel laten
  3. in de wok de spinazieblokjes zachtjes verhitten volgens gebruiksaanwijzing en de peterselie en zout en peper toevoegen, goed omroeren
  4. in de koekenpan de boter verhitten en de uien en sjalotjes en de grof gesneden knoflook fruiten (hele knoflooktenen nog apart houden), peper & zout toevoegen
  5. als de uien wat zachter zijn deze uit de pan halen en de sjalotjes even apart wegleggen. De rest van de uien langs de randen van een goed ingevette ovenschaal uitspreiden. Laat het midden van de schotel zoveel mogelijk leeg
  6. verspreid nu de spinazie in het midden van de ovenschotel.
  7. de achtergehouden sjalotjes overlangs doormidden snijden en hiermee de schotel versieren (zie foto). Leg nu vóór deze 2 laatste sjalotjes een hele knoflookteen (rauw)
  8. maak nu in de spinazie 4 kuiltjes. Breek telkens een ei in het kopje en doe het ei voorzichtig in het kuiltje (met het kopje voorkom je het breken van de eidooiers, die moeten heel blijven)
  9. schenk evt. de room over het geheel en bestrooi alles met zout & peper
  10. schuif de schotel in de oven voor ± 10 à 20 minuten of tot de eieren voldoende gaar zijn
  11. de tomaatjes kun je gelijk erbij doen, maar kunnen ook toegevoegd worden als de eieren gaar zijn

Deze spinazie ovenschotel met ei en ui is echt lekkere, gezonde voeding én helpt je gezond afvallen.
Zoek jij hulp bij afvallen? Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!