Gluten

Gluten zijn eiwitten die in bepaalde graansoorten voorkomen en hebben invloed op je schildklier.

De schildklier

De schildklier is de hormoonklier die verantwoordelijk is voor de aanmaak van schildklierhormonen. De grootste hoeveelheid hormoon die gemaakt wordt is T4. Dit is een inactief hormoon dat nog omgezet moet worden in een actief hormoon (T3). Dit gebeurt voornamelijk in de lever.

De schildklier heeft onder andere invloed op je lichaamstemperatuur, je stofwisseling, de zenuwgeleiding, op je spieren en gewrichten, maar ook op je mentale conditie. Als de schildklier niet goed werkt, kun je aardig wat klachten krijgen.

Een vaak voorkomende klacht is een trage schildklier met klachten zoals het vaak koud hebben, moe zijn, spier- en gewrichtsklachten, slecht slapen, depressief voelen, obstipatie, en zo nog een heleboel andere dingen. Bij een snelle schildklier voel je je vaak opgejaagd, heb je regelmatig diarree, val je af.

tarwegluten

Een ontregelde schildklier

Een ontregelde schildklier kan veel oorzaken hebben. Eén daarvan is het eten van gluten (o.a. in tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst). Gluten zijn er indirect verantwoordelijk voor dat de darmwand meer stoffen doorlaat dan dat deze eigenlijk zou moeten doen. Door de stoffen die in het bloed circuleren die daar niet horen, kun je last krijgen van allergieën, maar ook van auto-immuunziektes. Een trage of snelle schildklier kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte zoals bv. Hashimoto of Graves.

Schildklier en voeding

Het is dus heel belangrijk om goed op je voeding te letten als je hier last van hebt. Door je eetpatroon en je leefstijl aan te passen en te stoppen met gluten, kun je je klachten verminderen

Lever: ontgiften heeft de prioriteit

Als je darmen veel stoffen doorlaten in het bloed, moet de lever heel hard werken om deze stoffen alsnog af te voeren. Buiten het afvoeren van afvalstoffen heeft je lever nog zo’n 500 andere functies, waaronder het omzetten van het inactieve hormoon (T4) in het actieve (T3). Als je lever alleen maar bezig is met ontgiften van allerlei stoffen, voert het de andere functies misschien wat minder goed uit. Ontgiften heeft namelijk prioriteit

Stoppen met gluten

Lijkt het je moeilijk om je eetpatroon aan te passen? Met een Persoonlijk Voedingsplan krijg je een voedingsadvies dat precies op jouw lichaam geschreven wordt op basis van je bloedwaarden. Benieuwd of het jou kan helpen je eetpatroon en je leefstijl aan te passen én eventuele klachten te verminderen? Maak een afspraak voor een gratis intake en beoordeel zelf of het Persoonlijk Voedingsplan jouw klachten kan verhelpen.

BRON: vivonline.nl