Roomboter bevat heel gezonde vetten

Roomboter kreeg jarenlang de schuld van alles en nog wat, van zwaarlijvigheid tot hart- en vaatziekten. Gelukkig is sinds kort  roomboter weer terug als ‘gezondheidsvoedsel’. Het is niet alleen lekker, het helpt je ook om   gezond af te vallen met lekkere, gezonde voeding!

7 redenen waarom roomboter goed voor je is

  1. Roomboter bevat veel vetoplosbare vitamines

Er zitten heel wat vetoplosbare vitamines in boter, waaronder vitamine A, E en K2. Als je een gezond eetpatroon hebt, met zowel dierlijke als plantaardige voeding, dan krijg je waarschijnlijk al genoeg vit A en vit E binnen, maar vitamine K2 is tamelijk zeldzaam. Vit K2 is nauw betrokken bij de calciumstofwisseling en als je er te weinig van binnen krijgt kan het leiden tot ernstige ziektes, waaronder hart- en vaatziektes, kanker en botontkalking. Vooral zuivel van grasgevoerde koeien is rijk aan vit K2.

  1. Roomboter bevat veel gezonde verzadigde vetten

In de strijd tegen verzadigd vet is nooit echt bewijs geleverd dat het slecht is voor een gezond gewicht. Uit recent onderzoeken blijkt dat er geen verband bestaat tussen verzadigd vet en hart- en vaatziektes.

Verzadigd vet verhoogt het ‘goede’ HDL cholesterol en verandert de zeer slechte kleine en compacte LDL-deeltjes naar grotere deeltjes, wat gunstig is.

Daarbij komt nog dat roomboter een behoorlijke hoeveelheid van korte- en middellange keten vetten bevat, die anders worden omgezet dan andere vetten. Zij zorgen voor een verbeterd verzadigingsgevoel en verhoogde vetverbranding.

  1. Roomboter verlaagt het risico op een hartaanval, vergeleken met margarine en halvarine

We vervangen boter, een gezond voedingsmiddel, met iets waarin sterk bewerkte transvetten zitten, die ronduit giftig zijn en allerlei ziektes veroorzaken. Margarine en halvarine verhogen de kans op hart- en vaatziektes aanzienlijk, terwijl roomboter geen effect heeft.

Uit onderzoek blijkt dat de consumptie van volvette zuivelproducten het risico op hartziektes verlaagt met maar liefst 69%, waarschijnlijk vanwege het hoge gehalte aan vitamine K2.

  1. Roomboter is een goede bron van het vetzuur butyraat

Butyraat werkt ontstekingsremmend en heeft krachtige beschermende effecten op het spijsverteringssysteem. Het vetzuur butyraat wordt in de dikke darm geproduceerd door bacteriën wanneer ze worden blootgesteld aan voedingsvezels: dé hoofdreden waarom vezels gezond zijn voor mensen. Nog een goede bron van butyraat is boter: dat bestaat voor 3 tot 4% uit butyraat.

  1. Roomboter is rijk aan geconjugeerd linoleenzuur

Boter, vooral grasgevoerde, is een geweldige bron van het vetzuur geconjugeerd linoleenzuur (CLA). Dit vetzuur heeft sterke effecten op het metabolisme en wordt ook commercieel verkocht als een supplement om gezond af te vallen. Van CLA is bekend dat het anti-kanker eigenschappen heeft en dat het het vetpercentage bij mensen verlaagt.

  1. Roomboter wordt in verband gebracht met minder kans op overgewicht

Gezondheidsdeskundigen raden vaak magere zuivelproducten aan. Op die manier zouden we de benodigde hoeveelheid calcium kunnen binnenkrijgen zonder al die ‘slechte’ vetten en calorieën. Maar ondanks die hogere calorie-inhoud bestaat er tussen het eten van volvette zuivelproducten en overgewicht GEEN verband. Er is zelfs een nieuw overzichtsonderzoek uit 2012, dat de effecten van volvette zuivelproducten op overgewicht, hart- en vaatziekten en andere stofwisselingsziektes onderzocht. Daaruit bleek dat vette zuivelproducten het risico op stofwisselingsziekte NIET verhogen en volvette zuivel juist in verband staat met een aanzienlijke vermindering van het risico op overgewicht .

  1. Roomboter is gewoon……heel lekker!