Over ons eten en drinken hoor je vaak tegenstrijdige berichten…
Welke voeding is wel gezond en welke voeding niet?
Doe onderstaande quiz en test jouw kennis over gezonde voeding!

                                QUIZ

 1.  Van veel eieren eten krijg je hart- en vaatziekten
 • O  waar                     O  niet waar
 1.   Honing is gezonder dan suiker
 • O  waar                     O  niet waar
 1.  Koffie is slecht voor je hart
 • O  waar                     O  niet waar
 1.  Je kunt het beste zo min mogelijk vet eten
 • O  waar                     O  niet waar
 1.  Eén glas wijn per dag is goed voor hart en bloedvaten
 • O  waar                     O  niet waar
ei

ANTWOORDEN:

 1. Van veel eieren eten krijg je hart- en vaatziekten : NIET WAAR!

Eieren kunnen weliswaar het (ongunstige) LDL-cholesterol iets verhogen, maar dat heeft GEEN EFFECT op het risico op hart- en vaatziekten!
Volgens onderzoekers lijkt het erop dat de gunstige effecten van eieren opwegen tegen de negatieve effecten ervan: het eten van eieren verhoogt nl. ook het goede HDL-cholesterol én verlaagt de kans op een beroerte!
Een eitje zit bovendien bomvol belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, antioxidanten, essentiële vetzuren én eiwitten!

 1. Honing is gezonder dan suiker: NIET WAAR!

Honing wordt vaak geassocieerd met gezond, dus honing zou gezonder zijn dan gewone suiker van de suikerbiet….
Echter, de chemische samenstelling van honing en suiker lijkt erg op elkaar en ons lichaam maakt geen verschil tijdens de spijsvertering. Zowel honing als suiker worden omgezet in glucose én beide zoetstoffen leveren ook evenveel calorieën!
Dit geldt ook voor andere ‘natuurlijke’ suikers zoals dadelsiroop, rietsuiker, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en agavesiroop!

 1. Koffie is slecht voor je hart: NIET WAAR!

Het risico op hart- en vaatziekten wordt niet vergroot door het drinken van koffie, het kan zelfs een lichte bescherming bieden.
Echter: drink niet te veel koffie (4 kopjes per dag). Drink je meer kopjes, dan kun je last krijgen van de cafeïne. Dat merk je bijvoorbeeld aan: rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn.
Ook de manier van koffie zetten maakt verschil: het beste gebruik je papieren filters, koffiepads of oploskoffie. Ongefilterde koffie (espresso of cups) bevat cafestol, een vettig stofje dat je cholesterolgehalte kan verhogen!

 1. Je kunt het beste zo min mogelijk vet eten: NIET WAAR!

Vet is juist een voedingsstof die je lichaam nodig heeft. Vetten leveren calorieën maar ook bepaalde vitamines (A, D, E en K) en belangrijke visvetzuren en linolzuur.
Het is een hardnekkig misverstand dat ‘mager’ eten goed is voor het hart… Het tegendeel is waar: onverzadigde vetten (bijvoorbeeld uit olijfolie of noten) zorgen er juist voor dat het cholesterolgehalte daalt.
Volle producten bevatten dan wel meer calorieën, maar omdat volle producten meer verzadigen, eet je er minder van!
Niet alle vette producten zijn echter gezond: snacks, gebak, koek, vleeswaren en worst bijvoorbeeld bevatten veel ongezonde verzadigde vetten en/of transvetten!

 1. Een glas wijn per dag is goed voor hart en bloedvaten: NIET WAAR!

Lange tijd werd gedacht dat een dagelijks glas rode wijn gezond was….
Uit steeds meer nieuwe onderzoeken komt echter naar voren dat er mogelijk een link is tussen bepaalde vormen van kanker en alcohol. Het huidige advies luidt: drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag!

Hoeveel vragen heeft u goed beantwoord?

Allemaal? Gefeliciteerd! U gebruikt uw gezonde verstand en hecht geen waarde aan de vele onzinverhalen over voeding.
Voor elke vraag die u fout beantwoordde, geldt dat u niet de enige bent die het bij het verkeerde eind had. In de media is er bijzonder veel aandacht voor voeding en het is soms moeilijk om zin en onzin van elkaar te onderscheiden…  Zelfs wetenschappers spreken elkaar regelmatig tegen! Bovendien staat die wetenschap niet stil en veranderen daardoor de ideeën over wat gezond of ongezond is voortdurend!

Grote lijnen

Over de grote lijnen op het gebied van ‘gezonde voeding’ zijn de deskundigen het wel eens:

 • kook zelf
 • eet veel groente en fruit
 • gebruik pure en onbewerkte producten
 • eet met mate en
 • geniet van je maaltijd!

Deze quiz heeft je misschien nieuwsgierig gemaakt.
Ben jij benieuwd naar jouw bloedwaarden of zoek jij hulp bij afvallen? Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!