Mindful eten is bewust eten

Mindful eten is bewust eten en aandacht besteden aan alle aspecten die gepaard gaan met eten. Vaak eten we op de automatische piloot, je moet elke dag eten, het kan tegelijk met andere – belangrijkere – dingen en overal tussendoor, overal is ‘eten’ verkrijgbaar, van het benzinestation tot in de bouwmarkt.

Verschillende prikkels beïnvloeden je eetgedrag

Prikkels van buitenaf: een koekje bij de koffie hoort erbij, je doet mee met een traktatie op het werk, ‘s avonds een zakje chips bij de tv…

Prikkels van binnen: ik verdien wat lekkers omdat…, ik verveel me dus…., ik voel me gestresst…, een boterham is toch niet slecht…

We eten omdat ons lichaam en onze geest ‘voeding’ nodig hebben én we eten ‘uit gewoonte’: we staan er niet echt bij stil dat we (te veel) eten.

3 redenen waarom we (te) veel eten:

Je lichaam wordt geprikkeld:  bij tv kijken of lezen knabbel je wat lekkers, een stukje taart op een verjaardag, een uitgebreid ontbijt op je vrije dag of feestdag, op bezoek bij oma, het is zo koud of het is zo warm…

We vergeten echter te genieten: we staan niet stil bij de geur, de smaak en de textuur van de maaltijd. We nemen vaak niet de tijd om gezellig de tafel te dekken en zittend van de maaltijd te genieten. Omdat we niet de tijd nemen, zijn we niet alert op het gevoel van vol zitten.

We zijn ons niet bewust van ‘emotie-eten’: eten tegen stress is aangeleerd: de huilende baby krijgt een speen, voeden staat gelijk aan liefde en zorg geven, eten is familietijd, eten versterkt de relatie, eten laat je je emotioneel beter voelen.

GEEF JEZELF TOESTEMMING OM TE ETEN ALS TROOST! Juist het ontbreken van toestemming zorgt ervoor dat een emotionele eetbui een vreetbui wordt. Geniet en neem de tijd!

6 Tips om MINDFUL te eten:

  1. Eet langzaam, besteed minstens 20 minuten aan je maaltijd, tel het aantal keren kauwen op een hap (20-30x)
  2. Eet met kleine happen, gebruik een kleiner bord en kleiner bestek
  3. Eet zonder afleiding van tv, krant of Ipad
  4. Eet zittend, op een vaste plaats
  5. Schep maar één keer op
  6. Gebruik al je zintuigen en geniet van de geur, de kleur, de samenstelling van je maaltijd.

Honger of trek

Honger is een fysiologische behoefte, je lichaam heeft brandstof nodig: je hebt een leeg gevoel, een laag glucosegehalte en gerommel in je maag. Je lichaam heeft behoefte aan ‘echte’ voeding.

Trek: je hebt zin in  eten, het is een verlangen. Je ziet eten, je ruikt eten, je bent gewend om te eten als….  Je hebt behoefte aan ‘vulling’. Niet voor niets noemen we dit ook ‘lekkere trek’!

Laatste tip:

Honger wordt vaak verward met dorst: drink voor je wat eet eerst een glas water. Kijk na 10 minuten of je nog steeds ‘honger’ hebt (vaak is je ‘honger’ verdwenen en ben je het weer vergeten!)