Melk: heel gezond of juist ongezond?

Vroeger dronk je melk, voor sterke botten. Op school kreeg je zelfs schoolmelk: “Drie glazen melk per dag”!  Melk is een groot onderdeel van onze cultuur. Maar….is melk wel zo gezond? Een grootschalig Zweeds onderzoek onder honderdduizend mensen gedurende 10 tot 20 jaar kwam tot de volgende conclusies:

50% meer kans op vroegtijdig overlijden door melk

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag drinken, verdubbelen hun kans om vroegtijdig te overlijden! Melk bevat suikers (lactose en galactose), daarvan is bekend dat ze het verouderingsproces versnellen. Dit is gebleken uit studies bij dieren. Een volwassene heeft geen melk nodig, het is bedoeld als moedermelk voor baby’s.

50% meer kans op heupbreuken door botontkalking

Veel mensen denken nog dat je melk nodig hebt voor de calcium, dat de botontkalking tegengaat.  Het bevat weliswaar veel calcium, maar je lichaam neemt dat waarschijnlijk niet goed op.  Sterker nog, wetenschappers hebben nu aangetoond het juist botontkalking versnelt: het dierlijke eiwit in melk zorgt voor verzuring van je bloed. Om deze verzuring te neutraliseren gebruikt je lichaam calcium uit je botten. Op deze manier zou melk juist botontkalking veroorzaken. De wetenschappers vragen zich terecht af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel kan. Op bijgaande foto zie je gezonde voeding die volop calcium bevat die goed wordt opgenomen in je lichaam!

Huiduitslag, een opgeblazen gevoel, overgewicht

Melk kan ook de oorzaak zijn van acne, een slechte huid en zelfs van overgewicht omdat je darmwand beschadigd kan raken. Heb je een slechte huid, stop dan om eens enkele weken met koemelk en andere zuivel. Ook bij een opgeblazen gevoel en winderigheid kan het helpen om geen zuivel meer te nemen.

Waarom is melk ongezond?

Gepasteuriseerde melk is niet goed verteerbaar. In gepasteuriseerde melk (verhit om bacteriën te doden zodat het langer houdbaar is) zijn  ook de meeste vitaminen, mineralen en enzymen verdwenen. Je lichaam verteert gepasteuriseerde melk minder goed door het ontbreken van belangrijk enzymen. Je krijgt last van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Het kan ook je darmwand beschadigen en voor slijmvorming in je organen zorgen. Daardoor neemt je lichaam de voedingsstoffen minder goed op en dat kan een oorzaak zijn van buikvet.  Wat dat betreft is melk veel minder gezond dan je misschien denkt.

Alternatieven voor melk:

  • amandelmelk  of andere notenmelk: lees de verpakking of er geen kunstmatige suikers zijn toegevoegd
  • sojamelk: let op kunstmatige suikers en andere chemische toevoegingen; overdrijf niet met soja melk
  • meer plantaardige melkproducten: havermelk en rijstmelk bevatten vaak ook kunstmatige suikers en andere chemische stoffen
  • geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en kamelenmelk: naar dierlijke melkvarianten zoals kamelenmelk, geitenmelk, paardenmelk en schapenmelk is nog weinig onderzoek gedaan. Ze zijn mogelijk minder schadelijk voor je darmen dan koemelk, omdat ze minder lactose bevatten.