Zelf een mandelade maken is erg leuk om te doen
De basis voor mandelade (Duits voor amandel) zijn amandelen.
Amandelen zijn heel populaire noten, ondanks het vele vet dat erin zit.
Mandelade is voedzaam en enorm gezond:
- mandelade bevat veel gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, vezels, eiwitten en verschillende belangrijke voedingsstoffen
- mandelade zorgt voor veel antioxidanten die je cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve schade (veroudering en ziektes)
- mandelade bevat veel vitamine E en dat beschermt je celmembranen tegen oxidatieve schade
- mandelade levert veel magnesium, een mineraal met gunstige effecten bij diabetes 2, hoge bloeddruk, verhoogde LDL-cholesterol
- mandelade bevat weinig koolhydraten, maar levert veel eiwit en vezels: amandelen vergroten het verzadigingsgevoel en kunnen ervoor zorgen dat je minder calorieën inneemt
- mandelade (basis recept) is vegetarisch, glutenvrij, melk-en laktosevrij

amandelen
MANDELADE : HET BASIS RECEPT:
Ingrediënten:
- 30 gr amandelen
- 20 gr zonnebloempitten of naar keuze 10 gr zonnebloem en 10 gr pompoenpitten
- 1 fijn geraspte appel óf 45 gr gedroogde pruimen of 3 gedroogde abrikozen
- 1 theelepel kaneel
- verse munt
Bereiding:
- week de amandelen en de zonnebloempitten 1 nachtje
- spoel ’s ochtends de amandelen en zonnebloempitten goed af
- pureer alles in de blender tot een smeuïge massa
- mix er een geraspte appel door en breng je mandelade op smaak met kaneel en/of munt
Deze gezonde basis mandelade heeft liefhebbers geïnspireerd tot de volgende overheerlijke
MANDELADE VARIANTEN:
> MANDELADE APPELTAART
Ingrediënten:
gewelde amandelen en zonnebloempitten, een appel, 1 eetl. kokosolie, kaneel e/o koekkruiden, evt. een roggecracker
Bereiding:
- Snijd de appel in vieren, snijd die delen weer in dunne plakjes van ongeveer 5 mm
- Leg een laagje plakjes (ong. 10) op een bakpapier, strooi er kaneel overheen en een kwart van de amandelen en zonnebloempitjes en wat kokosolie
- Leg weer een laagje appel eroverheen, kaneel, amandelen en pitjes, kokosolie erover
- Weer een laagje appel etc. etc.
- Bak de mandelade zo’n 15-20 min op 180-200 graden in de oven
- extra ‘bite’: verkruimel een cracker, roer door een eetl. gesmolten kokosolie en strooi die over de mandelade!
>> MANDELADE GEBAKKEN APPEL
Ingrediënten:
30 g amandelen + 20 gr zonnebloempitten (een nacht laten weken) een appel, kaneel, vanillepoeder, (géén vanillesuiker 😉), evt. een roggecracker, evt. kokosolie
Bereiding:
- pureer de gewelde amandelen en zonnebloempitten
- voeg kaneel en vanillepoeder toe en vermeng het goed
- verwijder het klokhuis uit de appel en snijd in stukjes
- leg de stukjes appel in een (ingevette) kleine ovenschaal
- verdeel de amandelpasta over de gesneden appel
- bak de appel met de amandelpasta 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °C
- Meer bite: verkruimel een cracker met wat kokosolie door de stukjes appel
>>MANDELADE PASTA
Ingrediënten:
gewelde amandelen en zonnebloempitten, 1-2 eetl. rauwe cacao, evt. enkele dadels e/o gedr. pruimen/abrikozen, evt. verse mango, evt. 1 eetl. kokosolie
Bereiding:
- wel de amandelen en zonnebloempitten een nachtje
- pureer ze met 1-2 eetl. water tot een ‘pasta’ ontstaat
- meng de rauwe cacao erdoor
- voor een zoetere variant kun je een portie dadels, gedroogde pruimen of abrikozen mee pureren of
- pureer een verse mango meeMandelade pasta als ontbijt:
* besmeer een rogge cracker met ghee of kokosolie en verdeel de chocopasta erover
* voor extra ‘crunchy’: verkruimel een besmeerde cracker en strooi die over de mandelade–pasta
>> MANDELADE KOEK
Ingrediënten:
30 g amandelen, 20 gr zonnebloempitten, 2 rogge crackers, fijngemaakt, 1 gepureerde appel, kaneel, fijngemaakt vanillestokje, 1 eetl. kokosolie, vloeibaar
Bereiding:
- verwarm de oven voor op 220 graden
- meng alle ingrediënten en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier
- druk alles een beetje aan en plat op het bakpapier
- bak de mandelade koek 10 minuten
- keer de koek om
- bak nogmaals 10 minuten en je mandelade koek is klaar!
>> MANDELADE APPEL-KAAS TAARTJE
bron: deze hartige mandelade variant is afkomstig uit “Nog eenvoudiger” met 4 ingrediënten van Pascale Naessens
Ingrediënten:
1 grote appel, 4 ‘plakken’ kaas, bijv. mozzarella, feta, geitenroomkaas…, handje amandelen, walnoten, zonnebloem-, pompoenpitten
Bereiding:
- snijd het ‘kontje’ van de appel, zodat de appel rechtop blijft staan
- verwijder het klokhuis met een appelboor, snijd de appel in 4 of 5 plakken van 1 cm en smeer ze in met een beetje olijfolie
- leg tussen de schijfjes appel een plakje kaas en kruid evt. met een beetje zwarte peper
- stapel de appel en kaas om en om en steek er een grote satéprikker in als houvast
- plaats de appel in een ovenschaal, giet er wat olijfolie en balsamicoazijn over en zet de schaal 30 minuten in een hete oven op 180 °C
- strooi er de laatste 10 minuten de noten bij, die worden dan heerlijk krokant en vol van smaak!

Al deze mandelade recepten zijn hartstikke gezond én helpen je gezond afvallen.
Zoek jij hulp bij afvallen? Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!
Let’s get social…