Koolhydraten = suiker, chocola en snoep

Bij koolhydraten denk je meestal aan suiker, chocola en snoep, maar ze zitten ook in aardappels, granen, fruit, bessen en groenten. Koolhydraten (= suiker) voorzien je lichaam van energie in de vorm van glucose. Als je teveel glucose eet kan je lichaam het niet allemaal meteen verbranden.  Het lichaam slaat dit overschot  in vet op(reserve).

Snelle en complexe koolhydraten.

Snelle koolhydraten zijn suiker, snoep, fruit, koekjes en gebak. De meer complexe  zijn zetmeelsoorten in bonen, noten, groenten en volkoren granen.

Welke koolhydraten zijn gezond?

Je lichaam geeft de voorkeur aan koolhydraten uit groenten boven granen, omdat groenten de omzetting van koolhydraten naar suikers( glucose) vertragen en daarmee dus een minder grote invloed hebben op je insulinewaarden.

Koolhydraten uit granen daarentegen zorgen voor een sterke stijging van je insulinewaarde en vertragen de vetverbranding in je lichaam.

Welke koolhydraten kun je beter vermijden?

Het beste kun je helemaal geen producten met gluten (granen) eten. Noodzakelijke vezels haalt je lichaam ook volop uit groenten.

Maïs is ook een graansoort. Beter is alle soorten maïsproducten te vermijden, inclusief popcorn en tortillachips. Maïs en maïsproducten zijn moeilijk te verteren voor het lichaam en kunnen schimmels bevatten. Ook aardappelen zijn een belangrijke bron van koolhydraten. De insulinewaarden stijgen sterk na een aardappelrijke maaltijd.

Leer je lichaam met zoet om te gaan

Voor een goede gezondheid is het essentieel dat je de inname van suikers sterk beperkt. Met geraffineerde suikers verzwak je je immuunsysteem en wordt schimmelvorming bevorderd, twee zaken die bijdragen aan de meest dodelijke ziekte van de westerse wereld: kanker.

Een continu te hoog suikergehalte in je bloed zorgt er voor dat de vernieuwing van je cellen minder van kwaliteit is. Suiker plakt en dat heeft tot gevolg dat nieuwe cellen niet optimaal kunnen ontwikkelen, omdat het  ‘aan elkaar plakt’ en versuikert, verhardt. Gevolg: minder soepele cellen, nieuw weefsel van mindere kwalitateit en uiteindelijk een lichaam van inferieure kwaliteit.

Lees het etiket

Wanneer je niet zeker weet hoeveel suiker er in een product zit, lees dan het etiket om te zien hoeveel koolhydraten erin zitten. Behalve als de koolhydraten afkomstig zijn van groenten, is het zeer waarschijnlijk dat het hier gaat om suikers die je insulinewaarden negatief beïnvloeden.

Suikerverslaving

Bij mensen met overgewicht is de hormoonhuishouding getraind om zeer heftig op zoetstoffen te reageren. Zodra ze iets zoets in hun mond stoppen, laat hun lichaam onmiddellijk insuline vrijkomen. Zelfs wanneer ze geen suikers eten (zoals bij kunstmatige zoetstoffen het geval is!), gaat het lichaam toch insuline aanmaken en krijg je enorm veel behoefte aan suikers, met als gevolg dat je helemaal niet afvalt.

Geraffineerde suikers zorgen niet alleen voor een geestelijke afhankelijkheid, ze zijn ook lichamelijke zeer verslavend. Suikers zijn één van de meest verslavende middelen!

Om van je suikerverslaving af te komen, vermijd je een paar weken alle suikers! Ook de volgende ‘natuurlijke’  zoetmakers: Ahornsiroop, Bietenstroop, Bruine rijststroop, Dadelsuiker, Dextrose, Fructose, Fruitsap (en alle voeding die daarmee gezoet is), Honing, Lactose, Maïssuiker, Maïssiroop, Melasse, Rietsuiker, Sucrose.

Zodra je suiker uit je voedingspatroon geëlimineerd hebt, zul je al snel merken dat je eten lekkerder smaakt dan ooit, dat je je beter voelt, dat je beter slaapt, dat je huid mooier en egaler wordt, kortom je lichaam voelt zich lekkerder zonder suiker suiker!

Mensen denken dat ze alleen maar aankomen van vet

Als gevolg daarvan eten velen steeds meer bewerkte voedingsmiddelen die weliswaar een laag  vetgehalte hebben, maar vol gepropt zitten met snelle  koolhydraten. Juist deze koolhydraten zorgen voor gewichtstoename.