Het asperge seizoen is weer geopend: overal zijn de witte en groene asperges weer volop verkrijgbaar. Het aspergeseizoen loopt jaarlijks van april tot juni.
Groene asperges groeien boven de grond én je hoeft  ze ook niet te schillen zoals witte asperges! Je kunt groene asperges zelfs rauw eten!

Gezonde voordelen van groene en witte asperges:

1. Asperges bevatten heel veel voedingsstoffen
Asperges bevatten weinig calorieën en heel veel voedingsstoffen. Als je asperges kookt kun je dit het beste even kort doen.
Asperges bevatten vitamine K, vitamine B1, B2, B6, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11).
Asperges bevatten ook veel mineralen: kalium, magnesium, fosfor, een beetje ijzer, jodium, natrium, koper, mangaan, zink, fluor en selenium

2. Asperges verlagen het risico op type 2 diabetes
Het risico op type 2 diabetes wordt verhoogd wanneer sprake is van ontstekingen en oxidatieve stress.
De ontstekingsremmende werking en de antioxidanten van asperges kunnen daarom het risico hierop voorkomen: asperges verbeteren de afgifte van insuline en de werking van bètacellen en verminderen daarmee het risico op type 2 diabetes

3. Asperges werken zuiverend en voorkomen nierstenen
Asperges werken vochtafdrijvend: dit helpt het lichaam het teveel aan zout en vocht af te voeren.
Dit is gunstig voor oedeem en een hoge bloeddruk. Het helpt het afvalstoffen in de nieren weg te spoelen, waardoor nierstenen kunnen worden voorkomen

4. Asperges bevatten foliumzuur
Asperges zijn prima natuurlijke bronnen van foliumzuur. Foliumzuur is essentieel voor zwangere vrouwen om miskramen en neurale buisdefecten te voorkomen. Inname van foliumzuur door de man voor de bevruchting is overigens net zo belangrijk!

5.  Asperges helpen botontkalking voorkomen
Een portie asperges bevat zo’n 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Voldoende vitamine K verbetert je botgezondheid door de calciumopname te bevorderen en het uitscheiden van calcium via de urine te verminderen.
Het ijzer in asperges speelt ook een belangrijke rol om de botten sterk en elastisch te houden

6. Asperges verbeteren de spijsvertering
Asperges zijn rijk aan zowel vezels als vocht, wat obstipatie helpt voorkomen, een gezonde spijsvertering bevordert en het risico op darmkanker vermindert. Een gezonde spijsvertering is belangrijk voor de dagelijkse uitscheiding van afvalstoffen via de gal en ontlasting

7. Groene of witte asperge, welke is gezonder?
Groene en witte asperges zijn beiden erg gezond. De witte asperge heeft geen daglicht gezien en heeft daardoor geen bladgroen aan kunnen maken. Bladgroen noemen we ook wel chlorofyl. Bladgroen is extreem gezond voor ons. Het beschermt tegen kanker en is een bron van magnesium.
De witte asperge is vaak wel iets milder van smaak, is duurder in aanschaf.
De groene asperge kan zelfs rauw uit het handje gegeten worden, zonder te schillen, kan ook gemakkelijk rauw aan  de kikkererwtensalade met groene asperges en venkel toegevoegd worden

kikkererwtensalade met groene asperges en venkel

Ingrediënten voor de kikkererwten salade met groene asperges en venkel:

Eiwit:  portie kikkererwten (uit pot)

Groenten: (groene) asperges, stukjes venkel

Verder: een eetlepel olijfolie en verse kruiden naar smaak

Bereidingswijze:

  1. doe je portie uitgelekte kikkererwten in een schaal
  2. voeg stukjes groene asperge en venkel toe
  3. doe een scheut olijfolie over je salade
  4. maak je kikkererwtensalade op smaak met verse peper&zout en verse kruiden naar smaak, bijvoorbeeld basilicum, tijm, bieslook …

Dit recept voor kikkererwten salade met groene asperges en venkel is goed voor je gezondheid én helpt je gezond afvallen.
Zoek jij hulp bij afvallen? Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny.
Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!