Lekker én heel erg gezond: kurkuma!
Gebruik jij kurkuma weleens in je keuken? Vast wel, kurkuma zit namelijk vaak in kerrie: de gele kleurstof is kurkuma. Kurkuma wordt sowieso vaak gebruikt als krachtige kleurstof: E-100 is kurkuma; niet alle E-nummers zijn dus schadelijk😉
Kurkuma is een knol, die je op heel veel manieren kunt gebruiken: vers of als gemalen kruid of als stukjes in kurkumathee of in een zoete siroop. Kurkuma is echt heel erg gezond, én het kan je helpen bij het afvallen!

Kan kurkuma helpen bij afvallen?

Kurkuma kan je zeker helpen met afvallen:

  • Kurkuma zorgt voor stabiele bloedglucosespiegels
  • Kurkuma vermindert insulineresistentie
  • Kurkuma geeft je een smaakexplosie en voldaan gevoel, waardoor je minder zin hebt in snacks
  • Kurkuma stimuleert de aanmaak van gezondere alvleeskliercellen die insuline moeten produceren
  • Kurkuma is een natuurlijke ontgifter voor de lever
  • Kurkuma verhoogt je stofwisseling
  • Kurkuma kan helpen met de vetstofwisseling en met gewichtsbeheersing
  • kurkuma helpt om voedsel beter te verteren omdat curcumine de vetverbranding en de werking van de galblaas stimuleert

Wat is kurkuma eigenlijk?

Kurkuma wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd. Kurkuma is de wortel van een plant.
Kurkuma is al duizenden jaren bekend als medicijn in de Ayurveda en oude Chinese geneeskunde. Tegenwoordig doet het AMC zelfs onderzoek met kurkuma!
Kurkuma kun je innemen in poedervorm of als pil. Het is verkrijgbaar als pil in de meeste drogisterijen, voornamelijk in 250-500 mg capsules.
Kurkuma is bij ons minder bekend dan gember, maar kurkuma is wel veel geneeskrachtiger: 

Wat voor werking heeft kurkuma voor je lichaam?

“Laat voeding je medicijn zijn” geldt zeker voor kurkuma, met name het actieve ingrediënt ‘curcumine’:

  • kurkuma bevat belangrijke vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K
  • kurkuma zorgt voor waardevolle mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink
  • kurkuma is sterk ontstekingsremmend, bijv. artritis en reumatische artritis
  • kurkuma werkt gunstig voor je gezondheid, van kanker tot Alzheimer. De curcumine bindt zich met giftige, zware metalen zoals cyanide, cadmium en lood in het lichaam, waardoor het lichaam ze kan uitscheiden, zodat ze geen schade in de hersenen kunnen aanbrengen
  • kurkuma vermindert het risico op hart- vaatziekten
  • kurkuma is een natuurlijk antiseptisch en antibacterieel middel, handig voor het desinfecteren van snijwonden en brandwonden
  • kurkuma versnelt het helen van wonden en helpt in het herstellen van beschadigde huid
  • kurkuma verbetert het concentratievermogen en werkgeheugen
  • kurkuma is al lange tijd in gebruik tegen depressie
  • kurkuma heeft gunstige invloed op alvleesklierkanker
  • kurkuma kan helpen bij de behandeling van psoriasis en andere ontsteking gerelateerde huidaandoeningen
  • In het AMC vindt onderzoek plaats naar de helende werking van curcumine bij kanker. Op de site van het Nederlands Fonds tegen Kanker (NFtK) valt te lezen: “Curcumine remt alle kenmerken van kanker zonder daarbij gezond weefsels aan te tasten en is daarmee een zeer bijzondere stof voor de behandeling van kanker
  • Voor de echt genezende werking worden krachtige supplementen ingezet!
    Dat niet wil zeggen dat het kruid niet werkzaam is als we het regelmatig in onze gerechten verwerken. Slechts een zeer gering deel van kurkuma bestaat uit curcumine en kurkuma eet je niet in grote hoeveelheden
kurkuma wortel en poeder

Hoe verwerk je kurkuma in gerechten of drankjes?

 Je kunt kurkuma kopen als worteltje, net als gember, of als poeder.
De smaak van kurkuma is licht peperig en wat bitter. Je kunt kurkuma gebruiken als smaakmaker en smaakversterker in tal van groente- en vleesgerechten. Kurkuma is ook prima te mengen door groenten- en fruitsmoothies.
Curcumine is slecht opneembaar voor het lichaam, daarom wordt aanbevolen om het altijd samen met vers gemalen zwarte peper én wat olie te gebruikenDit verbetert de opname aanzienlijk!

kurkumapoeder met zwarte peper

kurkumapoeder met zwarte peper

Roer bijvoorbeeld wat peper en kurkumapoeder door een goede olijfolie, voeg wat sinaasappelsap toe en je hebt een heerlijke dressing.

Er zijn overigens voedingsmiddelen waar kurkuma in zit: piccalilly bijvoorbeeld, sommige soorten kaas en Engelse mosterd.

Overal waar je kerrie in gebruikt, kan je extra kurkuma toevoegen, want de hoeveelheid kurkuma in kerrie is vaak beperkt. Denk bijvoorbeeld aan een omelet of eiersalade. Pompoen en kurkuma gaan prima samen!

Wanneer kun je kurkuma beter niet gebruiken?

Kurkuma kun je beter niet eten als je:

  1. Last hebt van galstenen of cholestase
    Kurkuma liever niet gebruiken door mensen met galstenen of cholestase
  2. Bloedverdunners gebruikt
    Kurkuma werkt bloed verdunnend, eet  kurkuma beter niet in combinatie met medicijnen zoals bloedverdunners
  3. Zwanger bent
    Ondanks dat kurkuma vaak gebruikt wordt door zwangere vrouwen, is het belangrijk om voor je kurkuma gebruikt een dokter te consulteren, kurkuma kan stimulerend op de baarmoeder werken
  4. Kankermedicatie nodig hebt
    Kurkuma kan de werkzame stof in kankermedicatie gedeeltelijk blokkeren. Overleg in ieder geval met je arts of kurkuma invloed heeft op jouw medicijn.
Bronvermelding:  Energieke Vrouwen Academie,  Ahealthylife