Haver / havermout behoort tot de gezondste voeding ter wereld!
Havermout is een glutenvrij en volkoren graan. Havermout bevat veel belangrijke vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten
Kan havermout helpen met afvallen?
Havermout kan je zeker helpen met afvallen:
- Havermout vult je maag en verzadigt
Eet je voeding die je maag vult en je verzadigt, heb je minder snel weer trek - Havermout zorgt voor een lager bloedsuikerniveau
Havermout zorgt voor een bloedsuikerniveau lager wordt. Havermout kan ook je insulinegevoeligheid verbeteren - Havermout is heel vezelrijk
Havermout bevat naast koolhydraten ook heel veel vezels - Havermout bevat veel eiwitten
In havermout zitten meer eiwitten en ook meer vetten dan in de meeste andere granen - Havermout heeft een zeer goede voedingswaarde
Havermout bevat: 51 gram koolhydraten, 13 gram eiwitten, 5 gram vetten en 8 gram vezels, maar slechts 303 calorieën - Havermout bevat best veel koolhydraten
De koolhydraten in havermout zijn gelukkig voor het grootste deel complexe koolhydraten.
Complexe koolhydraten verteren langzaam. Ze geven hun energie geleidelijk af. Zo zorgen ze niet voor (erge) bloedsuikerpieken - Havermout is makkelijk als gezond ontbijt
Havermout kun je eten als havermoutpap bij je ontbijt. Of je voegt havermout toe aan diverse baksels, brood of een zelfgemaakte gezonde muesli

Wat is haver of havermout eigenlijk?
Haver of havermout is ontstaan uit wilde haver en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten.
De Romeinen gebruikten havermout vooral als veevoer en als ingrediënt in bier…
Pas ongeveer 200 na Christus werd haver ontdekt als voedsel voor de inwoners van heel Europa. Haver werd toen gebruikt in soep, koeken en er werd pap van gekookt.
Havermout, de bewerkte variant van de graankorrel, werd pas veel later ontwikkeld
Wat doet havermout voor je lichaam?
- Havermout bevat veel krachtige antioxidanten, waaronder avenanthramiden.
Deze stoffen zorgen onder andere voor een lagere bloeddruk - Havermout bevat veel oplosbare vezels (bètaglucaan). Deze zorgen voor:
– verlaging van je bloedsuikerspiegel
– verlaging van je cholesterolniveau
– bevordert de goede darmbacteriën
– verhoogt het gevoel van verzadiging
– meer goede bacteriegroei in je spijsverteringskanaal

havermout
Hoe kun je havermout het beste eten?
Havermout kun je op verschillende manieren eten.
Heel gemakkelijk om klaar te maken is bijvoorbeeld havermout met gebakken appeltjes. Of havermout met vers fruit. Verder past havermout prima in zelfgemaakte baksels, brood en koekjes of in een gezonde muesli
Wanneer kun je havermout beter niet eten?
- Havermout is van nature glutenvrij, soms is het besmet is met gluten tijdens de oogst
- Havermout bevat fytinezuur, een anti-nutriënt. Dat is een stof is die door planten ‘gemaakt’ wordt om andere wezens ervan te weerhouden de plant te eten. Fytinezuur kan zorgen dat de opname van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen in de darmen vermindert
- Havermout weken voor gebruik lost een klein beetje fytinezuur op, maar het vermindert de hoeveelheden ijzer, zink en andere mineralen die in de havermout zitten…dus:
- Belangrijk: zorg voor een gevarieerd eetpatroon en eet niet dagelijks havermout. Wissel lekker af met andere gezonde ontbijtjes!
Let’s get social…