Avocado’s worden steeds populairder. Velen zien de avocado zelfs als een superfood. Met avocado maak je heerlijke gerechten en van het romige vruchtvlees maak je de lekkerste dips.
Het eten van avocado wordt aan allerlei gezondheidsvoordelen gelinkt. Hoewel je misschien twijfelt als je weet dat avocado veel vet bevat…  Dus:

Kan avocado helpen met afvallen?

Zeker weten! Zo kan avocado kan je helpen met afvallen:

 • een halve avocado bij de lunch leidt tot een verminderd hongergevoel. Je hebt veel minder behoefte 0m tussendoor te snaaien. De vetten, vezels en het eiwit in de avocado geven je namelijk lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar eten verlangt.
 • avocado bevat veel vet… is dat geen probleem?
  Nee, niet alle vetten zijn ongezond. Sterker nog, verzadigde vetten en onverzadigde vetten zijn juist hartstikke gezond. Ongezond zijn vooral de transvetten!
 • avocado bevat voornamelijk onverzadigd vet en een beetje verzadigd vet… dus geen enkel probleem! Je kunt gerust elke dag een avocado eten!
 • avocado bevat ook veel vezels: vezels helpen mee om je spijsvertering in een hogere versnelling te zetten en dát is weer gunstig als je wilt afvallen!
guacamole

10 redenen waarom avocado goed is voor je gezondheid

Avocado heeft een goede naam als het om gezondheid gaat. Draagt avocado echt bij aan een betere, stabiele gezondheid? 10 redenen waarom avocado goed is voor jouw gezondheid:

 1. Avocado zorgt voor een goede cholesterol: het helpt de goede cholesterol HDL te verhogen én de ‘slechte’ cholesterol LDL te verlagen. Met name de vetten én de vele vezels zorgen samen voor een gezonde cholesterol
 2. Avocado bevat zoals eerder gezegd veel vezels, die een gezonde darmwerking stimuleren
 3. Avocado bevat glutathion: dit helpt je lichaam om vrije radicalen te neutraliseren en ondersteunt een gezonde lever
 4. Avocado bevat vit E en gezonde vetten: deze zorgen voor een gezonde werking van je brein én ze goed voor je geheugen. Onze hersenen hebben namelijk vetten nodig om goed te functioneren. Vitamine E beschermt je brein daarnaast tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen
 5. Avocado is goed voor de gezondheid en weerstand: avocado bevat heel wat vitamines en mineralen én de vetten zorgen voor opname van vit A, D, E en K
 6. Avocado in een salade of in een maaltijd met veel verse groenten, helpt bij de opname van de voedingsstoffen uit de andere voedingsmiddelen
 7. Avocado bevat veel kalium en luteïne: samen zorgen ze voor een verlaging van bloeddruk
 8. Kalium en luteïne in de avocado houden oxidatieve stress en ontstekingen onder controle
 9. Avocado heeft een positieve invloed op risicofactoren voor hart- en vaatziekten
 10. Avocado is een heerlijke vrucht, die zich heel gemakkelijk laat verwerken in talloze lekkere en gezonde gerechten!

Welke avocado’s zijn er eigenlijk?

Er zijn diverse soorten avocado, waarvan de Florida avocado en Hass avocado de meest voorkomende zijn in de supermarkt

Florida avocado

 • de Florida avocado heeft een groene, gladde schil en is relatief groot
 • de Florida avocado bevat meer water en minder vet
 • de Florida avocado heeft daarom steviger vruchtvlees

Hass avocado:

 • de Hass avocado heeft een ruwe schil die steeds donkerder wordt naarmate de avocado rijpt
 • de Hass avocado is een relatief kleine vrucht
 • de Hass avocado is vetter en daardoor minder stevig

Wanneer kun je avocado beter niet eten?

 • Avocado kan de werking van het antistollingsmiddel warfarine beïnvloeden. Laat je bloed regelmatig controleren en overleg met je arts of je de dosis moet aanpassen
 • Er zijn aanwijzingen dat avocado minder gezond is voor mensen met een mutatie in het SCARB1-gen, wat bij 1 op de 1.700 mensen voorkomt (11)

Wat betekent dit voor jou?

avocadoeisalade

avocadoeisalade

Avocado is ontzettend gezond, je kunt zelfs iedere dag avocado eten, ook als je wilt afvallen. De avocado zorgt namelijk dat jij ontzettend veel gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt!
Avocado is een heerlijke smaakmaker in heel veel recepten; mijn favoriet is nog steeds: avocado – ei salade!