In Nederland komen tegenwoordig hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk meer voor bij vrouwen dan bij mannen: per dag krijgen maar liefst 57 vrouwen een hartinfarct, tegenover 52 mannen. Dit vraagt om een sterke verbetering in het opsporen en behandelen van hart- en vaatziekten bij vrouwen en uiteraard ook om de vrouw zelf aan te sporen om preventief beter voor haar hart te zorgen, zodat problemen zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen
Hart- en vaatziektes: doodsoorzaak nr. 1 bij vrouwen
Hart- en vaatziektes zijn momenteel doodsoorzaak nr. 1 bij vrouwen. Vroeger waren hart- en vaatziektes typische ziektes voor de man: stress, roken, overgewicht, eerste infarct op zijn 50e jaar.
Oorzaken:
Ten eerste is de levensstijl van vrouwen steeds meer gaan lijken op die van de man. Steeds meer vrouwen roken, hebben een gestreste baan en eten en drinken (alcohol!) zoals mannen. Naast hun carrière komt echter vaak het grootste deel van het huishouden toch nog op hun schouders terecht. Een dubbele belasting dus.
Ten tweede blijkt het lastiger om de juiste diagnose te stellen bij een vrouw, omdat de klassieke symptomen van een man met hartproblemen niet hetzelfde zijn als bij een vrouw.
Vrouwen hebben andere symptomen
Ervaring heeft geleerd dat het stellen van een goede diagnose bij vrouwen erg lastig is. ‘Klassieke’ klachten bij hart- en vaatziektes, zoals pijn op de borst, kortademigheid, een verhit gevoel en zich niet meer zo goed kunnen inspannen, worden bij vrouwen vaak als overgangsklachten gezien.
Gevolg: vrouwen die toch iets ernstigs hebben, worden niet doorgestuurd voor verder onderzoek en lopen daardoor mogelijk groot gevaar.
Daarnaast blijken de testen die worden gedaan, zoals een inspanningstest, bij de vrouw minder nauwkeurig te zijn dan bij de man
Hoger risico bij vroege menopauze en na de menopauze
Vrouwen hebben vóór de menopauze veel minder kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan mannen, waarschijnlijk omdat vrouwen dan beschermd worden door hun hormoonspiegels en met name hun oestrogenen. Oestrogenen zorgen namelijk voor verlaging van de bloeddruk, een beter cholesterolprofiel en waarschijnlijk beschermen ze ook nog het hart.
Vrouwen die (al vroeg) in de menopauze komen, hebben daardoor een verhoogd risico, omdat de beschermende werking van hun oestrogenen wegvalt. Hierdoor kan aderverkalking worden versneld.
Tot aan de menopauze zijn we dus goed beschermd tegen hart- en vaatziektes. Daarna daalt dit hormoon relatief gezien en zijn we zelf aan zet.
Bloeddruk en hart- en vaatziekten
Gelukkig kan je zelf heel veel doen als vrouw om het risico op hart- en vaatziekten te minimaliseren. Met een gezonde voeding en leefstijl kan je de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes sterk verminderen. Belangrijk hierbij zijn onder andere je leeftijd, je bloeddruk, overgewicht, cholesterolwaarden, of je rookt of niet en of het in je familie voorkomt.
Specialistische zorg voor het vrouwenhart
Door speciale aandacht te geven aan mogelijke hartklachten en diagnostische onderzoeken meteen te doen, kan er beter en sneller ingeschat worden of er een serieus risico is voor de vrouw in kwestie.
Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of er tijdens een zwangerschap sprake was van hoge bloeddruk of diabetes. Deze factoren geven namelijk een verhoogde kans op hart- en vaatziekten in de toekomst
Hoge bloeddruk
Alle vrouwen zijn bang om kanker te krijgen, echter hart- en vaatziekte is doodsoorzaak nr 1…
Een belangrijk signaal is (te) hoge bloeddruk: maar liefst één op de drie Nederlanders tussen 30 en 70 jaar heeft last van een hoge bloeddruk, een signaal dat er iets niet helemaal goed gaat in je lichaam.
Een hoge bloeddruk ( hypertensie) vergroot de kans op hart- en vaatziekten: je hart moet dan continu te hard werken. Met een langdurige hoge bloeddruk beschadig je de wanden van je aderen en heb je meer kans op aderverkalking en bloedstolsels. Door aderverkalking worden de vaten minder elastisch en neemt de bloeddruk nog verder toe. Belangrijk is dus om dit te voorkomen of weer terug te draaien als het al zover is.
Want de voortdurende druk op je vaten kan ernstige schade aanrichten aan je organen, waaronder je hart en bloedvaten, maar ook je hersenen, ogen en nieren.
Hoe hoog is jouw bloeddruk?
Het vervelende is dat je geen klachten hoeft te hebben ondanks een langdurig flink verhoogde bloeddruk, terwijl er langzaam maar zeker toch schade ontstaat. Pas bij langdurige of ernstige verhoging kunnen er symptomen optreden zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid en wazig zien.
Je kunt heel eenvoudig zelf je bloeddruk meten of loop even langs bij de praktijkondersteuner van je huisarts. Laat het alsjeblieft niet te ver komen, zorg dat je weet hoe jouw bloeddruk ervoor staat. Het gaat om jouw lichaam!
Je hebt flink hoge bloeddruk
Blijkt dat je een flink hoge bloeddruk hebt (ver boven de 140/90) ga dan langs bij je huisarts. Mogelijk krijg je een medicijn om je bloeddruk omlaag te krijgen. Voor tijdelijk is dat prima, maar wees je ervan bewust dat medicijnen niet altijd de beste oplossing zijn, ze nemen de oorzaak niet weg.
Een hoge bloeddruk geeft aan dat er iets niet helemaal goed gaat in je lichaam. Als het brandalarm in je huis afgaat, haal je toch ook niet de batterij eruit om van de herrie af te zijn? Nee, dan ga je op zoek naar de brand om te blussen. Doe dat ook bij een hoge bloeddruk want het is het signaal dat er ergens “brand” is in je lichaam. Daarbij: bloeddrukverlagers kunnen vervelende bijwerkingen hebben, het zijn chemische stofjes die niet in je lichaam thuis horen…
Hoge bloeddruk zelf verlagen met gezonde voeding
Zelf je verantwoordelijkheid nemen is de enige oplossing om hoge bloeddruk te voorkomen óf te verlagen zonder medicijnen. Je voeding neemt daarbij een belangrijke plaats in.
Afgelopen jaren heb ik al heel vaak ondervonden dat het persoonlijk voedingsplan prima helpt om hoge bloeddruk terug naar normale waarden te krijgen. Zo goed zelfs dat – soms zelfs na jarenlang bloeddrukverlagers en plastabletten genomen te hebben – het lichaam weer een gezonde bloeddruk krijgt én houdt!
- Eet méér groenten
Eet méér groenten, eet 4 á 5 ons groenten per dag en varieer hiermee volop.
Groenten bevatten een enorme variatie aan gezonde stoffen en zijn belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Het eten van voldoende vezels zal niet alleen je bloeddruk maar ook je cholesterolgehalte en chronische ontstekingen in je lichaam verlagen. Daarbij zorgen ze voor een gevoel van verzadiging, wat belangrijk kan zijn als je wilt afvallen. Als je overgewicht hebt, zal gewichtsverlies je helpen je bloeddruk te verlagen. M.n. bietjes en knoflook blijken enorm goed te helpen om je hoge bloeddruk te verlagen
- Vers fruit
Ook vers fruit bevat volop vezels, maar helaas ook veel suikers. Eet daarom max. twee of drie stuks fruit per dag. M.n. vers rood fruit is heel gezond voor je bloeddruk.
Bananen bevatten veel kalium en magnesium: twee mineralen die erom bekend staan dat ze een vaatverwijdend effect hebben. Helaas bevat rijpe banaan ook heel veel suikers ;-(
- Lijnzaad en chiazaad
Lijnzaad en chiazaad zijn beide rijk aan voedingsvezels en staan bekend om hun bloeddrukverlagende effect. Bovendien bevatten lijnzaad en chiazaad veel plantaardige omega 3-vetzuren, die ook een bloeddrukverlagend effect hebben. Dit bloeddrukverlagende effect kan zelfs zo krachtig zijn dat je dit, als je medicijnen gebruikt tegen een te hoge bloeddruk, in de gaten moeten houden, omdat je bloeddruk wel eens te laag kan worden
- Omega 3-vetzuren
Omega 3-vetzuren kunnen zorgen voor een gezonde bloeddruk. Vooral de vetzuren EPA en DHA hebben een bloeddrukverlagend effect. Je kunt EPA en DHA binnen krijgen door het eten van vette vis (zalm, makreel), zeewier, algen (spirulina, chlorella en marine fytoplankton) of het gebruik van supplementen
- Gezonde eieren
Een bepaald stofje in het ei-eiwit lijkt te werken als bloeddrukverlagend, kies wel voor een biologisch ei
- Rauwe cacao
Rauwe cacao is een van de beste anti-oxidanten ter wereld. De voordelen van rauwe cacao op hart- en bloedvaten en hoge bloeddruk zijn waarschijnlijk te danken aan de hoge concentratie van flavanolen en magnesium. Chocola is dus helemaal zo ongezond nog niet als je kiest voor de meest pure vorm (minimaal 70% cacao) of rauwe cacao
- Kurkuma
Kurkuma is bekend als onderdeel van kerrie. Het stofje curcumine geeft veel gezondheidsvoordelen. Kurkuma werkt onder andere vaatverwijdend en helpt daarom mee om een hoge bloeddruk te verlagen. Daarnaast heeft kurkuma een sterk ontstekingsremmende werking
- Spirulina
Spirulina wordt ook wel een 100% natuurlijke vitamine- en mineralensupplement genoemd. Spirulina is een algje met onder andere een hoge concentratie aan plantaardige eiwitten. Ook bevat het magnesium en de gezonde vetzuren EPA en DHA. Spirulina is in staat om een hoge bloeddruk en hoog cholesterolniveau op natuurlijke wijze te verlagen. Neem iedere dag enkele tabletjes spirulina en kijk wat er gebeurt
- Magnesium
Magnesium is een mineraal dat je te veel uit plast bij stress… Hierdoor komen veel vrouwen dit rustgevende mineraal tekort. Magnesium heeft een vaatverwijdend en bloeddrukverlagend effect heeft. Waarschijnlijk speelt hierbij ook het rustgevende effect van magnesium een rol. Stress is immers als geen ander de oorzaak van een hoge bloeddruk!
Controleer regelmatig je bloeddruk, zeker als je een hoge bloeddruk hebt. Blijf je onder de 140/90? Prima, houden zo! Zit je hierboven, overweeg dan of een persoonlijk voedingsplan misschien iets voor jou is. Je zou wel eens verbaasd kunnen staan van het effect!
Zorg voor je hart, je hebt er maar eentje!
BRON: ‘Hoge bloeddruk verlagen met voeding’ door EVA
Heb jij hart- en vaat ziekten of heb je hoge bloeddruk? Wil jij medicatie afbouwen of voorkomen? FiguurNatuur helpt je gezond afvallen.
Neem vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je je gezondheid zelf in de hand nemen en je eigen verantwoording nemen! Het persoonlijk voedingsplan helpt je gezond te eten en gezond afvallen, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!
Let’s get social…