Gezonde voeding op vakantie

Lekker op vakantie: je beweegt wat minder – je eet wat meer – je drinkt wat meer alcohol….. Voor je het weet, kom je behoorlijk aan en weer thuis pas je je kleding niet meer…  Lees onderstaande ‘gezond eten tips’ voor gezonde voeding op vakantie, dan geniet je juist extra omdat je je tijdens je vakantie lekkerder voelt en je veel meer energie hebt. En: je kunt nog steeds uit eten en nog steeds dat glaasje wijn drinken!

7  ’gezonde voeding op vakantie’ tips:

Tip 1: gezonde snacks voor onderweg

De vakantie begint al onderweg, vaak ben je urenlang onderweg in de auto, bus, trein of vliegtuig. Zo nu en dan stop je om te tanken, wat te drinken of om over te stappen. En juist op die rustplekken barst het vaak van ongezonde happen. Neem zelf je eten mee en gebruik de stops om even de benen te strekken. Zorg voor gezonde en lekkere hapjes die je weer energie geven: komkommer, tomaatjes, wortels, een stukje kaas, een gekookt eitje en een beperk je aankopen tot een lekkere kop verse thee of koffie. Vermijd teveel suikers in  bijvoorbeeld koek, ijs en frisdrank: je wordt er moe, lamlendig en vaak misselijk van. Zorg voor  lekker fris water en drink daarvan volop!

Tip 2: gezond ontbijt en lunch

Een gezond ontbijt geeft je de hele dag volop energie! Een croissantje met jam of een pain au chocolat ontneemt je juist je energie, voor de rest van de dag ben je niet vooruit te branden!

Eet liever niet elke dag broodjes! Maak eens een omelet en voeg lekker wat groenten toe of bak een roerei met groenten. Een schaaltje yoghurt of kwark met lekker fruit erbij: heerlijke ontbijtjes!

Als lunch kies je bij voorkeur een salade met gegrilde vis, een blikje zalm of tonijn, lekkere geitenkaas of feta. Het helpt je echt om fit te blijven!

Tip 3: eet gezond: puur en lokaal

Mijd zoveel mogelijk de toeristen boulevards met al die  fastfoodtenten met pizza en frites. Zoek eens in de zijstraatjes of  in een dorpje iets verder van de kust naar restaurantjes met écht eten. Je ziet wat meer van de omgeving, je hebt meteen wat extra beweging en het is ook leuk om te doen, het geeft veel meer voldoening en daardoor je geniet extra. Laat je eens verrassen!

Als je zelf kookt tijdens je vakantie, zoek dan de lokale markten op waar volop verse (streek-)producten worden aangeboden, koop lekkere verse groenten en fruit, olijven, een stukje kaas….

Tip 4: uit eten

  • Laat het mandje brood staan, vraag bijv. om wat olijfjes of andere tapas gerechtjes
  • Drink veel water tijdens het eten en probeer de wijn als ‘toetje’ te nemen
  • Als je een voorgerecht neemt, kies dan voor een salade of een ander gerecht met groente, vis of schelp- en schaaldieren. Misschien wil iemand met je delen?
  • Bestel als hoofdgerecht bij voorkeur gegrilde vis, kip, kalkoen, schelp- of schaaldieren of een vegetarisch gerecht. Pas op met pizza’s en hamburgers: dit is vulling en geen voeding! Het maakt je loom en lui én het zorgt dat je daarna toch weer trek hebt in dat lekkere ijs!
  • Bestel extra groente bij, neem niet elke dag frites of rijst.

Sla het dessert liever over, neem alleen een nagerecht als er echt iets heel lekkers op het menu staat en probeer het te beperken. Lekker vers fruit, evt een bolletje sorbetijs of een stukje kaas, een kopje koffie zijn prima afsluiters. Juist door suikers en alcohol vliegen ongemerkt de pondjes er weer aan

Tip 5: Drink veel water

Zorg dat je de hele dag door veel water drinkt. Begin je dag met twee glazen water, drink voor elke maaltijd een  glas water. Neem altijd water mee voor onderweg of op het strand!

Tip 6: Beperk frisdrank en alcohol

Vermijd alle frisdranken, fruitsappen en vooral energiedrankjes: Je wordt er dik en futloos van én je gaat er steeds meer van drinken! Ook de cola zero en andere light drankjes zorgen voor steeds meer dorst! Energy drankjes zorgen inderdaad voor extra energie…….voor even althans, daarna kak je weer in! Het geeft alleen maar heel veel lege calorieën

Wacht overdag zo lang mogelijk met het drinken van alcohol, het neemt al je energie weg. Blijf daarbij water drinken: alcohol onttrekt vocht uit je lichaam en het voorkomt een kater!

Tip 7: Blijf in beweging

Ga tijdens je vakantie lekker bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen, een partijtje voetbal of volleybal met de kinderen, een lange strandwandeling….. echt het geeft je meer ENERGIE!