Een gezonde lever zorgt voor meer energie, een goed gewicht en een goed humeur. Maar de lever heeft het soms erg moeilijk: we drinken alcohol, roken, slikken medicijnen en we krijgen diverse giftige stoffen binnen via het drinkwater, door luchtverontreiniging, via onze voeding en cosmetica. Bovendien ervaren veel mensen stress en al die stresshormonen komen bij de lever terecht… Voor de verwerking van al die ‘giftige’ stoffen draait de lever op volle toeren.

Jij kunt je lever op een simpele manier ontlasten met de volgende zeven tips voor een gezonde lever met gezonde voeding:

1. gif uit je omgeving

Je eet en drinkt veel giftige stoffen uit de omgeving, zonder dat de lever direct een signaal afgeeft dat het moeizaam gaat. Toch krijgt de lever het zwaar, bijvoorbeeld als je alcohol drinkt: door de alcohol neemt het lichaam minder voedingsstoffen op in de darmen, je darmflora raakt hierdoor verstoord. Het kost de lever veel energie én vitamine B om de alcohol te verwerken. Af en toe een glas is geen probleem. Als je echter te veel en te vaak drinkt, kan er blijvende schade aan de lever ontstaan.

Voor cafeïne geldt hetzelfde. Cafeïne slurpt veel glutathion op, één van de krachtigste antioxidanten die er zijn. Ze helpen mee het lichaam te reinigen, maar door cafeïne raakt de voorraad van glutathion sneller op. Ook verbruikt cafeïne vitaminen B, magnesium en mangaan. Ook cafeïnevrije koffie is niet echt beter, het bevat veel stoffen die niet gezond zijn voor de lever.

De bereiding van je maaltijd heeft ook invloed: koken, stomen, stoven, smoren en klaar maken in de oven is beter voor de lever dan gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel!

2. bitter in de mond maakt de lever gezond

Bitterstoffen zijn gezond voor de lever: ze activeren de afgifte van gal in de darmen. Via de gal brengt de lever de afvalstoffen in de darmen, daarna worden ze door de darmen definitief afgevoerd. Een goede afgifte van gal in de darmen zorgt dus voor een gezonde stoelgang.

Bitterstoffen zitten bijvoorbeeld in het vlies van graan, het velletje om de noot en de schil van groenten en fruit,  in uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, verschillende koolsoorten, druiven, kersen en rozemarijn. Er zitten stoffen in die de lever helpen bij het vangen van vrije radicalen en het verwijderen van giftige stoffen. Ook witlof, andijvie en grapefruit bevatten bitterstoffen.

ananas met kip

3. vetten

De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld lijnzaad, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever in balans

4. koolhydraten

Hoe minder bewerkt je voeding is, hoe gezonder het is voor de lever. Eet bijvoorbeeld fruit met schil, tomaat met vel en geen vruchtensappen en andere producten met veel bewerkte suikers en zoetmiddelen. Ga voor puur en vers!

5. energievreters

Koffie, zwarte thee, cola en andere cafeïne bevattende frisdranken, cacao en chocola zijn energievreters voor de lever. Ook azijn, scherpe kruiden en specerijen zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, vlees, koekkruiden (zoals in ontbijtkoek) en speculaaskruiden kosten de lever veel energie.

6. neem voldoende slaap

Slaap is erg belangrijk voor de lever. De lever rust in de nacht uit en laadt de accu op voor de volgende dag.

7. heetwaterkuur

Wil je de lever eens flink reinigen? Neem dan een ‘heetwaterkuur’. Deze kuur verwijdert afvalstoffen snel, vergroot je energie en versterkt de spijsvertering.

Het recept is simpel: kook ongeveer één liter koolzuurvrij bronwater twintig minuten op een laag pitje in een roestvrijstalen pan. Voeg na de twintig minuten een blokje geraspte verse gemberwortel toe. (Als je gember niet lekker vindt, kan het ook zonder). Schenk het water in een thermoskan. Zo kun je de hele dag dit warme water – kies een temperatuur die je aangenaam vindt – met kleine slokjes drinken. Het zuivert je lichaam op een natuurlijke en gezonde manier!

Zoek jij hulp bij gezond afvallen?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!