Gezonde darmen voor een gezond lichaam

Je gezondheid begint in je darmen. Zonder een gezonde darmflora en een goed werkend spijsverteringssysteem is een goede gezondheid niet mogelijk. Je kunt dan nog zo gezond en biologisch eten en superfoods toevoegen aan je menu;  de voedingsstoffen worden gewoon niet opgenomen!

Elke week weer nieuwe darmen

Gelukkig heb je elke week weer nieuwe darmen! Waarschijnlijk weet je wel dat iedere seconde miljoenen oude cellen in je lichaam worden vervangen door nieuwe. Je lichaam vernieuwt zich voortdurend. Soms snel, zoals de cellen van je huid, soms langzaam zoals je botcellen. Je lichaam heeft de capaciteit om zichzelf voortdurend te vernieuwen.

De cellen aan de binnenkant van je darmen kunnen zich in ca 5 dagen herstellen. Dit betekent dat een lekkende darm binnen 5 dagen kan worden gedicht. Als je darm hersteld is, kan jouw lichaam ook herstellen!

tarwe

Gluten zijn voor iederéén moeilijk te verteren

Gluten zijn voor iedereen een moeilijk te verteren eiwit. De mens eet pas zo’n 15.000 jaar granen. Wij zijn als mens niet gebouwd op een grote hoeveelheid granen. En toch is dat precies wat we dagelijks eten…

Het probleem is dat wij als mens niet de juiste en zymen bezitten om gluten af te breken tot de moleculen die wel verteerbaar zijn. Als gevolg hiervan blijven de lange eiwitketens in de darm hangen waardoor  de gezonde darmflora wordt verstoord, maar vaak ook een zogenaamde lekkende darm ontstaat.

Een lekkende darm betekent gezondheidsproblemen

Een lekkende darm betekent de start van een hele reeks gezondheidsproblemen o.a. als gevolg van voedingstekorten die ontstaan omdat er minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen uit de darm.

Daarbij komen bij een lekkende darm ook nog eens (afval)stoffen in het bloed die daar niet in thuis horen. Dit kan weer leiden tot beschadigingen en ontstekingen overal in het lichaam. Een immuunreactie tegen gluten kan daarom op den duur leidden tot een heel scala aan ziektebeelden variërend van afbrekende nagels  tot kanker, van leerproblemen tot depressies.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een kleverig goedje wat allerlei soorten deeg elastisch maakt. Het zorgt er ook voor dat producten rijzen in de oven. Omdat gluten veel goede eigenschappen heeft als het gaat om de bereiding van voedingsmiddelen, heeft men granen, met name tarwe, genetisch gemodificeerd om de gluteninhoud te verhogen. Dus: meer gluten per boterham/pizza/pasta…

Intolerantie voor gluten neemt steeds meer toe

Dit is waarschijnlijk de reden waarom steeds meer mensen een glutenintolerantie of -allergie hebben. Vaak begint het dan ook met een intolerantie voor tarwe. Goedkoop tarwebrood uit de supermarkt is een heel ander voedingsmiddel dan biologisch vier-granen brood van de natuurvoedingswinkel. Wees je hiervan bewust. Tarwe wordt vaak ook toegevoegd omdat het een relatief goedkoop graan is, vaak ook in producten waarin je het totaal niet verwacht. Leer jezelf om etiketten nauwkeurig te lezen en

Leer vooral luisteren naar je lichaam; je bent zelf de beste dokter als het gaat om jouw gezondheid!