Gezond gewicht: verander je leefstijl
Wil je graag blijvend gewicht verliezen en een gezond gewicht bereiken, dan is het verstandig om je leefstijl te veranderen. Met gezonde voeding is het mogelijk om gezond af te vallen en gezond te vermageren. Een gezond gewicht kun je bereiken met gezonde voeding en een gezonde leefstijl.
Wat is gezond afvallen?
Gezond afvallen doe je door vooral gezond te eten. Diëten zijn er altijd op gericht om bepaalde voedingsstoffen in je voedingspatroon of weg te laten of sterk te verminderen. Daardoor bouwt je lichaam tekorten op en kun je niet spreken van gezond afvallen. Terwijl je doel is snel en gezond afvallen, een gezond gewicht verkrijgen en daarmee een gezonde leefstijl en een betere gezondheid.
Voeding en gezondheid
Onze dagelijkse voeding is de allerbelangrijkste component voor een fit en gezond lichaam. Moeheid, allergieën, spijsverteringsproblemen, hart- en vaatziekten, overgewicht, vage klachten… vaak is de oorzaak verkeerde voeding. Zoek hulp bij afvallen, een voedingscoach kan je helpen om met gezonde voeding en tips voor gezond eten te werken aan gezond afvallen, met meer energie, meer zelfvertrouwen en een gezonde leefstijl. Zie het als een investering in je lichaam en in je gezondheid, nu en voor de rest van je leven!
1. Een gezond gewicht bereiken en behouden
Als je besluit om gezond af te vallen met ‘je persoonlijk voedingsplan’, zorg je ervoor dat de hormoonbalans in je lichaam wordt hersteld. Vaak is er een disbalans, waardoor het afvallen niet lukt of slechts een tijdelijk resultaat geeft, het bekende jojo effect.
Bijvoorbeeld het hormoon insuline: insuline heeft twee functies: het zet voeding om in energie voor je lichaam én het slaat vet op! Maakt je lichaam teveel insuline aan (door te vaak/ teveel koolhydraten), dan zorgt de insuline ervoor dat je vet opslaat! Als je dus gewend bent aan zes eetmomenten per dag, kan het gebeuren dat je wel zes keer per dag vet opslaat!
De meeste diëten richten zich niet op het herstel van de hormoonbalans. Als je na je dieet op een gezond gewicht zit en je je oude eetgewoontes weer oppakt, zul je snel weer aankomen.
Als je kiest voor een persoonlijk voedingsplan wordt er op basis van je bloedwaarden gemeten hoe jouw hormoonstofwisseling werkt. Op basis van deze gegevens wordt jouw ‘persoonlijk voedingsplan’ gemaakt. Je eet lekkere, gewone maar vooral gezonde voeding
- die past bij jouw lichaam
- die je hormoonbalans herstelt
- waardoor je geen honger krijgt en
- je snel afvalt
- met behoud van je spiermassa
2. BMI
Een manier om zelf te meten of je een gezond gewicht hebt is je BMI meten. BMI (én taille omvang) zijn belangrijk factoren om je gezonde gewicht te berekenen. Je leeftijd, je lengte, je gewicht en je vet percentage zijn de maatstaven voor het berekenen van je ideale gewicht, het bepalen of er sprake is van overgewicht en zo ja in welke mate.
Je BMI geeft de verhouding aan tussen je lichaamslengte en je gewicht. Het zegt echter helemaal niets over het vetpercentage in je lichaam. Vergelijk een man van 1.80 m en een gewicht van 80 kg die de hele dag achter zijn bureau zit of eenzelfde persoon die de hele dag zwaar lichamelijk werk doet. De BMI is voor beiden hetzelfde, maar de verhouding vetmassa en spiermassa verschilt enorm (zie taille omvang).
3. Taille omvang:
Het meten van de omvang van je taille is een goede manier om te bepalen of je een gezond gewicht bezit. Mensen met een te grote taille omvang hebben een verhoogd risico op diabetes en hartziekten.
Meet met een meetlint je taille tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen op het smalste deel. Trek de meetlint niet te strak aan! In onderstaande tabellen kun je aflezen of jij een gezonde taille omvang hebt, met andere woorden of het vetpercentage in je lichaam niet te hoog is.
Vrouwen
- Minder dan 80 cm: Gezond
- Tussen de 80 en 88 cm: Verhoogd risico
- Boven de 88 cm: Sterk verhoogd risico
Mannen
- Minder dan 94 cm: Gezond
- Tussen de 94 en 102 cm: Verhoogd risico
- Boven de 102 cm: Sterk verhoogd risico
4. Risico’s van overgewicht
Overgewicht is na roken de grootste veroorzaker van allerlei ziektes en aandoeningen. Overgewicht vergroot namelijk het risico op diabetes II, op hart- en vaatziekten, op te hoge bloeddruk, te hoge cholesterolwaarden, op sommige vormen van kanker en op gewrichtsklachten, op dementie, op onvruchtbaarheid. Niet alleen bij volwassenen kleven er veel risico’s aan overgewicht, vooral bij kinderen en pubers in de groei worden door overgewicht belangrijke lichamelijke processen verstoord, wat tot blijvende lichamelijke en geestelijke gevolgen kan leiden.
Kies nu voor een gezond gewicht, voor jezelf of voor je kind
Kinderen met overgewicht:80% van kinderen met overgewicht ondervindt als volwassene daarvan ook blijvende problemen. Kinderen met overgewicht krijgen vaak medische én psychische klachten:
- pijn aan voeten, knieën, heupen en de rug
- diabetes, hartklachten, verhoogde cholestrol
- hoofdpijn, slaapproblemen, kortademigheid
- huidinfecties
- gepest worden, minder zelfvertrouwen
- sociaal isolement, kunnen of durven niet te sporten
- gedrags- en emotionele problemen
Verander samen jullie voedingspatroon en levensstijl, neem deze belangrijke beslissing voor je kind. Het veranderen van je huidige voedingspatroon naar lekkere en gezonde voeding kan door het ‘persoonlijk voedingsplan’. Dit voedingsprogramma is gericht op precies afgestemd op jouw lichaam. Je eet precies die voeding die past bij je lichaam, daardoor krijg je geen honger, kun je het goed volhouden en kun je gezond afvallen én ook snel afvallen!
5. Obesitas
Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht. Bij obesitas is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Om te bepalen wanneer er sprake is van een te hoog gewicht wordt de BMI berekend. Hoe hoger de BMI hoe meer risico op gezondheidsproblemen. Bij een BMI boven de 30 is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas.
Mensen met obesitas lopen meer gezondheidsrisico’s. Zij hebben vaak een ongezondere leefstijl en leven vaak ook korter dan mensen zonder overgewicht.
Obesitas is een chronische ziekte, waarbij overmatig vet in het lichaam aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s. Het is een levenslang probleem waar je voortdurend op je gewicht moet letten. Het is daarom verstandig om tijdig deskundige hulp, bijv. een voedingscoach in te schakelen.
Let’s get social…