Eet jij 3x of 6x per dag?
Wanneer je elke 3 uur eet – volgens het advies van het Voedingscentrum – dan krijg je ook echt trek elke 3 uur! Het hormoon insuline zorgt hiervoor. Insuline reguleert je bloedsuikerspiegel en het zorgt er ook voor dat je weer honger krijgt. Insuline transporteert de ingenomen energie naar de cellen. Hoe vaker je eet, hoe meer insuline je aanmaakt. Wat je lichaam te veel aan energie binnen krijgt, wordt dat door de insuline opgeslagen als vet….. Wil je gezond eten voor een gezonde bloedsuikerspiegel, dan eet je 3x per dag!
3 keer per dag eten is veel gezonder!
3x per dag eten is gezond eten voor een gezonde bloedsuikerspiegel: je houdt je insulineniveau laag, je krijgt geen trek tussendoor en je lichaam spreekt je vetreserves aan.
Met behulp van je persoonlijke voedingsplan zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel in balans is en dat je:
- Geen honger hebt
- Geen behoefte hebt om de hele dag te blijven snaaien
- Minder vermoeid bent en dus meer energie hebt
- Weinig stemmingswisselingen zult hebben
- Niet snel zult verouderen
- Ouderdomskwaaltjes heel lang kunt uitstellen
- Niet snel ziek zult zijn en sneller kunt herstellen
Bloedsuikerspiegel te hoog: aanmaak insuline
Als je bloedsuikerspiegel te hoog is, maakt je lichaam insuline aan om de balans te herstellen. Een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel met bijbehorende verhoogde insulinespiegel in het bloed zorgt niet alleen voor extra vetopslag, honger en snelle veroudering, het doet nog meer:
Het zorgt er ook voor dat veel hormonen die we nodig hebben voor ons herstel en voor vetverbranding (zoals Melatonine=slaaphormoon; DHEA=anti-verouderingshormoon; HGH= groeihormoon) niet of nauwelijks door het lichaam kunnen worden aangemaakt. Terwijl hormonen die ervoor zorgen dat veroudering en gewichtstoename versnellen (zoals cortisol en adrenaline) juist in grotere hoeveelheden worden aangemaakt.
Bloedsuikerspiegel te hoog: aanmaak cortisol
Is je bloedsuikerspiegel te hoog, dan maakt je lichaam meer cortisol aan. Het hormoon cortisol ondersteunt je lichaam door het te voorzien van extra energie in langdurige stress situaties, bijv. chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel, chronisch te weinig slaap, chronische stress, een drukke sociale agenda, te intensief sporten, financiële stress of stress door verkeerde voeding.
Cortisol maakt glucose uit eiwitten (m.n. spieren, de huid, haren, nagels) met de bedoeling om snel extra brandstof te genereren om alert te blijven en om het immuunsysteem te ondersteunen. De glucose die vrijgemaakt wordt door cortisol draagt bij aan een stijging van de bloedsuikerspiegel en zal op de lange duur het lichaam (eiwitten) afbreken.
Bloedsuikerspiegel te hoog: aanmaak adrenaline
Bij een te hoge bloedsuikerspiegel maakt je lichaam adrenaline aan. Adrenaline is het hormoon dat wordt vrijgemaakt bij acute stress (het ‘vecht -vlucht – hormoon ’). Het lichaam maakt adrenaline vrij in noodsituaties waarbij direct handelen vereist is. Vaak handel je onder invloed van adrenaline in eerste instantie onbewust en sta je na afloop nog even na te trillen. Adrenaline wordt met name aangemaakt om je bloedsuikerspiegel snel, extra omhoog te krijgen zodat er direct energie beschikbaar is voor (vaak levensreddende) actie. Doordat veel mensen gedurende de dag enorme bloedsuikerpieken met een bijbehorend dal creëren (= acute stress), draait de productie van adrenaline in veel lichamen overuren….
Dit werkt als volgt: na een bloedsuikerpiek (hoe zoeter je eet, hoe hoger de piek) maakt het lichaam insuline aan om de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk naar beneden te krijgen. Bij een hoge piek maakt het lichaam veel insuline aan waardoor er veelal een enorme dip volgt en de bloedsuiker te laag wordt.
Om dit weer in balans te brengen maakt het lichaam extra adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor dat de lever stoffen afgeeft waardoor de bloedsuikerspiegel pijlsnel weer omhoog schiet. De adrenaline in je bloed geeft je vaak opgejaagd en een trillerig gevoel, je kunt gaan zweten en kan het zijn dat je hartkloppingen krijgt of duizelig wordt.
Bloedsuikerspiegel te hoog: minder aanmaak melatonine
Bij een te hoge bloedsuikerspiegel wordt minder melatonine aangemaakt. Melatonine (slaaphormoon) wordt aangemaakt uit serotonine en zorgt er in de avond voor dat je lichaam afscheid neemt van de dag en zich klaar gaat maken voor de nacht. Dit werkt het beste als je bloedsuiker niet al teveel schommelt. Een te hoge bloedsuikerspiegel remt de aanmaak van melatonine. Daarom is het belangrijk om na 21.00 uur niets meer te eten en geen oppeppende dranken zoals koffie, frisdrank of alcohol te drinken. Daarom kunnen veel mensen moeilijk in slaap komen als ze laat in de avond nog flink hebben gegeten of gedronken (bij de laatste val je waarschijnlijk wel in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is vaak slecht).
Bloedsuikerspiegel te hoog: minder aanmaak DHEA
Is je bloedsuikerspiegel te hoog, dan maak je minder DHEA aan. Het hormoon DHEA is het verjongingshormoon en wordt ’s morgens in het lichaam aangemaakt. Rond ons 20e is de aanmaak van DHEA op haar hoogst en daarna neemt het af. DHEA zorgt ervoor dat het lichaam ontstresst en komt vrij wanneer we ontspannen zijn. Het helpt het lichaam om slank te blijven en biedt bescherming tegen o.a. borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook heeft het verjongende effecten op het lichaam zoals geheugenverbetering en een verbeterde weerstand tegen stress. Een chronisch hoge bloedsuikerspiegel die ervoor zorgt dat het lichaam grote hoeveelheden stress hormonen produceert, blokkeert de aanmaak van DHEA.
Bloedsuikerspiegel te hoog: minder aanmaak groeihormoon
Is je bloedsuikerspiegel te hoog, dan maak je minder HGH aan. HGH (groeihormoon) helpt bij de opbouw en herstel van je lichaam (denk aan spieropbouw en -herstel, stressbestrijding, meer energie en een gezonde vetverbranding). Het wordt geproduceerd tijdens lichaamsbeweging, in geval van stress en in de eerste uren van je slaap. Een verhoogde bloedsuiker remt de aanmaak van HGH en zoals je net al hebt gezien remt het ook de aanmaak van melatonine (slaapproblemen).
Je bloedsuikerspiegel in balans brengen én houden
met je persoonlijk voedingsplan!
Een gezonde bloedsuikerspiegel ondersteunt je hormoonhuishouding én de werking van je spijsvertering en zorgt er zo voor dat je lichaam zichzelf in balans kan houden. Je persoonlijk voedingsplan reguleert je bloedsuikerspiegel en houdt deze in balans met de volgende
vijf belangrijke tips:
- Eet drie maaltijden per dag
- Schrap zoveel mogelijk snelle suikers: geen snoep, koek, brood, aardappelen, pasta en witte rijst
- Combineer zoet altijd met eiwitten en/of gezonde vetten(bijv. yoghurt met fruit)
- Zorg voor voldoende beweging, (niet teveel en te intensief). Ideaal is iedere dag een half uur matig intensief bewegen, bijv. wandelen of fietsen. Daarnaast kun je maximaal drie keer per week 1 uur trainen in een combinatie van krachttraining (ongeveer 2/3 van je training) en cardio training (ongeveer 1/3 van je training). De bodyformer zorgt voor een perfecte spiertraining, waarmee je heel gericht je spieren hoog intensief traint
- Vermijd stress zoveel mogelijk en als je er echt niet aan kunt ontkomen: zet er iets tegenover zodat je in ieder geval voldoende rustmomenten creëert voor je lichaam om weer te herstellen!
.
Let’s get social…