Steeds meer mensen krijgen diabetes ll.  Ik ontmoet in mijn praktijk nogal wat mensen die veel en velerlei medicijnen slikken: tegen hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes etc. Velen denken dat alleen medicatie een optie is en bijna iedereen heeft te horen gekregen dat deze ziektes genetisch bepaald zijn en dat er niets aan te doen is.

Gelukkig weten we inmiddels veel beter hoe je m.n. diabetes ll om kunt keren met gezond eten voor diabeten! Ben je benieuwd hoe?
Bekijk dan onderstaand filmpje van John, voor het tv programma ‘hoe word ik 100’ ging hij van april tot september met zijn leefstijl aan de slag:

Risico van hoge bloedsuikerspiegel

Het grootste risico van diabetes is de hoge bloedsuikerspiegel, die heel lang tijd heel hoog blijft. Daarmee lopen mensen met diabetes ll een zeer hoog risico op oogproblemen, nierfalen, zenuwschade en hart- en vaatziekten.
De traditionele behandelingen pakken alleen de symptomen van diabetes ll aan. De kans is groot dat je steeds meer moet gaan spuiten waardoor je tevens een groot risico loopt op bijkomende klachten zoals hart- en vaatziekten en andere complicaties.
Het niet wegnemen  van de oorzaken is van invloed op je complete gezondheid. Je komt terecht in een van mallemolen van medicatie met alle bijwerkingen vandien. Door de chronisch verstoorde bloedsuikerspiegels treden in vrijwel alle organen en weefsels beschadigingen op. Die kunnen uiteindelijk leiden tot ernstige ziektes, waardoor de kwaliteit van je leven sterk daalt en soms gevolgd wordt door vroegtijdig overlijden

Welvaartsziekte

Diabetes ll is een relatief jonge ziekte, die vooral in welvaartslanden als West-Europa en de Verenigde Staten inmiddels een epidemie lijkt te worden. Het wordt ook wel een welvaartsziekte genoemd.
Oorzaken: in de tweede helft van de vorige eeuw is ons voedingspatroon rigoureus veranderd: in plaats van de verse, zelf bereide maaltijd gingen we massaal meer industrieel bereide ‘voeding’ nuttigen.
Voeg daarbij het – op frauduleus onderzoek gebaseerde – advies om minder vetten te eten en te vervangen door koolhydraten.
Zie wat het onze gezondheid heeft gebracht…

Gezonde voeding

Beter is om terug te gaan naar de gezonde voeding waarop ons lichaam duizenden jaren is afgestemd: gezonde voeding die veel  minder koolhydraten bevat en meer natuurlijke vetten en vooral gezonde voeding die vers is en zoveel mogelijk onbewerkt, die volop vezels bevat voor een goede darmwerking

Koolhydraten

Koolhydraten zijn zetmeel en suikers en zitten in bijna alles wat je eet. Je lichaam verandert koolhydraten in bloedsuiker. Je hebt ze dus zeker nodig om te leven, maar….. je kunt wel zelf kiezen hoeveel koolhydraten je eet en vooral welke soort koolhydraten.
Koolhydraten zitten in alles waar suiker of zetmeel in zit zoals in brood, aardappels, rijst, macaroni, erwten en bonen, melk, fruit, snoep, koekjes, en chips. In je darmen veranderen koolhydraten in glucose, dat komt in het bloed als bloedsuiker en vormt de brandstof voor je lichaam. Als je diabetes hebt, blijft er te veel bloedsuiker in het bloed zitten en je bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog

Snelle en langzame koolhydraten

Sommige koolhydraten worden sneller omgezet in bloedsuiker dan andere: ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten dus. Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter. Want als je bloedsuiker snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken en dips in je suikerspiegel en dat is niet goed

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten zitten vooral in havermout, groenten, fruit, peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen, melk, yoghurt

Snelle koolhydraten:

Snelle koolhydraten zitten in suiker, zoet beleg, frisdranken en yoghurtdranken, snoep, koek, gebak, ijs, vruchtensappen en fruitsmoothies, honing, aardappels, wit brood, witte pasta en witte rijst

Vezels

In groenten, fruit, peulvruchten zitten naast veel vitaminen ook veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten heel geleidelijk omgezet  worden in bloedsuiker en geven eerder een vol gevoel

Vetten

In olijfolie, noten en vis zitten veel onverzadigde vetten, die gezond zijn voor hart en bloedvaten. Vermijd liever margarine, halvarine en allerlei bak- en braadproducten, maar gebruik een pure (olijf)olie, (gras-)roomboter of kokosvet en eet regelmatig vis, noten en avocado!
Eet je weinig vis, dan is het raadzaam om een omega 3-supplement te nemen: goed bij aderverkalking, hartritme stoornis, verlagen van LDL-cholesterol, depressie, zwangerschap en bij pijnlijke gewrichten

Eiwitten

Eiwitten worden voornamelijk gebruikt voor de opbouw en het onderhoud van je lichaam. Als je meer eiwitten eet dan nodig is, wordt het overschot gebruikt om energie uit te halen. Eiwitten zitten onder andere in eieren, vlees, vis, zuivelproducten, noten en brood. Als je diabetes ll hebt, is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten.

Overgewicht en diabetes ll

Mensen met diabetes ll en overgewicht die afvallen, zien al snel hun bloedsuikerwaarden opknappen, al na een paar kilo reageert het lichaam weer beter op insuline

Gezond advies

Een gezond advies is: eet met mate en beperk de koolhydraten.
Vaak lukt dat al door vaste gewoonten te veranderen, zoals:
* kleinere porties nemen
* vaker groente en fruit eten
* kies voor mager vlees
* vermijd kant&klaar eten alles uit pakjes en potjes
* vermijd vette, gefrituurde snacks
* gebruik regelmatig gezonde vetten
* neem geen frisdrank of vruchtensap maar koffie of thee zonder melk of suiker
* beperk alcohol tot 1-2 kleine glaasjes per dag
* ga dagelijks een uur flink bewegen: wandelen, in de tuin werken, dansen, yoga …..

Gezond eten voor diabeten met je eigen Persoonlijk Voedingsplan

Ben jij (pre-)diabeet, heb je overgewicht, te hoge bloeddruk, te hoge cholesterolwaarden én wil je daar zelf je eigen verantwoording in nemen, maar weet je niet hoe?
Lees in het succesverhaal Frances hoe zij met gezond eten voorkwam dat ze medicijnen moest gaan nemen voor haar te hoge suikerwaardes.
Wil jij ook zelf je verantwoording nemen?
Kom langs bij FiguurNatuur voor een gratis intake gesprek om te bespreken hoe een Persoonlijk Voedingsplan je kan helpen gezond te blijven of weer gezond te worden!