Gezond afvallen

/Gezond afvallen

Met deze 10 tips voor gezond afvallen zet je de eerste stappen naar een gezonde leefstijl waarbij je lekker in je vel zit en veel energie hebt! Het zijn kleine aanpassingen in je voedingspatroon waarmee je snel resultaat zult boeken! Er zijn enorm veel diëten en afvalmethodes die aanbevolen worden bij het afvallen. Als onervaren afvaller is het vaak lastig om een goede te keuze te maken, welk traject past bij jou? Je hoort veel mensen praten over Sonja Bakker en andere methodes waar enkel de focus ligt op het minder consumeren, oftewel: uithongeren. Op de pagina ‘voedingscoach’ lees je meer over de diverse uithonger methodes die ik geprobeerd heb wat uiteindelijk resulteerde in een ongezonde geest, regelmatige terugvallen en een lichamelijke burn-out.

Op een gezonde manier afvallen

Na mijn burn-out besloot ik dat ik het anders wilde gaan doen, op een gezonde manier afvallen werd de nieuwe doelstelling. Ik kwam in een afvalstudio terecht waar de focus lag op gezond afvallen met de juiste voeding in samenhang met een gezonde geest. Via deze vorm van afvallen word je niet uitgehongerd en word af en toe snoepen zelfs gestimuleerd. Na het volgen van deze methode, de Metabolic Balance methode, was ik maar liefst 18 kilo afgevallen en zat ik lekkerder in mijn vel!

Gezond afvallen met de tips van voedingscoach Leny

Mijn doel is om mensen met overgewicht, of mensen die simpelweg een gezondere levensstijl willen krijgen, te begeleiden en te helpen hun doelen te bereiken! Wij gaan samen kijken wat u wilt behalen, wat realistisch is, en waar uw lichaam het beste op reageert. Het Metabolic balance plan wordt geschreven op basis van je bloed- en gezondheidswaarden met als doel je hormoonbalans te herstellen en zo af te vallen. Ik ontvang je graag op locatie in Breda voor een gratis intake-gesprek om te kijken wat ik voor je zou kunnen betekenen op de weg naar een gezondere levensstijl! Wilt u in de tussentijd zelf alvast starten met gezond afvallen? Lees dan onderstaande tips:[/fusion_text]

Tip 1: Minder, en langzame koolhydraten

– vermijd (producten met) geraffineerde suikers
– beperk de hoeveelheid koolhydraten: let op brood, rijst, pasta
– combineer koolhydraten met eiwitten en/of vet: de koolhydraten worden dan minder snel verteerd waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt

Tip 2: Eiwitten – gebruik ze onbewerkt

Eiwitten zoals in vis, vlees en eieren heeft je lichaam nodig, onder andere voor de opbouw van je spieren. Wanneer je koolhydraten samen met eiwitten eet, worden de koolhydraten langzamer verteerd en stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel. Gebruik eiwitten dagelijks, bij voorkeur in de pure, onbewerkte vorm, dus zonder toegevoegde, verborgen suikers!

Tip 3: Vet – zorg voor een goede balans

‘Vet is ongezond’ is ons jarenlang voorgehouden. De angst voor vet zit er nog diep in…
Maar het ligt genuanceerder. Vet heeft namelijk ook veel goede eigenschappen. Het transporteert in vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K, is een belangrijke bouwstof voor hormonen en een bron van energie. Vetten zijn pas ongezond als je teveel van de ene soort vet neemt en te weinig van de andere soort. Het gaat dus om de balans van verschillende onverzadigde vetten (vlees, volle melkproducten, roomboter, kokosolie).
Bij een disbalans neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.

Zo verkrijg je een goede balans tussen de verschillende vetten:
– kies twee tot drie keer per week voor vis, liefst vette vis zoals haring, makreel, zalm of sardines
– kies maximaal drie keer in de week voor onbewerkt mager vlees, gevogelte of wild
– gril vlees of vis, bereid het in de oven of bak het in kokosolie of roomboter, voor dressings gebruik het liefst koudgeperste olijfolie
– gebruik roomboter in plaats van margarine (teveel bewerkt!)
– eet regelmatig ongebrande noten, zaden, avocado en olijven

Tip 4: Eet puur – vermijd pakjes, zakjes en bakjes

Of het nu gaat om margarine of producten met toegevoegde (kunstmatige) suiker of kunstmatige E-nummers, laat al deze producten zo veel mogelijk staan. Kies voor pure en onbewerkte producten waar je zelf mee aan de slag gaat in de keuken.
Op die manier weet je precies wat je eet en vermijd je verborgen suikers.

Tip 5: Eet groente – de basis van gezonde voeding

Wist je dat het advies om 200 gram groenten per dag te eten achterhaald is….uit onderzoek blijkt dat je met een dagelijkse portie groente van 375 gram pas echt gezond blijft! Dat haal je gemakkelijk als je eet volgens je Persoonlijk Voedingsplan.
Eet groenten ook bij het ontbijt en bij de lunch of verwerk ze in een soep of smoothie. Zo haal je die 375 gram per dag makkelijk!
Groenten bevatten veel vezels en die zijn heel belangrijk voor een goede spijsvertering en stoelgang. Onverteerbare vezels zijn onder andere belangrijk voor de darmflora

Tip 6: Eet fruit – eet het fruit in zijn geheel

Fruit bevat veel fruitsuikers (onder andere veel fructose), maar ook veel vezels, vitaminen en mineralen. Appels, peren, druiven, mango’s en perziken bevatten veel fructose; bosbessen, bramen en aardbeien veel minder. Fruit is gezond, dus eet circa twee stuks per dag.
Eet fruit bij voorkeur vers en in zijn geheel, met schil, want dan zitten er nog vezels en andere voedingsstoffen in die belangrijk zijn bij de vertering ervan.
Vruchtensappen zijn een stuk minder gezond. Door fruit te persen gaan de vezels verloren waardoor de fruitsuikers snel in de bloedbaan worden opgenomen. Een glas vruchtensap bevat naar verhouding ook veel snelle suikers. Normaal zul je niet snel meer dan een sinaasappel eten, maar in een glas sinaasappelsap zitten al snel 3 tot 4 sinaasappels!

Tip 7: Tussendoortjes, alleen als het moet

Aan drie goede maaltijden per dag hebben we in principe genoeg. Tussendoortjes zouden we daarom beter ‘extraatjes’ kunnen noemen: goed voor extra kilo’s, buikvet en een wisselende bloedsuikerspiegel.
Kom je de tijd tussen de maaltijden echt niet door, neem dan een gezond tussendoortje. Gezonde tussendoortjes bevatten voedingsstoffen, leveren energie en laten de bloedsuikerspiegel niet snel stijgen. Neem als je trek hebt eerst een groot glas water, mocht je daarna nog trek hebben kies dan voor:

– stukje kip of vis
– een eitje
– geroosterde groenten
– ongebrande noten

Tip 8: Veel drinken, vooral water

Drink vooral (mineraal) water en (kruiden)thee en vermijd vruchtensappen en dranken met suiker. Dranken met veel snelle suikers verzadigen niet, maar hebben wel een negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Drink koffie zwart, zonder suiker of zoetje én met mate!

Tip 9: Snoepen en snacken mag (90%/10%)

Sta jezelf toe om af en toe iets te eten wat iets minder gezond is. Geniet die ene keer van dat patatje, dat toetje of stukje taart. Wanneer je voedingspatroon voor 90% uit gezonde voeding bestaat, is er best ruimte om af en toe uit de band te springen (90%-10%). Het gaat uiteindelijk om de balans! Dat heb ik als voedingscoach al meerdere malen ondervonden.

Tip 10: Suikervervangers – niet zo gezond

Ook al zijn de meeste suikervervangers niet of minder geraffineerd waardoor ze nog vitaminen en mineralen bevatten, het zijn vaak toch snelle suikers met dito effect op de bloedsuikerspiegel. Gebruik (producten met) suikervervangers daarom met mate (90%-10%) en vermijd ALLE  ‘light’producten!

Laat je inspireren door de deelnemers die gezond afvallen met het Persoonlijk Voedingsplan!

Succesverhaal Laura

In Succesverhaal Laura vertelt Laura haar succes: Geen overgewicht - wel ongelukkig met mezelf… In korte tijd was ik veel aangekomen… zomaar ;-(( Ik kan niet zeggen dat ik extreem dik was. Ik had eigenlijk [...]

Succesverhaal Bettine

In 'succesverhaal Bettine' vertelt Bettine over haar succes: Al heel wat jaartjes veel te zwaar Het werd tijd! Na heel wat jaartjes veel te zwaar te zijn geweest, was ik het helemaal beu. Maar… wat [...]

Succesverhaal Jeannette

In haar succesverhaal vertelt Jeannette: Ik had ‘last’ van verschillende kwaaltjes: Psoriasis darmklachten slecht slapen vaak moe paar kilootjes teveel… Psoriasis Met name voor de psoriasis heb al van alles geprobeerd: zalfjes, lichttherapie, pillen… Het [...]

Wil je ook gezond afvallen? 

Kom langs en maak kennis met het Persoonlijk Voedingsplan!
Maak een afspraak!