Geen overgewicht – wel buikvet!

“Ik hoef niet af te vallen, maar ik wil mijn buikvet kwijt!”

Dit hoor ik regelmatig van vrouwen die er redelijk slank uit zien – als ze zich goed kleden-  maar toch buikvet hebben. Vroeger waren ze slank en konden ze alles eten. De laatste jaren is er buikvet bij gekomen, maar ze zijn niet echt te dik. Het eetpatroon is niet echt veranderd. Dit komt vaker voor dan je denkt. Wat kun je het beste doen?

Gevarenzone

Allereerst dit: als je slank oogt, maar toch buikvet hebt, zit je in de gevarenzone en is het belangrijk je leefstijl én je voedingspatroon aan te passen. Misschien denk je dat het wel mee valt vergeleken met dikke mensen, maar onderzoek wijst uit dat “slank met een buikje” (skinny fat) nog gevaarlijker is dan overgewicht.

Dat heeft te maken met je lichaamssamenstelling. Als je slank bent met een buikje heeft je lichaam in verhouding te veel vet en te weinig vetvrije massa.

Buikvet is het meest ongezonde vet

Het is niet zomaar vet wat daar zit, maar een levende massa. Buikvet scheidt hormonen en ontstekingsstoffen uit die gevaarlijk kunnen zijn voor je lever, alvleesklier en bloedvaten. Dit kan leiden tot onder meer diabetes. Het is dus veel minder onschuldig dan je misschien zou denken.

Slanke mensen met pre-diabetes

Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 4 slanke mensen in het stadium van pre-diabetes zit. Bij kinderen met een normaal gewicht blijkt 1 op de 10 pre-diabetes te zijn met een hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en hoog cholesterol!

Heb ik ‘skinny fat’?

Als je slank bent maar toch een buikje hebt is de oorzaak vrijwel altijd eenverkeerd eetpatroon en vaak ook te weinig bewegen. Je betaalt vroeg of laat de rekening van een ongezonde leefstijl. Hoogste tijd om je voedingspatroon en je beweging eens nader onder de loep te nemen!

Ook een klein beetje buikvet duidt er op dat de samenstelling van je lichaam niet goed is, ook al zie je er verder slank uit.

Sommige mensen denken dat je alleen regelmatig buikspieroefeningen moet doen om buikvet weg te werken. Maar zo werkt het niet, door buikspieroefeningen verander je niet je lichaamssamenstelling.

Wat kun je dan wel doen?

Mijn advies is om samen je huidige leefstijl en je voedingspatroon kritisch te bekijken en gezonder te maken met de  volgende twee tips:

Tip 1: Pas je eetpatroon aan

Ook al lijk je misschien slank, het is belangrijk dat je lichaamssamenstelling goed is en dat je ook echt op een gezonde manier slank bent. Dat bereik je alleen door jezelf goed en voldoende te voeden met gezonde producten. Dus hou jezelf niet langer voor de gek dat je “alles kunt eten” en vervang brood, pasta en zoetigheid door gezonde voeding. Met het persoonlijk voedingsplan zorg je dat je lichaam gevoed wordt met gezonde voeding die precies past bij jouw lichaam. Daarmee krijg je meer energie, verdwijnt je (vet)buikje en zal je lichaam gezonder worden.

Stap 2: Ga bewegen

Doe niet alleen buikspieroefeningen, maar train je hele lichaam. Zo ga je vet verbranden en verdwijnt ook je buikvet. Doe bij voorkeur 2 keer per week een cardio-training met hoge intensiteit en 2 keer per week een krachttraining. Train alle grote spiergroepen en niet alleen je buik. De bodyformer helpt je lichaam vet te verbranden en je krijgt meer spiermassa, waardoor je lichaamssamenstelling verbetert.

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn! Regelmatig een flinke wandeling maken, altijd de trap nemen ipv de lift, op de fiets je boodschappen doen….

.