Ervaar jij ook een extreme honger voor je menstruatie? Eet je doorgaans hartstikke gezond en zodra je menstruatie nadert, overvalt je een onverzadigbare honger en suikertrek….?
Je hormonen bepalen je hongergevoel
Je hormonen bepalen je hongergevoel, vooral in de weken voordat je ongesteld wordt. Tot en tijdens de eisprong, de ovulatie, heb je meestal weinig last van eetbuien. De periode na de eisprong tot aan de menstruatie is de periode waarin je de controle over je eetgedrag soms volledig kwijt raakt. Naarmate je menstruatie dichterbij komt, wordt dit gevoel steeds sterker. Vanaf de dag van de menstruatie verdwijnt dit hongergevoel weer.
Pre-Menstrueel Syndroom
Heb jij behalve eetbuien nog andere klachten in de dagen voordat je ongesteld wordt? Klachten zoals depressieve gevoelens, heel erg prikkelbaar zijn, concentratieproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, vocht vasthouden of gewrichtspijn? Deze klachten horen bij PMS ( en ze kunnen erger worden naarmate je ouder wordt)
Hormonen in balans
De mate van PMS-klachten, dus ook de mate van hongerig zijn in deze periode, hangt af van de mate waarin je hormonen met elkaar in balans zijn. De balans tussen je geslachtshormonen oestrogeen en progesteron speelt hierbij een belangrijke rol.
Te weinig oestrogeen
In de tweede helft van je cyclus kan er sprake zijn van een (tijdelijk) tekort aan oestrogeen. Een tekort aan oestrogeen heeft invloed op je emoties en stemmingen. Het kan de oorzaak zijn van gevoelens van depressie, onverklaarbare angsten, geen zin in vrijen en zulke abrupte en onverklaarbare stemmingswisselingen dat je het gevoel kunt krijgen dat je gek wordt.
Te weinig gelukshormoon
Een te laag niveau van oestrogeen heeft ook weer invloed op een andere stof: serotonine. Serotonine – ook wel het gelukshormoon genoemd – geeft je een goed gevoel. Door een te laag niveau van oestrogeen wordt er ook te weinig serotonine aangemaakt. Hierdoor kan je extreme behoefte krijgen aan zoetigheid, koolhydraten of zetmeel.
Een laag oestrogeenniveau voelt niet lekker
Door het eten van zoetigheid en snelle koolhydraten maakt je lichaam namelijk meer serotonine aan, maar ook meer dopamine. Deze beide neurotransmitters geven je lichaam tijdelijk een “jippie-gevoel” en dat is precies wat het nodig heeft. Vooral de combinatie zoet, vet en een beetje zout geeft de hoogste dopaminestoot, dit is zelfs vergelijkbaar met het gebruik van cocaïne!
Chocola
Chocola is bij veel vrouwen favoriet omdat het het mineraal magnesium bevat, waar veel vrouwen een tekort aan hebben, plus een stofje, fenylethylamine, dat een rol speelt bij de aanmaak van serotonine.

Voeding en hormonen
Je hebt met je voeding een grote invloed op je hormonen. De oplossing zit hem dan ook vooral in de twee weken tussen je menstruatie en je ovulatie. In deze periode kun je met gezonde voeding aan je hormoonbalans werken, waardoor PMS-klachten inclusief extreme honger/trek afnemen. Wat kan je daar zelf aan doen?
De oorzaak van de honger is insulineresistentie
Honger in de tweede helft van je cyclus is vaak het gevolg van het feit dat je bloedsuikerspiegel te vaak te hoog is. Hierdoor heeft je lichaam te vaak insuline moeten aanmaken waardoor je cellen doof zijn geworden voor de insuline (= insulineresistentie). Door ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel in de periode tussen je menstruatie en ovulatie zo stabiel mogelijk blijft, verminder je de kans op oncontroleerbare eetbuien later in de maand.
Je bloedsuikerspiegel stabiel
Wees voorzichtig met alle vormen van zoetigheid, snelle koolhydraten, frisdranken, vruchtensappen, koffie en alcohol: ze geven je bloedsuikerspiegel elke keer weer een enorme piek. Pas ook op met granen, zij zorgen voor net zo’n sterke stijging van je bloedsuikerspiegel als suiker. Beperk dus het eten van (alle soorten) brood, pasta en crackers. Schrap veel koemelkproducten.
Stress
Stress stimuleert het hormoon cortisol (het hormoon dat in actie komt als je veel stress hebt) een verhoging van je bloedsuikerspiegel. Stress zorgt dus ook voor disbalans in je hormonen. Begin eens met het vermijden van alle voeding uit een fabriek. Hier zitten vrijwel altijd chemische stoffen in: deze stoffen betekenen stress voor je lichaam. Eet daarom liever zo vaak mogelijk onbewerkte producten.
Wat kun je dan wél eten?
- Vervang zoetigheid en koolhydraten door gezonde vetten en eiwitten, vooral omega 3 vetzuren (bijv in vette vis) zijn heel gezond
- Eet volop groenten per dag (denk ook aan smoothies, soepen met veel groenten). Groenten bevatten vezels en gezonde koolhydraten (koolhydraten heb die je wel nodig hebt)
- Maak regelmatig salades en eet daar geroosterde zaden en pitten bij of een portie bonen of peulvruchten
- Maak je eigen havermout, lekker met een stuk vers fruit
- Maak gezonde stamppotten met pompoen, knolselderij, peulvruchten, bloemkool of pastinaak
- Als ontbijt een gevulde omelet met verschillende soorten groenten is een prima start van je dag
- Geprakte avocado met een fijn gesnipperd uitje en stukjes tomaat combineer je met 2 gekookte eitjes of gerookte zalm tot een superontbijt of lunch
Combineert gezonde koolhydraten met gezonde vetten. Daarmee hou je je bloedsuikerspiegel in de eerste helft van je cyclus zo stabiel mogelijk en voorkom je (vr)eetproblemen in de tweede helft. Je zult het verschil al snel kunnen merken!
10 tips voor in je moeilijke periode
- Begin die dagen met een ontbijt dat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt
- Lijnzaad kan je helpen het tekort aan oestrogeen te verminderen
- Verhoog je omega 3-vetzuren door het gebruik van krillolie, algenolie, vette vis of een goed supplement
- Verhoog je serotonine met een natuurlijk supplementen, bijv. supplement 5HTP met griffionia
- Zorg voor voldoende beweging. Met bewegen, vooral ’s morgens voor het ontbijt, stimuleer je je cellen om weer insuline op te gaan nemen. Het is een goede manier om insulineresistentie aan te pakken en tegen te gaan
- Zorg voor voldoende ontspanning
- Zorg voor 7 tot 9 uur slaap. Gun jezelf voldoende slaap, het is het beste wat je kunt doen voor je gezondheid
- Eet niet meer na 8 uur ’s avonds
- En tot slot: zorg voor gezonde, zoetige snacks. Je hoeft niet alle zoetigheid te weren, maar als je, als traktatie, iets lekkers eet, eet dan iets waar de rest van je lichaam ook nog iets aan heeft, bijv een lekkere fruitsalade als toetje!
Zoek jij hulp bij gezond afvallen?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!
Let’s get social…