Een dieet volgen, is dat wel een goed idee? Talloze dieet- boeken, online afvalcursussen en Hollywood-afslankrages willen jou graag helpen bij het kwijtraken van jouw overtollige kilo’s. Elk dieet heeft  zijn eigen theorie en al die theorieën hebben ook één grote gelijkenis: alle diëten bevatten zeer weinig calorieën. Dat je afvalt met zo’n dieet is dan ook erg logisch: je eet minder – dus je valt af.

Dus? Een dieet volgen is een goed idee…… Nee! In veel gevallen is dit toch niet zo’n goede keuze om de volgende redenen:

1.    Een dieet zoomt niet in op jouw gedrag

Om een lichamelijke verandering te krijgen moet er ook een mentale verandering komen. Nieuwe, gezonde gewoontes moeten oude, verkeerde gewoontes vervangen. Dit is een essentieel aspect van het uiteindelijke resultaat. Verwacht zonder gedragsverandering echt geen blijvend lichamelijk resultaat.

Calorie-arme diëten zoomen niet in op dit mentale aspect. Je (verkeerde) gewoontes worden niet inzichtelijk gemaakt, je leert niet wat je goed doet of fout. Na verloop van tijd verval je weer in je oude gewoontes en ben je weer terug bij af…. Er heeft geen gedragsverandering plaatsgevonden.

2.    Een dieet is niet persoonlijk

Het grootste nadeel van een dieet is dat het niet persoonlijk is. Een dieet geeft richtlijnen of voorgeschreven dagmenu’s maar houdt geen rekening met bijvoorbeeld jouw lichaamssamenstelling, jouw lichaamstype, eventuele voedselallergieën of met jouw lichamelijke gesteldheid. Dat is op zijn minst natuurlijk heel apart. Ieder mens is namelijk uniek en verdient een eigen aanpak. Dit alleen al is een reden om geen dieet te volgen.

avocadodressing

3.    Een dieet zorgt voor een tekort aan voedingsstoffen

Diëten bevatten vaak zo weinig calorieën, dat er een grote kans bestaat dat er tekorten ontstaan aan voedingsstoffen. Elke voedingsstof heeft een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dat betekent dat er dagelijks een bepaalde hoeveelheid nodig is om optimaal te kunnen functioneren, om je lichaam gezond en je weerstand op peil te houden. Bij het structureel volgen van een dieet met weinig calorieën kunnen zeker ernstige tekorten ontstaan. Voedingsstoffen hebben functies in ons lichaam bijvoorbeeld voor een goede ontwikkeling van je hersenen, van je centraal zenuwstelsel en bijvoorbeeld voor je weerstand. Een caloriearm dieet volgen is dus op de lange termijn zeker geen verstandige keuze.

4.    Een dieet zorgt voor snel gewichtsverlies….én verlies aan spiermassa

Door de (te) lage hoeveelheid calorieën raakt iemand in korte tijd veel gewicht kwijt. Alleen……dit is echt niet alleen maar vetmassa! Je raakt ook vocht- én spiermassa kwijt. En spiermassa is juist datgene dat je wilt behouden, spiermassa zorgt juist voor de extra verbranding die nodig is om af te vallen!

EEN DIEET VOLGEN – GEEN GOED IDEE!

Het mag duidelijk zijn dat het volgen van een calorie arm dieet geen blijvend resultaat gaat bieden. Uiteindelijk zit het gewicht er weer aan, vaak ben je zelfs zwaarder dan voor het dieet….

Wil je gezond afvallen? Wil je een blijvend resultaat? Wil je daarbij graag geholpen worden door een deskundige die je helpt met gezond afvallen?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!