Het Diabetes drama

Elke 6 seconden sterft er op de wereld iemand aan de gevolgen van het diabetes drama.
Diabetes is volgens experts verantwoordelijk voor meer doden dan hiv, tuberculose en malaria bij elkaar. Eén op de drie Nederlanders zal diabetes type 2 krijgen. Nederlandse onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben dit geconcludeerd na een onderzoek van ruim 14 jaar onder meer dan 10.000 mensen. De resultaten zijn inmiddels in het zeer gerespecteerde tijdschrift The Lancet gepubliceerd. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en wat kunnen we hieraan doen?

Suiker is niet de grote boosdoener van het diabetes drama

We denken dat suiker de grote boosdoener is van het diabetes drama en we wijzen bijna allemaal naar de grote boze fabrikanten. Toch is dit maar de halve waarheid. Diabetes ontstaat niet alleen door suiker. Andere belangrijke factoren zijn namelijk overgewicht en gebrek aan beweging. Dat laatste is iets wat we helemaal zelf in de hand hebben.
Suiker uit onze voeding wordt in ons lichaam opgeslagen. Het is goed om regelmatig de voorraad te verversen, zodat de gevoeligheid voor insuline intact blijft. Het allerbeste is om voor elke maaltijd (dus ook voor het ontbijt) even te bewegen. Zo simuleren we de oermens die op jacht gaat en pas na de inspanning te eten heeft. De suikervoorraad in de vorm van glycogeen wordt zo geleegd en kan weer aangevuld worden zonder dat we onze cellen lastigvallen met een overmaat aan suikers.
Nieuw is ook, dat teveel vet verantwoordelijk kan zijn voor insulineresistentie. De vetten in het bloed blokkeren dan de receptorwerking voor het hormoon insuline. Daarom kunnen we ons maar beter matigen in het gebruik van vetten en suikers. Maar wat dan wel?

Griekse boerensalade vol met groene groente!

Griekse boerensalade vol met groene groente!

Het ware tekort

We hebben altijd discussies over een tekort aan nutriënten, maar het ware tekort ligt bij de vezels. Ruim 90% van de Nederlanders krijgt dagelijks te weinig vezels binnen. Ik heb het niet over vezels in brood, want dat is net houtrasp. Ik heb het over vezels in groenten en fruit. Hierin zitten meer dan 30 verschillende soorten vezels. Per dag hebben we tussen de 30 tot 40 gram vezels nodig. Vezels zorgen ervoor dat je je sneller verzadigd voelt, waardoor je eerder stopt met eten. Ook zorgen vezels dat suiker minder snel wordt opgenomen in het bloed. De vezels worden niet in de dunne darm afgebroken, maar in de dikke darm gefermenteerd. Hierdoor worden de darmbacteriën gevoed, waardoor de algehele gezondheid sterk wordt bevorderd

Bewerkt eten

De meeste bewerkte voeding is ontdaan van vezels. Frisdranken en gepasteuriseerde sappen spannen de kroon: dat is eigenlijk vloeibaar snoep. Dit zou ik als eerste laten staan. In de krant las ik dat wetenschappers van Harvard naar aanleiding van een onderzoek onder bijna 100.000 mensen concludeerden, dat als mensen weer zelf gaan koken, met veel groente en fruit, diabetes type 2 te voorkomen is

Bewegen

Anders eten is niet genoeg om diabetes te voorkomen. Diabetes is echt een lifestyle ziekte. Er zal ook meer bewogen moeten worden. Een kwartier per dag sporten kan een gigantisch effect hebben. Sterker nog, 7 minuten per dag zorgt al voor een groot verschil. Het is echt een lekker gevoel als je het eenmaal hebt gedaan

Gezondheidstip

Wij mensen leunen sterk op gewoonten. Het positieve hieraan is dat we niet telkens het wiel opnieuw hoeven uit te vinden, maar het nadeel is dat we weinig vernieuwen. Wat voeding betreft is variëren één van de sleutels naar gezondheid. Toch ontbijt 90% van de mensen elke dag hetzelfde. Als je dit wilt doorbreken kun je beginnen met in het weekend de dag anders te starten dan door de week. Later kun je ook door de week het ontbijt veranderen. De ene dag haver, de volgende dag een smoothie en weer een andere dag een omelet. Het vergt planning en vooruitdenken, maar je lichaam zal je belonen! Wil je inspiratie opdoen? Ik heb een aantal lekkere ontbijtrecepten voor je verzameld!

Het diabetes drama….wil jij het voorkomen of misschien herstellen?

Wil jij ook diabetes herstellen of voorkomen , wil je ook weer meer energie én wil je ook gezond afvallen?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!