Wat kun je doen zelf doen aan je voeding en beweging als je diabetes II hebt? Kun je met gezonde voeding en voldoende bewegen medicatie voorkomen of zelfs weer van de medicijnen afkomen? Diabetes II : voeding en bewegen zijn heel belangrijk om diabetes II daadwerkelijk aan te pakken!

Het belangrijkste bij diabetes II is het stabiliseren van de bloedglucosewaarden én het verminderen van de taille-omvang. Zowel je voeding als je leefstijl zijn hierop van grote invloed.

Eetlust en vertering zijn automatische lichaamsprocessen. Bij diabetes II  zijn die processen vaak verstoord. Dit wordt veelal veroorzaakt door (verkeerde/te veel) voeding, soms ook in combinatie met medicijngebruik en te weinig lichaamsbeweging. Je lichaam krijgt steeds meer moeite met het verwerken van grote hoeveelheden snel opneembare koolhydraten. De productie van insuline wordt door toenemende ongevoeligheid (insulineresistentie) zó hoog, dat andere hormonen die normaal de vetverbranding stimuleren, continue onderdrukt worden. Deze snelle koolhydraten zorgen dan voor vetopslag in plaats van energie. Op deze manier heeft iemand met diabetes II eigenlijk chronisch tekort aan energie, waardoor de zin om te gaan bewegen ook steeds minder wordt.

Diabetes II en voeding

Voeding is van grote invloed op onze gezondheid. Voeding is nodig voor de opbouw, het functioneren en het herstel van ons lichaam. Bovendien brengt eten gezelligheid, warmte en ontspanning.
Voeding kopen en bereiden kost ook tijd en moeite. De voedingsmiddelen industrie maakt het voor ons steeds makkelijker met kant en klaar producten, die snel klaar zijn, makkelijk te bereiden en snel op te eten. Gevolg daarvan is dat onze voeding vooral bestaat uit  teveel bewerkte en gezoete producten en veel te weinig uit verse en onbewerkte voeding. Bewerkt eten levert echter veel minder voedingswaarden (vulling in plaats van voeding) en minder verzadiging, waardoor je lichaam steeds om meer vraagt. De oplossing zit echter niet in minder eten, maar vooral in anders eten.

Diabetes II en calorieën tellen

Al heel lang luidt het advies: minder calorieën eten en veel bewegen… Inderdaad verlies je daarmee op korte termijn wel wat kilo’s. Maar omdat  bewerkte voeding onvoldoende verzadigt, kom je ná het calorieën tellen altijd weer aan. Alleen minder en mager eten werkt niet dus blijvend.
Calorieën tellen alleen helpt je niet van de diabetes II medicijnen af. Zolang je de kwaliteit van de voeding niet verbetert, zal er weinig tot niets echt veranderen. Met calorieën tellen alleen blijf je je leven lang verplicht aan de medicatie voor diabetes II.

Diabetes II en gezonde voeding

Om diabetes II met gezonde voeding daadwerkelijk aan te pakken is voldoende en smaakvolle voeding erg belangrijk. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je verzadigd bent, dat je vooral lekker eet en geen hongergevoel meer ervaart. Zo alleen val je blijvend af en verbeter je meteen alle lichaamsprocessen, die door te hoge bloedsuikerwaarden allemaal uit balans waren geraakt. Je overgewicht vermindert, je taille komt weer tevoorschijn, je cholesterolwaarden verbeteren, (te) hoge bloeddruk vermindert, je slaapt weer lekker door en je bruist weer van energie!

zoete aardappel met geitenkaas

Diabetes ll en bewegen

Bewegen bij diabetes ll is bijna net zo belangrijk als gezonde voeding bij diabetes ll. Door te bewegen gaat je bloedglucose omlaag. Tegelijkertijd werk je aan een fit en gezond lichaam en verklein je de kans op (latere) klachten en complicaties.

Stilzitten is geen optie bij diabetes ll

Bewegen is gezond, stilzitten is geen optie als je diabetes ll hebt. De rol van bewegen bij diabetes ll is heel groot! Als je al een half uurtje beweegt per dag treden er veel gezonde veranderingen op. En vaak wordt de gevoeligheid voor insuline weer beter en heeft bewegen bij diabetes II een blijvend gunstig effect op de bloedsuikerwaarden.

Diabetes II en lekker bewegen

Lekker bewegen maakt je spieren en bloedvaten soepel, het maakt je fit, je krijgt meer energie en uithoudingsvermogen en je voelt je beter.
Lekker bewegen helpt je ook om stress en spanning af te bouwen en het helpt overgewicht te voorkomen of om af te vallen.
Lekker bewegen helpt tegen depressies, het geeft je plezier op en zorgt voor een goed humeur.
Lekker bewegen kan door sporten, maar wandelen, fietsen, stofzuigen, autowassen, traplopen of ramen lappen laat je lekker bewegen.

lekker bewegen voor je gezondheid

Diabetes II – Voeding en bewegen !

Wie regelmatig lekker beweegt, krijgt meer lichaamsbesef en gaat efficiënter bewegen, dus vooral lekker bewegen bij diabetes ll want stilzitten is geen optie bij diabetes ll

Heb jij diabetes II? Wil jij medicatie afbouwen of voorkomen? FiguurNatuur helpt je gezond afvallen.
Neem vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je je gezondheid zelf in de hand nemen en je eigen verantwoording nemen! Het persoonlijk voedingsplan helpt je gezond te eten en gezond afvallen, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!