Dit voorjaar werd de nieuwe ‘Schijf van 5’ door het Voedingscentrum gepubliceerd. Hierin wordt geadviseerd om iedere dag wat zuivel te eten, omdat je anders niet aan de benodigde hoeveelheid calcium per dag kunt komen.
Calcium? Dat haal je toch uit melk en melkproducten? Inderdaad, deze bevatten erg veel calcium, maar helaas wordt het calcium hieruit slecht opgenomen.
Calcium uit plantaardige voeding
Wat heel veel mensen niet weten is dat je lichaam ook calcium uit plantaardige voeding haalt! Groenten, noten en kruiden bevatten veel calcium én deze plantaardige calcium wordt ook nog eens veel beter opgenomen door je lichaam!
Osteoporose
Voor mij is dit geen nieuws. Zo’n acht jaar geleden werd bij mij met behulp van een dexa scan geconstateerd dat ik beginnende osteroporose heb (osteopenie).
Daar schrok ik behoorlijk van, ik was op dat moment nog geen 50 jaar – ik at en dronk zeker minimaal 2x per dag een glas melk of een melkproduct in de vorm van yoghurt, kwark of kaas…
Op voorschrift van mijn huisarts startte ik met medicatie en ik ging me verdiepen in mijn botprobleem.
Gaandeweg raakte ik er van overtuigd dat mijn melkconsumptie weleens de oorzaak van de beginnende osteoporose kon zijn in plaats van het gevolg… Ook in de ‘wilde natuur’ is er geen enkel zoogdier dat na de zoogtijd nog een druppel melk drinkt en zeker geen melk van een ander zoogdier.
Persoonlijk voedingsplan
Na enkele jaren kreeg ik maagklachten, een bijwerking van de medicatie en ben ik ermee gestopt. In die periode heb ik mezelf ook aangemeld voor een persoonlijk voedingsplan. Voornaamste reden was voor mij op dat moment de overgang met alle daarbij horende klachten waar ik behoorlijk last van had. Daarnaast wilde ik ook heel graag een duidelijk advies over ‘gezonde voeding’. Ik was ontzettend benieuwd wat nou eigenlijk gezonde voeding is voor mij.
Groene groenten
Wat blijkt: mijn plan bevat met name in de groenten variatielijst heel veel groene groenten. Daarvan wist ik inmiddels dat die heel veel calcium bevatten, evenals de pitten en zaden. Melkproducten komen ook voor in mijn eiwit variatielijst, maar in de vorm van kwark en kaas.
Sinds ongeveer 3 jaar eet ik nu ‘metabolic proof’, dat wil zeggen 3 maaltijden per dag met als basis eiwitten met groenten en geen tarwes of pasta’s meer.
Goed nieuws
Na mijn onfortuinlijke val dit voorjaar waarbij ik diverse botten brak, kwam ik terecht bij de osteoporose verpleegkundige en vervolgens bij de arts. Hij had de uitslagen van de 6 dexa scans die de afgelopen jaren gemaakt zijn, opgevraagd bij de huisarts en hij had GOED nieuws voor mij: de uitslag van de laatste scan (mei jl) heeft hij vergeleken met de eerste scan van 8 jaar geleden en de botdichtheid is duidelijk verbeterd!
Heeft dat wellicht te maken met de medicatie die ik de eerste 3 jaar heb geslikt, vroeg ik hem.
Nee, was zijn antwoord, want de verbetering is met name in 2015 en 2016 waarneembaar! Hij kon dit niet echt verklaren.
Nou ik wel: ik weet zeker dat mijn veranderde voedingspatroon deze verbetering heeft gebracht! En daar ben ik echt heel erg blij mee!
Calcium: 1000 -1200 mg per dag
Ik ga je nu niet vertellen om zuivel te laten staan, maar ik wil je er graag op wijzen hoeveel plantaardige calciumrijke voeding er is!
Als volwassen persoon heb je ongeveer 1000-1200 mg per dag nodig. In onderstaand overzicht kun je in een oogopslag zien hoe je aan je dagelijkse portie calcium kunt komen
Plantaardige bronnen van calciumrijke voeding (ongekookt):
GROENTE (100G) | CALCIUM | GROENTE (100G) | CALCIUM |
Tuinkers | 250 mg | Sperziebonen | 60 mg |
Brandnetels | 481 mg | Kikkererwten | 45 mg |
Boerenkool | 210 mg | Rode kool | 40 mg |
Groene kool | 210 mg | Chinese kool | 40 mg |
Gedr. vijgen | 190 mg | Wortels | 40 mg |
Postelein | 125 mg | Rucola | 40 mg |
Olijven | 95 mg | Sinaasappels | 40 mg |
Waterkers | 80 mg | Kiwi’s | 40 mg |
Molsla | 180 mg | Doperwten | 30 mg |
Zeekraal | 150 mg | Courgette | 30 mg |
Spinazie | 120 mg | Uien | 30 mg |
Broccoli | 105 mg | Spruiten | 30 mg |
Tempeh | 100 mg | Witte kool | 25 mg |
Koolraap | 80 mg | Witlof | 25 mg |
Knolselderij | 80 mg | Veldsla | 25 mg |
Bleekselderij | 80 mg | Asperges | 20 mg |
Venkel | 65 mg | Pompoen | 20 mg |
Prei | 60 mg | Rode bieten | 20 mg |
Andijvie | 60 mg | Tuinbonen | 20 mg |
Zuurkool | 60 mg | Komkommer | 15 mg |
Kruiden hebben een hoog gehalte aan calcium
Hier eet je natuurlijk geen 100 gram per keer van, maar het tikt wel lekker aan
KRUIDEN (10 G) | CALCIUM |
Basilicum (gedr.) | 210 mg |
Basilicum (vers) | 25 mg |
Bieslook (vers) | 13.8 mg |
Kaneel | 120 mg |
Kervel (gedr.) | 130 mg |
Komijnzaad | 93 mg |
Korianderblad (gedr.) | 124.6 mg |
Korianderzaad | 70.9 mg |
Marjoraan | 200 mg |
Oregano | 160 mg |
Peterselie (gedr.) | 35 mg |
Rozemarijn (gedr.) | 130 mg |
Noten en zaden zijn ook erg rijk aan calcium:
ZADEN / NOTEN (10 G) | CALCIUM |
Sesamzaden (zwart) | 98 mg |
Sesamzaden (wit) | 78 mg |
Chiazaden | 63 mg |
Lijnzaden | 25 mg |
Amandelen | 25 mg |
Hazelnoten | 23 mg |
Paranoten | 13 mg |
Zonnebloempitten | 9 mg |
Pompoenpitten | 5 mg |
varieer er mee, er is keus genoeg!
Let’s get social…