Dit voorjaar werd de nieuwe ‘Schijf van 5’ door het Voedingscentrum gepubliceerd. Hierin wordt geadviseerd om iedere dag wat zuivel te eten, omdat je anders niet aan de benodigde hoeveelheid calcium per dag kunt komen.
Calcium?  Dat haal je toch uit melk en melkproducten? Inderdaad, deze bevatten erg veel calcium, maar helaas wordt het calcium hieruit slecht opgenomen.

Calcium uit plantaardige voeding

Wat heel veel mensen niet weten is dat je lichaam ook calcium uit plantaardige voeding haalt! Groenten, noten en kruiden bevatten veel calcium én deze plantaardige calcium wordt ook nog eens veel beter opgenomen door je lichaam!

Osteoporose

Voor mij is dit geen nieuws. Zo’n acht jaar geleden werd bij mij met behulp van een dexa scan geconstateerd dat ik beginnende osteroporose heb (osteopenie).
Daar schrok ik behoorlijk van, ik was op dat moment nog geen 50 jaar – ik at en dronk zeker minimaal 2x per dag een glas melk of een melkproduct in de vorm van yoghurt, kwark of kaas…
Op voorschrift van mijn huisarts startte ik met medicatie en ik ging me verdiepen in mijn botprobleem.
Gaandeweg raakte ik er van overtuigd dat mijn melkconsumptie weleens de oorzaak van de beginnende osteoporose kon zijn in plaats van het gevolg… Ook in de ‘wilde natuur’ is er geen enkel zoogdier dat na de zoogtijd nog een druppel melk drinkt en zeker geen melk van een ander zoogdier.

Persoonlijk voedingsplan

Na enkele jaren kreeg ik maagklachten, een bijwerking van de medicatie en ben ik ermee gestopt. In die periode heb ik mezelf ook aangemeld voor een persoonlijk voedingsplan. Voornaamste reden was voor mij op dat moment de overgang met alle daarbij horende klachten waar ik behoorlijk last van had. Daarnaast wilde ik ook heel graag een duidelijk advies over ‘gezonde voeding’. Ik was ontzettend benieuwd wat nou eigenlijk gezonde voeding is voor mij.

Groene groenten

Wat blijkt: mijn plan bevat met name in de groenten variatielijst heel veel groene groenten. Daarvan wist ik inmiddels dat die heel veel calcium bevatten, evenals de pitten en zaden. Melkproducten komen ook voor in mijn eiwit variatielijst, maar in de vorm van kwark en kaas.
Sinds ongeveer 3 jaar eet ik nu ‘metabolic proof’, dat wil zeggen 3 maaltijden per dag met als basis eiwitten met groenten en geen tarwes of pasta’s meer.

Goed nieuws

Na mijn onfortuinlijke val dit voorjaar waarbij ik diverse botten brak, kwam ik terecht bij de osteoporose verpleegkundige en vervolgens bij de arts. Hij had de uitslagen van de 6 dexa scans die de afgelopen jaren gemaakt zijn, opgevraagd bij de huisarts en hij had GOED nieuws voor mij: de uitslag van de laatste scan (mei jl) heeft hij vergeleken met de eerste scan van 8 jaar geleden en de botdichtheid is duidelijk verbeterd!
Heeft dat wellicht te maken met de medicatie die ik de eerste 3 jaar heb geslikt, vroeg ik hem.
Nee, was zijn antwoord, want de verbetering is met name in 2015 en 2016 waarneembaar! Hij kon dit niet echt verklaren.
Nou ik wel: ik weet zeker dat mijn veranderde voedingspatroon deze verbetering heeft gebracht! En daar ben ik echt heel erg blij mee!

Calcium: 1000 -1200 mg per dag

Ik ga je nu niet vertellen om zuivel te laten staan, maar ik wil je er graag op wijzen hoeveel plantaardige calciumrijke voeding er is!
Als volwassen persoon heb je  ongeveer 1000-1200 mg per dag nodig. In onderstaand overzicht kun je in een oogopslag  zien hoe je aan je dagelijkse portie calcium kunt komen

Plantaardige bronnen van calciumrijke voeding (ongekookt):

GROENTE (100G)CALCIUMGROENTE (100G)CALCIUM
Tuinkers250 mgSperziebonen60 mg
Brandnetels481 mgKikkererwten45 mg
Boerenkool210 mgRode kool40 mg
Groene kool210 mgChinese kool40 mg
Gedr. vijgen190 mgWortels40 mg
Postelein125 mgRucola40 mg
Olijven95 mgSinaasappels40 mg
Waterkers80 mgKiwi’s40 mg
Molsla180 mgDoperwten30 mg
Zeekraal150 mgCourgette30 mg
Spinazie120 mgUien30 mg
Broccoli105 mgSpruiten30 mg
Tempeh100 mgWitte kool25 mg
Koolraap80 mgWitlof25 mg
Knolselderij80 mgVeldsla25 mg
Bleekselderij80 mgAsperges20 mg
Venkel65 mgPompoen20 mg
Prei60 mgRode bieten20 mg
Andijvie60 mgTuinbonen20 mg
Zuurkool60 mgKomkommer15 mg

Kruiden hebben een hoog gehalte aan calcium

Hier eet je natuurlijk geen 100 gram per keer van, maar het tikt wel lekker aan

KRUIDEN (10 G)CALCIUM
Basilicum (gedr.)210 mg
Basilicum (vers)   25 mg
Bieslook (vers)13.8 mg
Kaneel 120 mg
Kervel (gedr.) 130 mg
Komijnzaad    93 mg
Korianderblad (gedr.)124.6 mg
Korianderzaad 70.9 mg
Marjoraan  200 mg
Oregano  160 mg
Peterselie (gedr.)    35 mg
Rozemarijn (gedr.)  130 mg

Noten en zaden zijn ook erg rijk aan calcium:

ZADEN / NOTEN (10 G)CALCIUM
Sesamzaden (zwart)98 mg
Sesamzaden (wit)78 mg
Chiazaden63 mg
Lijnzaden25 mg
Amandelen25 mg
Hazelnoten23 mg
Paranoten13 mg
Zonnebloempitten  9 mg
Pompoenpitten  5 mg

varieer er mee, er is keus genoeg!

Bron: Siggie Iggie – www.zijeetook.com