Brood: wit brood – volkoren brood – GEEN brood

Iedereen weet dat wit brood en bewerkte granen niet bepaald voedzaam zijn. Daarom word je vaak geadviseerd om in plaats van wit brood volkoren brood te eten. Maar granen, vooral granen met veel gluten zoals tarwe, zijn de laatste jaren intensief onderzocht. Wat blijkt: brood en andere bronnen van granen met gluten zijn onnodig én mogelijk schadelijk voor je gezondheid.

Brood bevat veel koolhydraten die zorgen voor je ‘suikerdip’

Zelfs volkorenbrood wordt meestal niet uit de echte volle graankorrels gemaakt. Er worden granen gebruikt die tot een zeer fijn meel zijn vermalen, zodat deze producten erg snel verteren. Het zetmeel in brood wordt snel in je spijsverteringskanaal afgebroken en komt je bloedstroom binnen als glucose. Dit veroorzaakt een snelle piek in je bloedsuiker- en insuline spiegel. Zelfs volkorentarwebrood laat de bloedsuiker sneller pieken dan sommige candybars.

Als je bloedsuikerspiegel snel stijgt, heeft die de neiging ook weer heel snel te zakken en krijg je weer snel honger: de bekende suikerdip!

brood

Brood bevat veel gluten

Brood (en met name tarwe) bevat een grote hoeveelheid van een eiwit genaamd gluten. Gluten beschadigen de wand van het spijsverteringskanaal, wat pijn, een opgeblazen gevoel, onregelmatige stoelgang en vermoeidheid teweegbrengt.

Gluten zijn waarschijnlijk voor de meeste mensen schadelijk, niet alleen voor diegenen die lijden aan coeliakie of glutenovergevoeligheid. Alleen herken je het niet direct…..

Brood bevat veel andere schadelijke stoffen

Veel soorten brood bevatten suiker of glucose-fructosestroop. Suiker heeft veel nadelige effecten en door bewerkte producten te eten waar het in zit, breng je waarschijnlijk schade toe aan je eigen gezondheid.

Brood bevat ook antinutriënten die de opname van mineralen zoals calcium, ijzer en zink blokkeren.

 

Brood bevat weinig essentiële voedingsstoffen

In brood zit GEEN ÉÉN voedingsstof die je niet uit ander voedsel kunt halen, zelfs in grotere hoeveelheden. Ook volkorenbrood is niet zo voedzaam als je misschien denkt. Het bevat niet alleen weinig voedingsstoffen vergeleken met ander onbewerkt voedsel, het vermindert letterlijk de opname van voedingsstoffen uit andere voeding:

  • Vergeleken met echt, onbewerkt voedsel zoals groenten, bevat volkorenbrood weinig voedingsstoffen
  • Het fytinezuur in brood blokkeert de opname van mineralen zoals ijzer, zink en calcium
  • Gluten verminderen de opname van alle voedingsstoffen doordat het de darmwand beschadigt
  • Granen bevatten niet alle essentiële aminozuren en zijn daarom slechte bronnen van eiwitten
  • Tarwevezels kunnen ervoor zorgen dat je lichaam je vitamine D voorraad veel sneller verbruikt, wat kan bijdragen aan vitamine D tekort. Dit staat weer in verband met kanker, diabetes en vroegtijdig overlijden 

Volkorentarwe verhoogt  je ‘slechte’ cholesterol

Volkorentarwe zorgt voor een duidelijke verhoging van je ‘slechte’ cholesterol en dat kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. In hetzelfde onderzoek bleek dat havermout juist zorgt voor een duidelijke verlaging van je ‘slechte’ cholesterol! 

Volkorentarwe is alleen maar ‘minder slecht’ dan geraffineerde tarwe

Volkorenbrood is beter voor je dan brood van geraffineerde granen, maar de beste keus is helemaal geen brood. Brood van geweekte en ontkiemde granen is waarschijnlijk minder ongezond

Brood – liever niet

Als je wilt afvallen, spijsverteringsproblemen hebt, een beschadigde darmwand, bloedsuikerschommelingen, een opgeblazen gevoel, altijd moe en je ‘slechte’ cholesterol is verhoogd, kun je brood en voedsel van granen met gluten beter vermijden.

Bron: Juglen Zwaan ahealthylife

Zoek jij hulp bij gezond afvallen?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!