Bewegen: elke dag!

Wat voor iedereen gezond is: elke dag, 5x per week matig intensief bewegen, d.w.z. zo’n 30 á 45 min. Dat kan een flinke wandeling zijn met je hond, op de fiets naar je werk of naar de  supermarkt, lekker ravotten met je kinderen….

Bewegen en een gezonde leefstijl

Het is beter voor je lichaam om elke dag 30-45 min. te bewegen dan één keer per week 2 uur achtereen. Zorg dat je hartslag oploopt, je bloeddoorstroming versnelt en je stofwisseling geprikkeld wordt. Door te bewegen maakt het lichaam natuurlijke endorfines aan, die ervoor zorgen dat pijn vermindert en dat er positiever tegen het leven aangekeken wordt.

Bewegen zorgt voor betere doorbloeding

Het lichaam heeft regelmatig doorbloeding nodig. In rust duurt het ongeveer één minuut voordat het bloed is rondgepompt. Wanneer je sport, gaat dit vele malen sneller. Dit heeft als gevolg dat je weefsels zich razendsnel kunnen ontgiften, maar ook dat er meer voedingsstoffen én zuurstof bij de cellen kan komen.

Bewegen: te fanatiek bewegen ongezond

Te fanatiek bewegen en over je grens gaan is niet goed. Te fanatiek sporten kan de mitochondriën stukmaken. De mitochondriën zijn de energiecentrales in de cellen. Veel topsporters worden op hogere leeftijd erg dik. Dit komt onder meer doordat de mitochondriën de energie niet optimaal meer kunnen verbranden, waardoor er overgewicht kan optreden. De koolhydraten gaan dan naar vet, omdat er geen energie van gemaakt kan worden.

Bewegen: wandelen is prima

Wandelen is een prima beweging, maar dan wordt de aërobe verbranding onvoldoende gestimuleerd, waardoor het circulatiestelsel en de longen onvoldoende geprikkeld worden om een toename in capaciteit te ontwikkelen. Daarom kun je wandelen afwisselen met snelwandelen of nordic walking. Het leuke van een wandeling is dat je er bijna niks voor nodig hebt en dat je het overal kunt doen.

Stilzitten een bedreiging voor de gezondheid

Stilzitten vormt een ernstige bedreiging voor zowel de lichamelijk als de geestelijke gezondheid. Langdurig stilzitten wordt in verband gebracht met stress, angst en concentratieproblemen.

Bewegen: spiertraining

Voor enkele keren per week een korte spiertraining van 20 á 30 min. hoef je niet perse naar een sportschool. Thuis kun je (evt. met simpele hulpmiddelen) goede oefeningen doen om je spieren aan het werk te zetten. Houd bijvoorbeeld in elke hand een fles water terwijl je je oefeningen doet. Een gevulde literfles weegt 1 kilogram!  Zo behoud en verstevig je je spiermassa, die onontbeerlijk is voor een goede metabolische balans.

Bewegen met de Bodyformer

Een behandeling van 25 minuten met de bodyformer  is vergelijkbaar met een workout van anderhalf uur in de sportschool! Het helpt je om een soepele spiermassa op te bouwen, je spieren te verstevigen en meer vet te verbranden. Lees hierover meer op: https://www.afslanken-breda.nl/training/

Bewegen vermindert stress en maakt je gelukkiger

Zie sporten niet alleen als een manier om gewicht te verliezen, ziekten te voorkomen en langer te leven -allemaal voordelen die zich hierdoor zullen voordoen- maar probeer sporten vooral ook te zien als middel om je geestelijk vrijwel direct beter te voelen, om stress te verminderen en je gewoon gelukkiger te voelen.