Asperges zijn nu weer volop verkrijgbaar. Het is ook echt een groente die je “bij de boer” koopt. Zeker in deze tijd is het voor de lokale telers heel fijn als ze hun verse producten meteen aan de klant kunnen aanbieden
Dit heerlijke recept voor een Ettense asperge quiche heb ik enkele jaren geleden gekregen bij Gilbert en Loes Sweep, eigenaars van asperge- en wijnboerderij Santspuy in Etten-Leur.
In de zomermaanden kun je er behalve voor heerlijke asperges én hun eigen wijn ook terecht voor lunches en rondleidingen…aanrader!!
Asperges zijn hartstikke gezond voor je:
- asperges zitten vol met voedingsstoffen: vit K, vit B1, B2, B6, vit E en foliumzuur (vit B11) en ook veel mineralen: kalium, magnesium, fosfor, en een beetje ijzer, jodium, natrium, koper, mangaan, zink, fluor en selenium
- asperges zorgen voor een lager risico op type 2 diabetes door de ontstekingsremmende werking en de antioxidanten in asperges
- asperges werken vochtafdrijvend en helpen het lichaam het teveel aan zout en vocht af te voeren
- asperges helpen afvalstoffen in de nieren weg te spoelen, waardoor nierstenen kunnen worden voorkomen
- asperges bevatten een flinke hoeveelheid vitamine K. Vitamine K verbetert de botgezondheid door de calciumopname te bevorderen en het uitscheiden van calcium via de urine te verminderen. Het ijzer in asperges speelt ook een belangrijke rol om de botten sterk en elastisch te houden
- asperges zijn rijk aan zowel vezels als vocht. Dit helpt obstipatie voorkomen, het bevordert een gezonde spijsvertering en het vermindert het risico op darmkanker
Ingrediënten voor de asperge quiche :
- 500 gr asperges
- 250 gr bloem
- 4 eieren
- 125 gr koude roomboter
- 2 dl ijskoud water
- 15 gr boter voor het invetten van de bakvorm
- 200 gr jonge boerenkaas
- 200 gr achterham
- 2 dl room
- zout
- witte peper

Bereiding van de asperge quiche:
- Voeg de boter toe aan de bloem en maak een korrelige massa met behulp van 2 messen, voeg een losgeklopt ei en wat zout toe. Voeg koud water voorzichtig toe zodat een samenhangende deegbal ontstaat
- Rol het deeg uit tot een ronde lap en leg hem in een beboterde vorm van 30 cm. Druk het deeg goed aan en zet in de koelkast
- Kook de geschilde asperges 5 á 7 min in ruim water met wat zout en boter. Draai vervolgens het vuur uit en laat de asperges nog 15 á 20 min nagaren
- Haal ze voorzichtig uit het water en laat ze uitlekken
- Verwarm ondertussen de plakken ham in wat boter (niet bakken) en leg ze op de deegbodem
- Verdeel de asperges over de bodem, leg daarop de plakken kaas
- Klop 3 eieren los, voeg er al kloppend de room aan toe, wat zout en witte peper
- Giet deze massa over de kaas en schuif de bakvorm in een voorverwarmde oven van 200-220 gr en bak in 30/35 min. gaar

asperge quiche van Gilbert Sweep
Dit heerlijke recept voor asperge quiche is super lekker, heel gezond én helpt je gezond afvallen.
Zoek jij hulp bij afvallen? Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!
Let’s get social…