Vertaald naar het Nederlands: een appel per dag houdt de dokter weg!

Is een appel dan echt zo gezond?

Het eten van appel (of appelproducten) heeft zeker een aantal voordelen:

  • een appel vermindert het risico op veel welvaartsziekten, zoals bepaalde kankersoorten, hart- en vaatziekten, astma en diabetes
  • een appel heeft positieve effecten bij cognitieve achteruitgang (door veroudering), bij gewichtsbeheersing, bij gezondheid van de botten en je longfunctie
  • een appel beschermt het maag-darmkanaal tegen schade van medicijngebruik
  • een appel verlaagt het cholesterol en remt de groei van kankercellen
  • Een appel bevat sterke anti-oxidatieve plantstoffen. Deze antioxidanten maken vrije radicalen (agressieve stoffen die cellen kunnen beschadigen) onschadelijk
appels
  • 100 gram ongeschilde appel heeft dezelfde anti-oxidatieve werking als 1500 mg vitamine C. En dat terwijl 100 gram appel maar 5,7 mg vitamine C bevat. Dit toont aan dat de anti-oxidatieve werking van appels vooral te danken is aan de plantstoffen
  • een appel scoort hoog qua anti-oxidatieve werking. Appels scoren hoger dan druiven, aardbeien, perziken, citroenen, peren, bananen, sinaasappels, grapefruit en ananas. Alleen cranberries weten de appel te verslaan!
  • een appel heeft de plantenstoffen vooral in de schil. Je kunt appels dus het best in zijn geheel eten!
  • appels worden veel bespoten… Kies liefst voor een biologische appel. Of zorg dat je de appel goed wast. Op die manier verklein je de inname van giftige bestrijdingsmiddelen
  • welke soort appel je eet maakt niet veel uit, zorg voor variatie
Bron: Drs. Richard de Leth