Raak jij ook zo gefrustreerd: je doet zo je best en valt toch niet af! Heb je ook wel eens zo’n fase dat die kilo’s er weer af moeten en het gewoon niet lukt?

Eigenlijk weet je dan wel waarom het niet lukt…meestal spelen één of meerdere van onderstaande 6 redenen waarom je niet afvalt een  belangrijke rol:

1. zijn je porties te groot

Duidelijk:  zijn je porties te groot dan kom je aan in gewicht

2. of te klein?

Het is zo’n vaak gehoord advies: eet de helft van wat je nu eet. Echter als je lichaam te weinig binnen krijgt, stagneert het afvallen al heel snel. Je lichaam gaat in de spaarstand! Vergelijk het eens met te weinig drinken: je lichaam reageert hierop door vocht vast te houden!

Om gezond af te kunnen vallen is het dus erg belangrijk om je lichaam precies de juiste hoeveelheid voeding te geven. Hoeveel dat is dus voor iedereen verschillend. Wil je precies weten hoeveel jouw lichaam nodig heeft om die overtollige kilo’s echt kwijt te raken? In het Persoonlijk Voedingsplan van Metabolic Balance staat exact aangegeven hoeveel en welke voeding jouw lichaam nodig heeft

olijfolie

olijfolie

3. eet je te weinig vet

We zijn de afgelopen 60 jaar allemaal heel bang gemaakt voor vet: vet in de mond geeft vet op je ko..! Vet zou erg slecht zijn voor je hart- en bloedvaten. En als je calorieën telt, dan ben je al heel snel geneigd om vetten weg te laten…

Vet is echter onmisbaar voor een goede gezondheid en een gezond gewicht. Je hebt zelfs (goede) vetten nodig om vet te kunnen verbranden! Goede vetten vind je o.a. in kokosolie, olijfolie, vette vis, noten, olijven en avocado’s.

4. of te veel vet?

Vet uit ongezonde voeding zoals sultana, peperkoek, evergreen, taart, pizza, patat: die kun je met een gerust hart 100 % weglaten uit je voeding.

Maar te veel goede vetten zijn ook niet goed als je gezond wilt afvallen. 1 gram vet levert 9 calorieën (eiwitten en koolhydraten slechts 4 cal). Te veel goede vet is dus ook niet goed.

Een voorbeeld: elke dag een avocado is heerlijk, maar bedenk je wel dat een hele avocado vrij veel calorieën bevat (zo’n 250, ongeveer 1/6 van je totale caloriebehoefte per dag als je wilt afvallen). Hetzelfde geldt voor noten. En olijfolie over je salade is perfect, maar een eetlepel is voldoende per maaltijd.

Ook voor vetten is het dus belangrijk om precies de juiste hoeveelheid te gebruiken, zodat gezond afvallen gewoon gaat lukken

5. is je weekend één avond genieten

De hele week eet je gezond, de juiste porties, je vermijdt te veel suikers en je beweegt voldoende! Dan is het weekend en mag je jezelf af en toe trakteren op iets lekkers; ook als je wilt afvallen moet je dat zeker doen. Maar overdrijf het niet. Kies bewust een middag of avond waarop je jezelf toestaat om een lekker toetje of een drankje te nemen

6. of ga je drie dagen los?

Maar: alcohol bevat ook calorieën en erger nog, je krijgt er zelfs honger van.  Alcohol is niet oké, zeker niet als je wilt afvallen. Drie wijntjes staan ongeveer gelijk aan een maaltijd; bier of cocktails zijn nóg erger. Je mooie afvalresultaat van de afgelopen week kan zo maar verdwenen zijn….

Kortom: wil je gezond afvallen en met een blijvend resultaat en lukt het gezond afvallen je niet in je eentje?
Neem dan vrijblijvend contact op met voedingscoach Leny. Met het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance kun je gezond afslanken, je hormoonbalans herstellen én je krijgt veel meer energie!